Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                           310/20.5.2016г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На четвърти май две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав  

                                                                                                 Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 569 по описа за 2016 г.

 За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № 15-0869-002980 от 28.01.2016 год. на Началника на сектор ПП към ОД МВР гр. Шумен, с което на И.П.Ч. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 750 /седемстотин и петдесет/ лева и „лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 /осем/ месеца и съгласно Наредба № Iз-2539 на МВР са отнети 10 /десет/ контролни точки, на основание чл. 53 от ЗАНН и чл.174, ал.1 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да намали наложеното административно наказание. В съдебно заседание редовно призован не се явява, но депозира писмено становище в което моли за намаляване на наложената глоба и срока на „лишаване от право да управлява МПС“. 

            Процесуалният представител на ОД на МВР – гр. Шумен – административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 03.12.2015 год. около 00.45 часа в гр. Шумен на бул. „Славянски“, до дом № 7 в посока от пл. „България“ към пл. „Кристал“, жалбоподателят И.Ч. е управлявал лек автомобил, марка “Тойота Ярис Верто”, с рег. № Н 45 60 ВМ, собственост на Р.И.Ч. ЕГН **********. Автомобила бил спрян за извършване на регулярна проверка. При извършената проверка дежурните полицаи установили, че от дъха на водача на автомобила се усеща мирис на алкохол. Същият бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен номер АRВB-0004, електронната скала на който отчела 0.67 промила  в 00.45 часа в проба № 04260. По данни на нарушителя същият бил изпил един сайдер. Бил издаден и талон за медицинско изследване № 0436372, но същият не се явил в медицинско заведение да даде кръв за химическо изследване. По повод констатацията, че водача на автомобила е употребил алкохол му бил съставен  акт за установяване на административно нарушение № 2980 от 03.12.2015 год. Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.5 ал.3 т.1 от ЗДвП от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя без възражения. В срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН при административно - наказващия орган не е постъпило възражение от нарушителя. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление наказателно постановление № 15-0869-002980 от 28.01.2016 год. на Началника на сектор ПП към ОД МВР гр. Шумен, с което на И.П.Ч. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 750 /седемстотин и петдесет/ лева и „лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 /осев/ месеца и съгласно Наредба № Iз-2539 на МВР са отнети 10 /десет/ контролни точки, на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 174 ал.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя И.И. и свид. М.М., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.     

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

В разпоредбата на чл. 174 ал.1 от ЗДвП гласи: “Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява МПС, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.54 на хиляда до 1.2 на хиляда включително , установено с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух.” От събраните по делото гласни доказателства – разпит на свидетелите  И. и М., се установява по безспорен начин, че именно жалбоподателят е управлявал МПС – лек автомобил марка “Тойота Ярис Верто”, с рег. № Н 45 60 ВМ, собственост на Р.И.Ч. ЕГН **********.  От показанията на техническото средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен номер АRВB-0004, електронната скала на който отчела 0.67 промила  в 00.45 часа в проба № 04260 става ясно, че жалбоподателя е употребил алкохол над допустимите граници с над 0.17 промила. Това обстоятелство не се оспорва и от самия жалбоподател. 

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят, управлявайки посоченото МПС с наличие на алкохол в кръвта си над допустимата норма, без да има право на това е осъществил от обективна и субективна страна посоченото в акта и в издаденото въз основа на него наказателно постановление, административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.174 ал.1 от ЗДвП предвижда “глоба” в размер от 500 до 1000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца.

При индивидуализацията на наказанието обаче административно-наказващия орган не е посочил основанията си за да го наложи в съответния размер предвиден от закона в съответствие с чл. 27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.73г. Наказанията са наложени около средния размер при положение, че концентрацията на алкохол е около минимално допустимата граница. Освен това нарушителя се е държал коректно с проверяващите и по никакъв начин не е възпрепятствал извършваната проверка. Проявява критично отношение към извършеното. При тези обстоятелства съдът намира, че справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката ще бъде  административното наказание да бъде наложено в минималния размер, в този смисъл се намалява наложеното от административно-наказващия орган административно наказание “глоба” от 750 лв. на 500 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ от 8 месеца на 6 месеца.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде изменено.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. второ от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 15-0869-002980 от 28.01.2016 год. на Началника на сектор ПП към ОД МВР гр. Шумен, с което на И.П.Ч. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 750 /седемстотин и петдесет/ лева и „лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 /осем/ месеца и съгласно Наредба № Iз-2539 на МВР са отнети 10 /десет/ контролни точки, на основание чл. 53 от ЗАНН и чл.174, ал.1 от ЗДвП, като НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание “глоба”  в размер на 500 /петстотин/ лева и размера на наложеното наказание „лишаване от право да управлява МПС“ на 6 /шест/ месеца.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: