Р Е Ш Е Н И Е

      183/28.3.2016г.,                                 гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На първи март две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Емилиян Ангелов                                               

Секретар: В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 204 по описа за 2016г. , за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №И-1594/15.12.2015год. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.49 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен на жалбоподателят, е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200лв. /двеста лева/. В жалбата си до съда жалбоподателят моли съда да измени наказателното постановление като намали размера на наложената глоба. В съдебно заседание, жалбоподателят В.К. редовно призован  се явява лично, като поддържа депозираната жалба.

Въззиваемата страна редовно призована,  изпраща представител  в съдебно заседание в лицето на юриск. Й. С., който оспорва изцяло депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С наказателно постановление № И-1594/15.12.2015год  на Кмета на Община Шумен, на жалбоподателят на осн. чл.49 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева за това, че ”като кредитен консултант на „Credi Home“ е допуснала неизвестно лице да залепи рекламни материали/обяви/ извън определените за това места съгласно Приложение №1 на Наредба №1 на ОбС Шумен”, като е посочено, че по този начин виновно е нарушил чл.4 ал.1 от Наредба №1 на ОбС Шумен . Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН № 8958/19.11.2015г., като акта е съставен при условията на чл.43 ал.2 от ЗАНН, тъй като жалбоподателя е отказал да го подпише. Впоследствие обаче в изискуемия законов срок, жалбоподателя  е депозирал писмени възражения, с които по същество признава, че е извършил нарушението, но изтъква, че и други са лепели рекламни материали по стълбове и дървета в Шумен. В  съдебно заседание актосъставителя М.,  свид.Р.  и А. посочиха, че при обход из гр.Шумен са констатирали, че има разлепени агитационни материали, свързани с раздаване на кредити от фирма “Микрокредит“ по стълбовете, намиращи се на ул.“Съединение“. Горепосочените свидетели изтъкнаха, че на разлепените рекламни материали е имало отбелязан телефон и печат с името К., като впоследствие вече са установили, че те са на жалбоподателя В.К..

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съгласно разпоредбата на чл.4 ал.1 от Наредба №1 на ОбС Шумен е забранено разлепването и монтирането на рекламни материали извън определените в Приложение №1 на Наредба №1 на ОбС Шумен места. В конкретния случай, по безспорен начин е установено, че жалбоподателя е допуснал да бъдат разлепени рекламни материали на улични стълбове,  които категорично не попадат в местата, които са подробно изброени в Приложение №1 на Наредба №1 на ОбС Шумен

, поради което и  съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.4 ал1 от Наредба №1 на ОбС Шумен.  Административнонаказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.49 ал.6 от Наредба №1 на ОбС Шумен и очевидно е възприел тезата на жалбоподателя, че е признал извършването на нарушението, поради което и е  наложил административно наказание в размер съвсем близък до минималния.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна. /

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № И-1594/15.12.2015год . на Кмета на Община – Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: