Р Е Ш Е Н И Е

 

223/15.4.2016г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На пети април  две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

       Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 563 по описа за 2016г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №1/10.02.2016год. на ВПД Зам. Директор на ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.258 ал.1 от ЗМВР на Х.Р. – А.,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева, за нарушение на чл.69 ал.1 и ал.2 от ЗМВР.

 Жалбоподателят в жалбата моли съда да отмени наказателното постановление. Не оспорва обстоятелство, че не се е явил в сектор ПП при ОДМВР – Шумен, след като е бил редовно призован. Счита, че не е налице виновно поведение от негова страна, тъй като имал уважителна причина за неявяването си. Към жалбата прилага копие на болничен лист.

В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован не се явява.

За АНО редовно призован, представител не се явява.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 13.01.2016г. на жалбоподателя била връчена призовка  да се яви на 15.01.2016г. в 11.00 часа в сектор ПП при ОДМВР – Шумен. Същият не се явил, поради което на 16.01.2016г. свидетелите П.С.П. и П.С.П.- служители  в сектор ПП при ОДМВР – Шумен, били изпратени на адреса на жалбоподателя за да му връчат  наказателното постановление, което жалбоподателят не се явил да получи. Св. П.П. съставил срещу жалбоподателя АУАН№1/16.01.2016г. за нарушение на чл.69 ал.1 и ал.2 от ЗМВР. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя. При предявяване на АУАН жалбоподателят саморъчно отразил в него като причина за неявяването си, обстоятелството, че бил болен. Не е депозирал възражения  в законоустановения срок. Въз основа на съставения акт и материалите съдържащи се в административно – наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.258 ал.1 от ЗМВР на Х.Р. – А.,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева, за нарушение на чл.69 ал.1 и ал.2 от ЗМВР. Наказателното постановление му е връчено лично на 17.02.2016г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава  от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели, както и приетите и приложени по делото писмени доказателства. Съдът кредитира изцяло показанията на  разпитаните по делото свидетели, тъй като същите пресъздават това, което са възприели непосредствено като показанията им са логични и безпротиворечив. Изясняват всестранно и пълно всички релевантни по делото обстоятелства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, следното:

Административно – наказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана на  основание чл.258 ал.1 от ЗМВР за нарушение на чл.69 ал.1 и ал..2 от ЗМВР. Разпоредбата на чл. 258 ал.1 от ЗМВР предвижда санкция за лице, което след като е редовно призовано не се яви  без уважителни причини в  местата по чл. 69, ал. 1 от ЗМВР. Съгласно посочената за нарушени разпоредба    - полицейските органи могат да призовават в служебните помещения граждани за изпълнение на определените им с този закон правомощия. Безспорно е установено от доказателствата по делото, че на процесната дата  жалбоподателят, след като бил надлежно призован, не се явил в сектор ПП при ОДМВР - Шумен. Това обстоятелство не се оспорва и от жалбоподателя, но  счита, че не е налице виновно поведение от негова страна, тъй като имал уважителна причина за неявяването си.

 Настоящият съдебен състав намира, че жалбоподателят не е осъществил състава на нарушението, тъй като е била налице уважителна причина  за неявяването му в сектор ПП при ОДМВР – Шумен, което се установява .от приложения към жалбата и приет от съда болничен лист издаден на 15.01.2016г.. В него е посочен  режим на лечение „домашен – амбулаторен“ за срок от  10 дни. В конкретният случай съдът намира, че  чл.18 ал..2 от Наредбата за медицинската експертиза не намира приложение. Жалбоподателят не следва да представи и медицинско удостоверение по образец, в което изрично да е отразено, че заболяването му не позволява явяването му, тъй като съгласно посочената разпоредба такова удостоверение се изисква, във връзка с явяване пред разследващите органи  и пред органите на съдебната власт. Органа,  пред който е следвало да се яви жалбоподателя, не е от посочените категории.

В съставения акт жалбоподателят е посочил, че не се е явил по здравословни причини, но това обстоятелство не е изследвано от наказващият орган, който съгласно чл.52 ал.4 от ЗАНН следва да прецени възраженията и събраните доказателства..

От друга страна съдът намира, че при издаването на наказателното постановление е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, обуславящо неговата незаконосъобразност. Настоящият съдебен състав счита, че  обжалваното НП не е издадено от компетентен орган. Разпоредбата на чл. 267, ал. 2 от действащия ЗМВР определя компетентния орган, който може да издава НП за извършени нарушения на ЗМВР, какъвто е процесния случай, и този орган е министърът на вътрешните работи или оправомощени от него длъжностни лица. Действащият към момента на образуването на административнонаказателното производство ЗМВР е влязъл в сила през 2014 г. и е отменил предишния действащ ЗМВР, чиято разпоредба в чл. 281, ал. 2 е послужила като правно основание за издаване на Заповед №17982/28.08.2012г.  на министъра на вътрешните работи, с която е оправомощил длъжностни лица да издават НП по действащия към онзи момент ЗМВР. Тази заповед е посочена и в издаденото НП като правно основание, по силата на което ВПД Зам. Директор на ОДМВР - Шумен е приел, че е материално компетентен да се произнесе по административнонаказателната преписка и да издаде НП за извършено нарушение на действащия към момента на нарушението нов ЗМВР. Изложеното по - горе предпоставя за съда извод, че в настоящия случай не е било налично законосъобразно делегиране на правомощия по издаване на НП за извършени нарушения на ЗМВР, в сила от 2014г. от министъра на вътрешните работи към длъжностни лица от МВР, което води до извод, че настоящото НП е било издадено от материално некомпетентен орган, което налага неговата безусловна отмяна само на това основание.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1  от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  Наказателно постановление №1/10.02.2016год. на ВПД Зам. Директор на ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.258ал.1 от ЗМВР на Х.Р. – А. *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лева, за нарушение на чл.69 ал.1 и ал.2 от ЗМВР.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

Районен  съдия: