Р Е Ш Е Н И Е

                                                     191/31.3.2016г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На единадесети март  две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 308 по описа за 2016г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №15 – 0869 - 002723/12.01.2016г. на Началника на сектор „ПП“ към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175 ал.1 т.1  от ЗДвП на Н.А.Д., ЕГН********** ***, са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  80/осемдесет/ лева  и лишаване от право да управлява МПС за 2 месеца. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага конкретни доводи за това. Не оспорва констатираното нарушение по същество. Излага причините, поради което  е осъществил нарушението. Счита, че в конкретният случай се касае за маловажно нарушение. В съдебно заседание, редовно призован не се явява, не изпраща и  процесуален представител.

За административно – наказващият орган, редовно призован, представител не се явява.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 29.11.2015г. около 16.10 часа  свидетелите Г.С.Д. и И.Ц.К. – служители в  сектор „ПП“ при ОДМВР - Шумен работили по КАТ на бул.”Ришки проход” в гр.Шумен. Забелязали движещ се по ул. „Владайско въстание“, в посока бул. „Велики Преслав“, на кръстовището с бул. „Ришки проход“, лек автомобил „Опел Корса 1.7“, без поставени регистрационни табели, поради което го спрели. В хода на проверката констатирали още и, че лекия автомобил, управляван от жалбоподателя, не е регистриран по надлежният ред за Р България. По документи автомобилът бил собственост на италиански гражданин. При проверката Д. не оспорил нарушението и обяснил, че само  тествал автомобила с цел покупка. За констатираното  нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП му бил съставен АУАН №2723 от 29.11.2015г. Жалбоподателят подписал акта като саморъчно  отразил в него, че излязъл за 2 минути  да пробва автомобила  за покупка, при пълно спазване на правилника. Не се е възползвал от законното си право да депозира писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок.  Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание  чл.175 ал.1 т.1  от ЗДвП на Н.А.Д., ЕГН********** ***, са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  80/осемдесет/ лева  и лишаване от право да управлява МПС за 2 месеца, за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – Г.С.Д. и И.Ц., чиито показания подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства и не са противоречиви.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение по следните правни съображения: Безспорно е установено от доказателствата по делото, а не се спори и между страните, че на процесната дата, жалбоподателят  е управлявал нерегистриран по надлежният ред за Р България и без поставени регистрационни табели, лек амтомобил  „Опел Корса 1.7с рама № WOLOXCF6814329141 в гр.Шумен по ул.Владайско въстание. Показанията на свидетелите,съдът кредитира като обективни, безпристрастни и логически последователни, още повече, че същите са поели и наказателна отговорност по чл. 290 от НК и няма индиция за тяхната заинтересованост. Същите подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства и не са противоречиви. Съгласно разпоредбата на чл. 189 от ЗДвП, обстоятелствата, отразени в актовете, издадени по реда на този закон, се считат за доказани, до доказване на противното. Последното не бе доказано, именно, че жалбоподателят се е движел с регистрирано в Р България МПС и с поставени регистрационни табели.В съставеният акт за установяване на административно нарушение са отразени действителни факти и обстоятелства, относно нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Същото не се оспорва и от нарушителя . Съдът намира , че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които да оборят доказателствената сила на съставения акт.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в хода на съдебното производство  безспорно се установи , че констатираното в АУАН нарушение е консумирано  виновно от лицето , посочено като нарушител. Съдът счита, че  е налице приложното поле  на визираните в обжалваното НП  законови разпоредби.

Съдът намира, че  нарушението е извършено както от обективна, така и от субективна страна. Наказващият орган се е съобразил с действителната фактическа обстановка. Извършеното от жалбоподателя деяние е съставомерно  и е основание за реализирането на амнистративно – наказателната й отговорност. По делото не съществува спор относно личността на административно – наказателно отговорното лице  Н.А.Д., в качеството му на водач на МПС. От субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл, като обстоятелствата поради които  същият е  управлявал нерегистрираното и без поставени  регистрационни табели МПС са ирелевантни. От обективна страна осъщественото деяние съдържа признаците на административно нарушение  на транспортното законодателство в частта му за спазване на законоустановения режим за движение по пътищата.

Настоящият съдебен състав намира че, фактическите обстоятелства, свързани с настоящият случай, не указват на маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН, особено, като се има предвид характерът на този вид нарушения и евентуалните последици, които биха могли да настъпят.

Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.175 ал.1, т.1 от ЗДвП, съгласно която се наказва  с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е без поставени регистрационни табели. В същото време обаче съдът счита, че административно-наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. В този смисъл, въпреки, че по отношение и на двете кумулативно предвидени наказания е  наложил наказания в размер над минималния посочен в закона, не е изложил никакви конкретни съображения и мотиви в тази насока. Видно от приложената по делото Справка за нарушител от региона жалбоподателя до този момент  не е бил наказван за   нарушения на ЗДвП. Следвало е административно-наказващият орган да изложи конкретните си съображения, поради които е решил да наложи именно тази санкция, като е следвало да прецени тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност, което не е било сторено. Съдът намира за справедливо санкцията на нарушителя за това деяние да бъде намалена до минималния, предвиден в закона размер по отношение и на двете кумулативно предвидени наказания, а именно “глоба” в размер на 50  лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 месец.

Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна само на това основание.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. второ от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №15 – 0869 - 002723/12.01.2016г. на Началника на сектор „ПП“ към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175 ал.1 т.1  от ЗДвП на Н.А.Д., ЕГН********** ***, са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  80/осемдесет/ лева  и лишаване от право да управлява МПС за 2 месеца като намалява размера на същите, съответно на “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /един/ месец.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: