Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 170/22.3.2016г., гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и трети февруари двехиляди и шестнадесета година, в състав:  

                                                                                                Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря Валя С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД №70 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 169667—F173061/04.11.2015 год. на Зам. Директор  на ТД на НАП - гр. Варна  с което на основание чл.185 , ал.2 вр. чл.185 ал.1 от ЗДДС на “Т. Фейс” ДЗЗД гр. Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева /петстотин лева  / .  Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно, като в съдебно заседание се представлява от управителя Т.Т., който поддържа депозираната жалба.

             ТД на НАП - гр. Варна – административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН,  не изпраща представител в  съдебно заседание, но депозира становище, чрез Цв.С.-старши юрисконсулт, с което   оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата, като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следното:

ШРС, след като взе  предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: На 02.07.2015г. служители на ТД на НАП гр.Варна офис Шумен извършили проверка на   търговски обект- студио за красота  находящ се в Шумен ,ул. “Рафаил Попов” № 3 стопанисван от  “Т. Фейс” ДЗЗД гр. Шумен . В хода на проверката било установено че жалбоподателят не е изпълнил задължението си да разпечата съкратен отчет на фискалната памет с нулиране и запис във фискалната памет за оборот реализиран на 12.06.2015г. на фискалното устройство в обекта с инд.№ ФП 44252653.

 За констатираното нарушение на 31.07.2015г в  присъствие на управителя на “Т. Фейс” ДЗЗД  му бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №F173061 , като е посочено, че с горното деяние е осъществен състава на чл.39 ал.1 от Наредба № Н -18/13.12.2006г  за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства на МФ. Актът е подписан от представител на дружеството  без да са посочени възражения, като впоследствие жалбоподателя    се е възползвал  от законното си право и  е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН, в които излага причините, поради които не е разпечатал съкратен отчет на фискалното устройство , а именно, че съкратения отчет на фискалната памет за 12.06.2015г. е разпечатан на 13.06.2015г., като причина за това изтъква токов удар, довел до проблем в електрическото захранване на 12.06.2015г. и съответно невъзможност за разпечатване на съкратения отчет на тази дата 

   Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 169667—F173061/04.11.2015 год. на Зам. Директор  на ТД на НАП - гр. Варна  с което на основание чл.185 , ал.2 вр. чл.185 ал.1 от ЗДДС на “Т. Фейс” ДЗЗД гр. Шумен е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева /петстотин лева  / .  .

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя С.Ш.  , както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Наредба № Н-18/13.12.2006г. регламентира условията, реда и начина за одобряване на типа, за отмяна на типа, за въвеждане/извеждане във/от експлоатация, регистрация, отчитане и сервизно обслужване на фискалните устройства. Посочената за нарушена разпоредба на чл.39, ал.1, от наредбата задължава търговец да разпечатва съкратен отчет на фискалната памет за всеки ден, през който в устройството са регистрирани продажби, като по делото е безспорно установено, че жалбоподателят на 12.06.2015г. е извършвал продажби, съгласно записа във фискалната памет на фискалното устройство в посоченият по горе търговски обект, но не е разпечатал съкратения отчет на същата дата,  което означава, че е осъществил състава на чл.39 ал.1 от Наредба № Н-18/13.12.2006г. на МФ. Същевременно обаче, съдът на виждане се увери, че съкратения финансов отчет за 12.06.2015г. е разпечатан в максимално ранен час на 13.06.2015г, като причина за този факт жалбоподателя изтъкна повреда в електрозахранването на търговския обект, породена от токов удар, което му е попречило да го разпечата на 12.06.2015г.

Изхождайки от горното, съдът счита, че санкционираната деятелност съставлява неизпълнение на задължение към държавата по смисъла, вложен в чл.28 от ЗАНН и доколкото наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие със закона. В този смисъл съдът съобрази обстоятелството, че процесуално задължение на съда е да провери изцяло законосъобразността на обжалваното наказателно постановление и да обсъди всички основания, независимо дали са наведени от страните или не, включително и да подложи на съдебен контрол преценката на административно-наказващия орган досежно приложението на чл.28 от ЗАНН. При преценка на това обстоятелство съдът съобрази константната съдебна практика по този въпрос и по-специално ТР № 1/12.12.07г. по тълк. н. д. № 1/2005г. на ОСНК на ВКС, съгласно което когато съдът констатира, че предпоставките на чл.28 ЗАНН са налице, но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление, поради издаването му в противоречие със закона.

В настоящия случай, доколкото в ЗАНН липсва легална дефиниция на понятието "маловажен случай" следва да бъдат приложени критериите, визирани в чл.93, т.9 от НК, съгласно които “маловажен случай” е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид. Съгласно константната съдебна практика  при преценката дали случаят е маловажен или не значение имат способа и начина, по който е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководел при извършване на престъплението и др., т.е. следва да бъдат преценени всички обстоятелства, които характеризират деянието и дееца.

Настоящият съдебен състав счита, че като не е приложил разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, въпреки наличието на основания за това, административно-наказващият орган е нарушил материалния закон. Вярно е, че обществените отношения, които регулира този закон, са от особена обществена важност, но това не може да бъде основание административно-наказващият орган да игнорира задължението си за индивидуална преценка на всеки отделен случай, с оглед обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния нарушител. Този критерий на преценка се прилага за всички нарушения, когато трябва да се реши въпросът дали случаят е маловажен или не. Наложилият се в теорията и част от съдебната практика принцип, че нарушаването на данъчни и осигурителни норми не може да се квалифицира като маловажен случай, доколкото засяга базови обществени отношения, каквито са тези за фискалното обезпечаване на държавното управление, не представлява абсолютен императив, и не следва да изключва автоматично извършването на съвкупна преценка на всички обстоятелства, характеризиращи обществената опасност на деянието и дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, вредните последици и др. В случая са налице данни, от които е видно, че жалбоподателя е направил всичко необходимо да разпечата съкратения отчет на фискалната памет с нулиране и запис във фискалната памет за оборота, реализиран на 12.06.2015г. веднага след, като е отстранил съществуващия проблем в електрозахранването и сам е предприел действия по изпълнение на ангажимента си, макар и след изтичане на крайния срок. Същият не е имало за цел да избегне или да забави заплащането на задълженията си, не са налице отегчаващи обстоятелства, извършено за първи път и от него не са произлезли вреди - щети за фиска. Нарушението е такова на формално извършване, поради което възникването на вреда би съставлявало не елемент от състава на нарушението, а друго - допълнително обстоятелство, увеличаващо степента на обществена опасност на нарушението, което в случая не е налице.

Поради това санкционираната деятелност съставлява “маловажен случай” по смисъла, вложен в разпоредбата на чл.28, б.”а” от ЗАНН, респективно административно-наказващият орган е следвало, вместо да сакционира жалбоподателя с предвидената в чл.185 ал.1 от ЗДДС санкция, да му отправи предупреждение, че при повторно нарушение от същия вид ще бъде наложено визираната в санкционната разпоредба санкция.

Налице са били всички предпоставки за прилагането на тази разпоредба и като не я е приложил, административно-наказващият орган е нарушил материалния закон и е издал незаконосъобразно наказателно постановление

Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът

 

                                                                        Р  Е  Ш  И :

 

            ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № 169667—F173061/04.11.2015 год. на Зам. Директор  на ТД на НАП - гр. Варна 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено

 

                                                                                                Районен съдия: