Р Е Ш Е Н И Е

 

254/25.4.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и втори април две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                              Председател: Пл. Недялкова  

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №497 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №16-0869-000105/09.02.2016г. на Началника на група  към ОДМВР – Шумен, сектор  ПП, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.174 ал.1 от ЗДвП на К.М.К. *** са наложени административни наказания “глоба” в размер на 600  лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 7  месеца. В жалбата  моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като излага доводите си за това. Редовно призован се явява лично в първото съдебно заседание. Поддържа жалбата.

            За на ОД на МВР – гр.Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, се явява процесуален представител  във второто съдебно заседание. В хода по същество  моли НП да бъде  потвърдено като законосъобразно.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. 

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 11.01.2016год. около 22.05 часа жалбоподателят К. управлявал  лек автомобил  “Фолксваген Голф“ с рег.№ Н5978ВА в гр.Шумен по бул. „Плиска“, в посока от ул. „Станционна“ към пл. „България“. Бил спрян за проверка от  служители при ОДМВР – Шумен. Извършената проверка с техническо средство “Алкотест Дрегер 7510“ с фабр. № ARBB - 0004 показала  наличие на алкохол в издишания въздух на водача в размер на  0.66 промила. На водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение №105  от 11.01.2016 год., който бил връчен на нарушителя. При предявяване на акта жалбподателя отразил, че има възражения без да ги конкретизира. Впоследствие не се е възползвал  от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.  Бил му издаден талон за медицинско изследване №0039176. При извършената химическа експертиза по метода на Видмарк в специализираната химическа лаборатория  към НТЛ  при ОДМВР – Шумен , в пробата кръв взета от К. К. се установило наличие на алкохол в размер на 0.76 промила. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено процесното наказателно постановление, с което на жалбоподателя били наложени административни наказания – “глоба” в размер на 600  лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 7  месеца, на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

Въз основа на направено искане от страна на жалбоподателя  в хода на съдебното производство бе възложено на Отделение  по съдебна медицина и специализирана лаборатория при МБАЛ „ СВ. Анна“ АД, гр.Варна  извършване на повторен химичен анализ  по газхроматографския метод на пробата кръв  взета на жалбоподателя. При извършеното изследване за етилов алкохол  по газхроматографсия метод се доказва етилов алкохол в кръвта в количество – 0.61 промила.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя.

Съгласно разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП, която е посочена в акта и наказателното постановление  като нарушена, водачът на пътно превозно средство е длъжен да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотични вещества или други упойващи вещества. Съдът намира, че от доказателствата по делото се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят не е изпълнил посоченото в разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 предл.1 от ЗДвП, задължение да не управлява пътно превозно средство след употреба на алкохол. Санкционната разпоредба на чл.174 ал.1 от ЗДвП предвижда налагане на наказания за водач на МПС, който  управлява  с концентрация на алкохол в кръвта  над 0.5 промила до 1.2 промила. От доказателства по делото  се установява по безспорен начин, че жалбоподателят на посочената дата и място е управлявал лек автомобил марка “Фолксваген Голф“ с рег.№ Н5978ВА. Това обстоятелство не се оспорва и от страна на жалбоподателя.  Съдът намира за безспорно установено и обстоятелство, че жалбоподателят е управлявал лекия автомобил след употреба на алкохол като концентрация на алкохол в кръвта му е била над 0.5 промила, доколкото  техническото средство и двете изследвания показват наличие на такъв в кръвта на К. над 0.5 промила. Доказва се по безспорен начин  противоправно поведение, което да подлежи на санкция съобразно чл.174 ал.1 от ЗДвП.

Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.174, ал.1 от ЗДвП. Съдът счита, че административно-наказващият орган   е индивидуализирал правилно наказанията. По отношение и на двете кумулативно предвидени наказания е  наложил наказания в размер малко над минималния, посочен в закона. Съдът намира, че не са налице смекчаващи отговорността обстоятелства, които да обосноват по – ниска обществена опасност на деянието и дееца. Касае за умишлено нарушение, с висока  степен на обществената  опасност.

Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №16-0869-000105/09.02.2016г. на Началника на група  към ОДМВР – Шумен, сектор  ПП, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.174 ал.1 от ЗДвП на К.М.К., ЕГН********** *** са наложени административни наказания “глоба” в размер на 600  лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 7  месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: