Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                            84/15.2.2016г. 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На трети февруари две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                       Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 5 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 15-0869-000895 от 25.06.2015 год. на ВНД Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен, с което на Д.И.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и неправилно. В съдебно заседание редовно призован, се явява, като отново моли НП да бъде отменено, като подробно излага доводите си за това.

            Процесуален представител на ОД на МВР – гр. Шумен – административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН се явява, като пледира НП да бъде потвърдено и излага основанията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 07.06.2015 год. около 22.10 часа в гр. Шумен на кръстовището на ул. „Марица“ и ул. „Климент Охридски“, жалбоподателят Д.П. управлявал, а в последствие и неправилно спрял и престоявал на кръстовището с лек автомобил “Шевролет Спарк” с рег. № Н 33 68 ВМ, собственост на Р.Е.С. ЕГН **********. Неправилното спиране предизвикало извършване на полицейска проверка при която било установено, че водача П., като ползвател на лекия таксиметров автомобил няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, валиден към датата на извършваната проверка. Проверяващите извършили проверка на место дали има валидна застраховка в Гаранционния фонд, но такава не била регистрирана. Действието на старата било прекратено в 00.00 ч. на 07.06.201. По повод констатацията, че водачът няма валиден документ за сключена застраховка “гражданска отговорност” към датата на извършваната проверка за управляваното от него МПС, на жалбоподателя е бил съставен  акт за установяване на административно нарушение № 895 от 07.06.2015 год. Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 315 ал.1 предл. последно във вр. с чл.249, т.1 от КЗ. Актът е подписан от нарушителя без възражение. В срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН възражение при АНО не е постъпвало.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 15-0869-000895 от 25.06.2015 год. на ВНД Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен, с което на Д.И.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на свидетелите Н.Н. и Г.Д., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.     

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

В разпоредбата на чл.249 от КЗ са подробно изброени всички задължителни застраховки, като в т.1 на същия член, като такава е посочена “Гражданската отговорност” на автомобилистите по раздел ІІ, буква “А”, т.10.1 от приложение №1, а именно застраховката, свързана с притежаването и използването на моторно превозно средство. От събраните по делото гласни доказателства – разпит на свидетелите Н. и Д., се установява по безспорен начин, че към момента на проверката именно жалбоподателят е управлявал процесния автомобил, това обстоятелство не се отрича и от жалбоподателя.  Както става ясно от материалите по делото и от разпита в съдебно заседание на свидетелите жалбоподателя не е притежавал валиден договор за сключена застраховка “Гражданска отговорност”. От представената по делото застрахователна полица  със застрахователна компания „ЛЕВ ИНС“ № BG/22/115001526556, начало 10.18 часа 08.06.2015г. е видно, че такава жалбоподателя не е притежавал по време на проверката. Същата е направена след проверката с оглед спирането на лекия автомобил от движение.

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят, управлявайки посоченото МПС, по отношение на което е нямал валидна застраховка “Гражданска отговорност”, действително е осъществил от обективна и субективна страна посоченото в акта и в издаденото въз основа на него наказателно постановление, административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.315, ал.1, от КЗ след промените от 01.01.2016г. предвижда “глоба” в размер от 400 лева за физическо лице, което управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка  “Гражданска отговорност”, която се явява по благоприятна за жалбоподателя. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата санкционна разпоредба, действал е законосъобразно, като се е съобразил и с разпоредбата на чл.27 от ЗАНН и е наложил наказание в минималния размер, предвиден в посочената по-горе разпоредба.

Поради всичко изложено по-горе съдът намира, че  наказателното постановление, предмет на обжалване по настоящото дело се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло. 

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 15-0869-000895 от 25.06.2015 год. на ВНД Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен, с което на Д.И.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/, като правилно и законосъобразно

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: