Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                             115/29.2.2016г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На седемнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 179 по описа за 2016г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 626/06.01.2016 год. на Директора на Регионална дирекция по гори Шумен , с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.266 ал.1 от Закона за горите на К.М.М. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание “глоба” в  размер от 150 /сто и петдесет/ лева. Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Редовно призован за датата на съдебно заседание  не се явява лично и не изпраща процесуален представител, но представя молба становище.

 Въззиваемата страна, редовно призована, също не изпраща представител в съдебно заседание, но депозира писмено становище, с което моли за потвърждаване на атакуваното наказателно постановление .

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 626/06.01.2016год. на Директора на Регионална дирекция по гори Шумен на жалбоподателя на основание чл.266 ал.1 от ЗГ  е наложено административно наказание „глоба” в размер на 150 лева за това, че ”транспортира дърва за огрев /обработени/ от дървесен вид вид дъб с общ обем 0.3 пр.куб.м., непридружени с превозен билет”, като е посочено, че по този начин виновно е нарушил чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ.  Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 057404/04.10.2015г., в който е отбелязано, че на 04.10.2015г., жалбоподателят К.М. транспортира с лек автомобил „Фолксваген Венто“ с рег.№ Н 18 65 ВК обработени дърва от дървесен вид дъб с общ обем 0.3 пр.куб.м  без превозен билет, като  АУАН, е съставен при условията на чл.40 ал.1 от ЗАНН, като в графата обяснения на нарушителя е записано, че ще представи в законоустановения срок писмени бележки по случая. Жалбоподателят не се е възползвал от разпоредбата на чл.44 ал.1 от ЗАНН и не е депозирал писмени възражения в изискуемия срок. В съдебно заседание, актосъставителят К.К. и свид. К.М. заявиха, че жалбоподателя е спрян за проверка до КАТ – Шумен от полицейски патрул, който е констатирал, че се превозва дървесина и са потърсили съдействие от РДГ, като в отговор на това двамата са изпратени да окажат съдействие на проверяващите полицаи.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е осъществил състава на визираното в акта и в НП нарушение на чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ, а именно транспортирал е дърва за огрев/ вид дъб/ без да има за целта издаден превозен билет. Съгласно чл. 266 ал.1 от ЗГ се наказва с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по тежко наказание, физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти. При определяне размера на наложеното наказание АНО правилно го е определил, в размер на 150 лева, като е вземал предвид, че срещу жалбоподателя, във един сравнително дълъг период от време са констатирани множество нарушения и налагането на минималния размер на наказанието не е довел до никаква превенция и въздържане от извършване на аналогични нарушения.

Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за горите, като се е съобразил с разпоредбата на чл.53,ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата цялостна отмяна.  При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил  наказание в размер идентичен с предвидения в чл.266,ал.1 от ЗГ минимален размер.

                Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 626/06.01.2016 год. на Директора на Регионална дирекция по гори Шумен , с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.266 ал.1 от Закона за горите на К.М.М. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание “глоба” в  размер от 150 /сто и петдесет/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: