Р Е Ш Е Н И Е

 

№249/22.4.2016г., гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и втори март две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 8 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалван е ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ЗА НАЛАГАНЕ НА ГЛОБА, серия „К” № 0806815 на ОДМВР - Шумен, с който на А.Н.М. на основание чл.189,ал.4, във вр. с чл.182,ал.2 т.4 от ЗДвП е  наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за извършено нарушение на чл.21,ал.2 от ЗДвП.

 Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени издадения електронен фиш като неправилен и незаконосъобразен, за което   излага редица доводи. В съдебно заседание, редовно призован се явява лично, като акцентира на допуснатите от административнонаказващия орган нарушения в хода на административнонаказателното производство.

Въззиваемата страна, редовно призована за датата на съдебно заседание, не изпраща представител, но депозира становище, с което моли за потвърждаване на издадения електронен фищ.

Жалбата е подадена в срока по чл.189,ал.8 от ЗДвП, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, съдът намира жалбата за основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

В издадения електронен фиш е констатирано административно нарушение, изразяващо се в това, че  жалбоподателя на  13.09.2013г. в 08.17 часа на гл.път І – 2 км.112+737 / бензиностанция Шел/   управлява МПС “Волво С 40” с рег. № РР 4209 АР  със скорост от 94 км/ч. при разрешена такава от 60 км/ч. В електронния фиш изрично е вписано и превишението на скоростта, възлизащо на 34 км/ч. и обстоятелството на установяване и фиксиране на превишението с автоматизирано техническо средство с № 00209D32D447.

Нарушението е било фиксирано от стационарна радарна система тип “MULTA RADAR

Горната фактическа обстановка се потвърждава от приетите и приложени по делото писмени доказателства.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира, че се налагат следните правни изводи:

Съдът счита, че при издаване на Електронният фиш са допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон в хода съставянето му и същият като незаконосъобразен следва да бъде отменен и в този смисъл  наведените в жалбата съображения се явяват основателни.

 В конкретния случай административното наказание “глоба” е наложено на  А.Н.М., който видно от събраните в хода на административнонаказателното производство е баща на малолетно лице Ъ. А.Н., на името на което е регистриран посоченият по горе лек автомобил. Ноторен факт е, че според българското законодателство малолетните лица не носят наказателна отговорност, което естествено означава, че не могат да бъдат ангажирани и с  административнонаказателна такава. В конкретната хипотеза административнонаказващия орган е издал атакувания електронен фиш срещу бащата, но защо точно срещу него, а не срещу майката Г.Х.М., която също се явява законен представител на детето не става ясно, тъй като липсват мотиви в тази насока. Освен това производството по издаване на електронните фишове е строго специфично и съответно в ЗДП са лимитирани хипотезите, при които може да се приложи. Въпреки, че законодателя мълчи в чл.188 и чл.189 от ЗДП/текстовете, които уреждат производството по издаване на електронни фишове/ по какъв начин следва да се процедира в такива ситуации/когато собственик на МПС се явява физическо  лице, което не може да носи наказателна отговорност/ все пак изрично е уреден реда, по който следва да става връчването на електронния фиш. В чл.189 ал.5 от ЗДП изрично е посочено, че електронния фиш следва да бъде изпратен на лицето, срещу когото е издаден с препоръчано писмо с обратна разписка. Този императив в процесния случай по незнайни причини не е бил изпълнен или поне липсват доказателства в тази насока, което означава, че грубо е нарушена процедурата по издаване на електронни фишове, което е довело до драстично нарушаване на процесуалните права на жалбоподателя.

 Предвид изложеното, съдът счита, че обжалвания електронен фиш следва да бъде отменен, без спорът да се разглежда по същество.  

По гореизложените съображения и на основание чл.63,ал.1 предл.3 от ЗАНН, съдът  

 

                                                   Р  Е  Ш  И  :  

ОТМЕНЯВА ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ЗА НАЛАГАНЕ НА ГЛОБА, , серия „К” № 0806815 на ОДМВР - Шумен, с който на А.Н.М. ЕГН ********** на основание чл.189,ал.4, във вр. с чл.182,ал.2 т.4 от ЗДвП е  наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за извършено нарушение на чл.21,ал.2 от ЗДвП.

Решението подлежи на обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: