Р Е Ш Е Н И Е

360/13.6.2016г.,         гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на седемнадесети май две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 180 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №686/07.01.2016год. на Директора на РДГ-Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН , чл.266 ал.1 и чл.273 ал.1 от Закона за горите  на жалбоподателя  е наложено  административно наказание  “глоба” в размер на 50 лева, за нарушение на чл.213 ал.1 т.1 от същия закон и са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението 2 пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид „габър“ и вещите послужили за извършване на нарушението- автомобил „Фолксваген LT 28“ с рег.№ Н 3134 ВА с рама №  WV1ZZZ2DZYH001309

 Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени наказателното постановление като   незаконосъобразно като излага доводи за допуснати процесуални нарушения, като в съдебно заседание, редовно призован се  явява лично.

За административно – наказващият орган, редовно призован, се явява представител в лицето на юриск..Д. от ШАК, който оспорва жалбата като неоснователна излагайки съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

На 02.11.2015г. в 20.30 часа  в с.Велино обл.Шумен Ц.Р.С. -  горски инспектор при РДГ – Шумен, извършил проверка на  автомобил „Фолксваген LT 28“ с рег.№ Н 3134 ВА , управляван от жалбоподателя Е.Ю.. Било констатирано, че жалбоподателя Ю. транспортира 2 пр.куб.м. дървесина/с дължина 0.30м./ дърва за огрев от дървесен вид «габър», които не са маркирани с контролна горска марка, съответно производствена марка. По този повод свид.Ц.С. съставил срещу жалбоподателя  АУАН С:Д00А № 002140, за нарушение на чл.213 ал.1 т.1 от ЗГ , изразяващо се в  транспортиране на  2 пр.куб.м. дърва за огрев, метровки от дървесен вид «габър», които не са маркирани с контролна горска марка, съответно производствена марка . При съставяне на акта жалбоподателят е посочил, че има възражения, но без да ги  конкретизира . Не е депозирал такива и в  законоустановения 3-дневен срок. Въз основа на съставения акт и материалите съдържащи се в административно - наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.266 ал.1  от Закона за горите  на жалбоподателя  Ю.  е наложено  административно наказание  “глоба” в размер на 50 лева, за нарушение на чл.213 ал.1 т.1 от същия закон и на основание чл.273 ал.1 от Закона за горите са. отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението и тези послужили за извършване на нарушението, съответно 2 пр.куб.м. дърва за огрев от габър и автомобил „Фолксваген LT 28“ с рег.№ Н 3134 ВА с рама №  WV1ZZZ2DZYH001309.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава  от показанията на разпитаният в съдебно заседание свидетел Ц.С. – актосъставител,   както и приетите и приложени по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок,  като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити, Същият е предявен и връчен на жалбоподателя. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава  

Въз основа на събраните по делото доказателства съдът намира, че  жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение.  На жалбоподателя е вменено, че е нарушил разпоредбата на чл. 213 ал.1 т.1 от ЗГ. Безспорно е установено от доказателствата по делото, а не се спори и между страните, че на процесната дата, жалбоподателят  е транспортирал  с процесният автомобил 2 пр. куб. м. дърва за горене, без същите да са били маркирани с контролна горска марка, съответно производствена марка , което съгласно  чл. 213 ал.1 т. 1 от ЗГ  е забранено. Същият е осъществил  състава на нарушението, за което е ангажирана административно – наказателната му отговорност. Деянието е на формално извършване. Административно - наказващият орган правилно е квалифициран нарушението и правилно приложил нормата, която го санкционира – тази на чл.266 ал.1 от ЗГ. Нормата на чл.266 ал.1 от ЗГ предвижда санкция глоба от 50 до 3000 лв. ако не подлежи на по-тежко наказание физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти.  На жалбоподателят е наложено наказание в минимално предвидения от закона размер, поради което по отношение на размера не подлежи на ревизия.  В конкретната хипотеза, съдът счита, че напълно адекватно административнонаказващия орган е приложил и разпоредбата на чл.273 ал.1 от Закона за горите, отнемайки в полза на държавата, както вещите , предмет на нарушението, така и тези послужили за извършването му. , а именно автомобил „Фолксваген LT 28“ с рег.№ Н 3134 ВА с рама №  WV1ZZZ2DZYH001309.

 

        Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1  от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :  

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло Наказателно постановление №686/07.01.2016год. на Директора на РДГ-Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                   Районен съдия: