Р Е Ш Е Н И Е

338/2.6.2016г. ,                                 Гр. Шумен

 

                           В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, първи състав

На трети май през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                              Председател:Емилиян Ангелов  

секретар В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД №644 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 11–01–1086 2015/27.01.2016г. на Директора на Агенция за държавна финансова инспекция гр. София, с което на основание чл.133,ал.2, във вр. с чл.128д,ал.1, във вр. с чл.127,ал.2 от ЗОП /отм./ на П.М.П., в качеството му на изпълнителен директор на Държавно предприятие „Кабиюк“ гр. Шумен и на лице по смисъла на чл.8,ал.3 от ЗОП е наложена „глоба“ в размер на 1 500 лева за нарушение на чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП.

 Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно. С жалбата не се оспорват фактическите констатации на наказващият орган. Сочи, че НП е издадено в нарушение на производствените правила  и на материалния закон. Излага доводи, че се касае за маловажен случай. В съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован не се  явява лично, но изпраща процесуален представител в лицето на адв. С. И.  от ШАК, която пледира за отмяна на атакуваното наказателно постановление.  

За въззиваемата страна, редовно призована, също се явява процесуалнен представител, който моли наказателното постановление да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

След преценка на доводите на страните, с оглед събраните доказателства по делото, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

 С Решение № 00518-2013-0009/16.12.2013г. на основание чл.16,ал.8 от ЗОП, П.М.П., в качеството си на изпълнителен директор на Държавно предприятие „Кабиюк“ гр. Шумен, открил „открита“ процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на  препарати за растителна защита/пестициди/ за нуждите на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен през 2014г.“. С решението били одобрени обявлението и документацията за участие в процедурата, като обявената прогнозна стойност на поръчката била в размер на 115 000 лева без ДДС.  С Решение № 90/10.02.2014г. изпълнителният директор на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен  обявил класирането и определил за изпълнител на обществената поръчка „Пестицид“ЕООД, с.Врачеш обл.София. На 04.04.2014г. в гр. Шумен, Държавно предприятие „Кабиюк“ гр. Шумен,чрез изпълнителния си директор сключило договор № 133/07.03.2014г. с предмет: „доставка на  препарати за растителна защита/пестициди/ за нуждите на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен през 2014г.“ с определения за изпълнител участник - „Пестицид“ЕООД .

На 28.10.2015г. Д.Р.П. - главен финансов инспектор в АДФИ – ИРМ Шумен, в присъствието на П.П. – изпълнителен директор на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен, извършила проверка на документацията  на проведената открита процедура по ЗОП, относно представени документи от „Пестицид“ЕООД   във връзка с подписването на  Договора за обществена поръчка  № 133/07.03.2014г. Било установено, че в досието на обществената поръчка не бил наличен и нямало данни да е представен документ, издаден от компетентен орган за удостоверяване на обстоятелството, че „Пестицид“ЕООД    няма задължения към община към датата на сключване на договора . Резултатите от проверката са обективирани в Констативен протокол от 28.10.2015г.

Въз основа на резултатите от извършената проверка, Д.П. съставила АУАН № 11-01-1086/03.11.2015г. против П.М.П., с месторабота ДП „Кабиюк“ гр. Шумен на длъжност Изпълнителен директор за извършено нарушение по чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП, изразяващо се в това, че на 07.03.2014г. в гр. Шумен в качеството си на изпълнителен директор на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен и на лице по смисъла на чл.8,ал.3 от ЗОП, след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с обект „доставки“ и предмет „Доставка на  препарати за растителна защита/пестициди/ за нуждите на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен през 2014г.“ е сключил договор за възлагане на обществена поръчка № 133/07.03.2014г. с участника, определен за изпълнител - „Пестицид“ЕООД, с.Врачеш обл.София , който участник не е изпълнил задължението по чл.47,ал.10 от ЗОП, тъй като при подписване на договора не е представил документ от съответните компетентни органи за удостоверяване, че  няма задължения по смисъла на чл.162,ал.2,т.1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към община, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията.

 При предявяване и връчване на акта, П.П. саморъчно е отразил, че ще възрази в законовия срок. Депозирани са били писмени възражения, в които не оспорва, че такъв документ не е бил представен в хода на проверката. Посочва, че проверката не е констатирала  накърняване или реално застрашаване на определени обществени отношения и интереси, не е налице щета за бюджета. Счита, че се касае за маловажен случай.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган издал процесното наказателно постановление като възприел изцяло констатациите, съдържащи се в АУАН. На основание  чл.133,ал.2, във вр. с чл.128д,ал.1 от ЗОП на П.М.П., с месторабота ДП „Кабиюк“ гр. Шумен на длъжност Изпълнителен директор била наложена глоба в размер на 1 500 лева за нарушение на чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът намира от правна страна следното: Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Притежават необходимото съдържание по чл.42 и чл.57 от ЗАНН. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава

От приложените към административно наказателната преписка, писмени доказателства, безспорно се установява, че подробно описаното в НП административно нарушение е било налице. На жалбоподателя е вменено нарушение по чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП, съгласно който договорът за обществена поръчка не се сключва с участник, определен за изпълнител, който при подписване на договора  не изпълни задължението по чл.47,ал.10 от ЗОП, който от своя страна регламентира, че при подписване на договора за обществена поръчка участникът, определен за изпълнител, е длъжен да представи документи от съответните компетентни органи за удостоверяване посочените в обявлението обстоятелства по ал. 2. Съгласно чл.47,ал.2,т.3 от ЗОП възложителят може да отстрани от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка кандидат или участник, който има задължения по смисъла на чл.162,ал.2,т.1 от ДОПК към държавата и към община, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, или има задължения за данъци или вноски за социалното осигуряване съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен.

 От приложеното по делото и прието от съда Обявление за обществена поръчка , което е било одобрено от жалбоподателя с  Решението за откриване на процедура за възлагане на обществената поръчка, безспорно се установява, че в т.III.2.1) „Изисквания към кандидатите или участниците, включително за вписването им в професионални или търговски регистри“, възложителят е предвидил изискване към участниците да представят декларация за отсъствие на обстоятелствата по чл.47,ал.1,2 и 5 от ЗОП. Предвид това, при  подписване на договора за обществена поръчка участникът, определен за изпълнител е бил длъжен да представи документ, издаден от компетентен орган за удостоверяване на обстоятелството, че „Пестицид“ЕООД, с.Врачеш обл.София  няма задължения към община към датата на сключване на договора. Разпоредбата на чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП е императивна и задължава  възложителя да не се сключва договор за обществена поръчка с участник, определен за изпълнител, който при подписване на договора  не изпълни задължението по чл. 47,ал.10 от ЗОП. Очевидно е, че това изискване на закона не е било спазено от жалбоподателя, поради което съдът намира, че е осъществен от обективна страна състава на нарушението. От субективна страна, съдът намира, че нарушението също е осъществено, тъй като именно жалбоподателя, в качеството си на изпълнителен директор е подписал договора за възлагане на обществена поръчка.

При извършената служебна проверка по цялостното изследване на законосъобразността на издаденото наказателно постановление, настоящият съдебен състав констатира неправилно приложение на санкционната разпоредба.

В хода на извършената проверка е констатирано нарушение на  чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП. Със съставения  АУАН № 11-01-1086/03.11.2015г. на жалбоподателя е вменен състав на извършено нарушение по чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП. С НП за констатираното нарушение на чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП отговорността на жалбоподателя е ангажирана на основание чл.128д, ал.1 от ЗОП. Посочената санкционна разпоредба /чл.128д,ал.1 от отменения вече ЗОП/ предвижда налагане на имуществена санкция на възложител за друг вид нарушение, а именно – сключване на  договор в нарушение на чл.41,ал.2 от ЗОП, съгласно който възложителят е длъжен да сключи договор, който съответства на приложения в документацията проект, допълнен с всички предложения от офертата на участника, въз основа на които е определен за изпълнител. За нарушение на чл.42,ал.1,т.2 от ЗОП, каквото безспорно е процесното нарушение, отговорността на възложителя следва да бъде ангажирана на основание чл.131,ал.3 от ЗОП.

Съдът намира, че административно-наказващият орган неправилно е ангажирал административно – наказателната отговорност на жалбоподателя  по чл.128д,ал.1 от ЗОП, за извършено нарушение на чл.42,ал.1,т.2 от същия закон. Приложената санкционна разпоредба не съответства на извършеното нарушение. Както актосъставителят, така и наказващият орган правилно са квалифицирали нарушението. Административно наказващият орган обаче неправилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на ЗОП, поради което  наложеното административно наказание е незаконосъобразно. Съдът намира, че нарушението не се изразява в допусната техническа грешка, а по същността си представлява налагане на наказание за нарушение, което не е  констатирано. Настоящият съдебен състав намира, че в случая не се касае за техническа грешка при изписване на административно наказателната разпоредба, тъй като и размера на наложеното наказание не съответства на установеното административно нарушение.

Докато законът в чл.53,ал.2 от ЗАНН дава възможност на административно- наказващия орган да издаде наказателно постановление, макар в акта за установяване на административно нарушение да е допусната нередовност, стига да е установено по безсъмнен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина, то това положение не се отнася до издаваното наказателно постановление, при което наказващият орган следва да спази всички изисквания на нормите на ЗАНН.

Предвид изложеното съдът намира, че НП е издадено при неправилно приложение на закона, тъй като административно – наказващият орган неправилно  е ангажирал административно – наказателната отговорност на жалбоподателя по чл.128д,ал.1 от ЗОП и като такова следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  изцяло Наказателно постановление № 11-01–1086 2015/26.01.2016г. на Директора на Агенция за държавна финансова инспекция гр. София.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: