РЕШЕНИЕ

319/25.5.2016г.,                             Гр. Шумен

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, първи състав

На двадесет и шести април две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В.С.

 Като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД №202 по описа на ШРС за 2016 год., За да се  произнесе взе предвид следното

Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № 27-2704378/21.07.2015г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Шумен, с което на основание чл.416,ал.5 от КТ във връзка с чл.415в,ал.1 от КТ на “БИЛД” ЕООД, е наложена имуществена санкция в размер на 300 лева /триста/ лева. В жалбата се твърди, че не е налице деяние, представляващо нарушение. Сочи още, че дори и да приеме съда, че е налице нарушение, то следва да се приложи разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, тъй като същото представлява маловажен случай. Излагат се доводи за вътрешно противоречие в атакуваното НП – от една страна е посочено, че на 05.06.2015г. в офиса на „Билд“ ЕООД било установено, че е нарушена разпоредбата на трудовото законодателство, от друга е посочено, че на 03.06.2015г. нарушението било извършено в гр. Шумен, а от трета страна – че обекта се намира в гр. Нови пазар и проверката е извършена там. Т. е. къде е мястото на извършване на нарушението и кога точно е било извършено твърдяното нарушение не ставало ясно. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление, поради незаконосъобразността му. 

            В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован изплаща упълномощен представител, който изцяло поддържа жалбата и излага доводите си в пледоарията.          Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Шумен -административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе  предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 03.06.2015г. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от длъжностни лица при „Инспекция по труда” гр. Шумен в гр. Нови Пазар. Свидетелката Г.С.К. констатирала, че се извършвани строително монтажни работи в „Складово стопанство – Силозен тип“  гр. Нови Пазар. СМР се изпълнявали от работници на „БИЛД“ ЕООД гр. Шумен. По време на тази проверка, както и на продължилата на 05.06.2015г. такава вече в офиса на дружеството в гр. Шумен, бул. Симеон Велики № 67, свид. К. заедно с Г.П.Г. установили, че жалбоподателя при осъществяване на неговата дейност в качеството му на работодател, не е изпълнил  задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е оценил рисковете за безопасността и здравето на работниците, като обхване избора на работно оборудване и организацията на работните места на посочения по горе обект. . Резултатите от извършената проверка били обективирани в Протокол за извършена проверка, съставен на 22.06.2015г., който бил връчен на управителя на дружеството – Р. С.. За констатираното нарушение на 22.06.2015г. на дружеството-жалбоподател, Г.Г. съставил акт за установяване на административно нарушение № 27-2704378, като посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.16 ал.1 т.1 от ЗЗБУТ във връзка с чл.15,ал.1 от Наредба №2 за минималните изисквания на ЗБУТ при извършване на строително монтажни работи. АУАН бил съставен в присъствие на управителя на дружеството, който го подписал без възражение. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 27-2704378/21.07.2015г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Шумен, с което на основание чл.416,ал.5 от КТ във връзка с чл.415в,ал.1 от КТ на жалбоподателя  “БИЛД” ЕООД, в качеството му на работодател,  била наложена имуществена санкция в размер на 300 /триста/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на свидетеля Г.С.К., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.16 ал.1 т.1 от ЗЗБУТ при осъществяване на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, работодателят е длъжен да оценява рисковете за безопасността и здравето на работещите, като обхване избора на работно оборудване и организацията на самото работно место, като в конкретната хипотеза това работно место е бил обект „Складово стопанство – Силозен тип“  в гр. Нови Пазар, като именно там работници от наказаното дружество са извършвали строително монтажни работи. По делото е безспорно установено, че към датите на осъществените проверки, жалбоподателя  не е оценил рисковете  за безопасността и здравето на работниците на посочения по горе обект. Такава оценка е направена впоследствие на 24.06.2015г.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че се доказва по безспорен начин, че дружеството - жалбоподател, при осъществяване на неговата дейност в качеството му на работодател, като не е изпълнил  задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е оценил рисковете за безопасността и здравето на работниците, като обхване избора на работно оборудване и организацията на работните места в „Складово стопанство – Силозен тип“  гр. Нови Пазар, където негови работници са извършвали строително монтажни работи  е осъществило от обективна и субективна страна състава на предвиденото в чл.16 ал.1 т.1 от ЗЗБУТ административно нарушение.

 

Преценявайки извършеното от дружеството нарушение, обстоятелството, че същото е било отстранено много скоро след неговото констатиране от страна на проверяващия орган, правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.415в,ал.1 от КТ. В същото време  обаче, съдът намира, че административно наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Наложил е наказание в максималния размер, предвиден в закона, без да изложи конкретни мотиви и съображения в тази насока. Ето защо съдът намира, че в настоящия случай е законосъобразно и правилно на дружеството - жалбоподател да бъде наложена имуществена санкция в размер на предвидения в разпоредбата на чл.415в,ал.1 от КТ минимум, а именно „имуществена санкция” в размер на 100 лева. В тази връзка съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде изменено в посочения по-горе смисъл.

С оглед  изложеното съдът намира за правилно и законосъобразно, обжалваното наказателното постановление да бъде изменено, като наложената на дружеството-жалбоподател „имуществена санкция” бъде намалена от 300 /триста/ лева на 100 /сто/ лева.  

 

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

   ИЗМЕНЯВА Наказателно постановление № 27-2704378/21.07.2015г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Шумен, с което на основание чл.416,ал.5 от КТ във връзка с чл.415в,ал.1 от КТ на “БИЛД” ЕООД, с ЕИК 127527661, със седалище и адрес на управление: гр. Шумен, бул. Симеон Велики № 67,вх.2,ет.7,ап.37 в качеството му на работодател, представлявано от Р. П. С., с ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 300 /триста/ лева, като намалява размера на наложената „имуществена санкция” от 300 /триста/ лева на 100 /сто/ лева.

 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: