РЕШЕНИЕ

 

   330/31.5.2016г.  

 

31.05.2016г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На девети май 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                Председател: Ивелина Димова, Секретар: М.М.

 

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 699/16г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от Е.Д.Е. *** срещу Наказателно постановление № 16-0869-000158/24.02.2016г. на началника на сектор към ОДМВР-гр.Шумен, сектор „Пътна полиция“, с което на лицето било наложено административно наказание “глоба” в размер на 800 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.174, ал.1 от ЗДП. Жалбоподателят не оспорва констатациите в акта, но счита размерът на наложените санкции за твърде висок, поради което моли съда да постанови решение, с което да намали наказанията до законоустановения минимум.

В открито съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, се явява лично, като поддържа жалбата. Въззиваемата страна не изпраща представител, но писмено изразява становище за неоснователност на жалбата.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е частично основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: На 15.01.2016г. около 22,40 часа, след като употребил алкохол, жалбоподателят управлявал по улиците на гр.Шумен лек автомобил марка “Мерцедес Ц 220 ЦДИ” с ДК№Н 2324 АК. На бул.”Ришки проход” в близост до бензиностанция „Ромпетрол“ същият бил спрян за проверка от служители на сектор „ПП“ към ОДМВР-Шумен, които изпробвали жалбоподателя за употреба на алкохол с техническо средство “Алкотест Дрегер” 7510 с фабр.№ARВВ-0004, чиято скала отчела над 0,5 на хиляда, а имено 0.94 промила. На водача бил издаден талон за изпращане на медицинско изследване, но той не се явил за даване на кръвна проба в определения срок. Въз основа тези констатации на същата дата бил съставен акт за установяване на административно нарушение на жалбоподателя за това, че управлява лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива не били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт на 24.02.2016г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на Е.Е. била наложена глоба в размер на 800 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца за нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДП.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства: на първо място от разпита на свидетелите М.И.Р. и Р.Н.Ш.. Доколкото свидетелите не са се намирали в никакви особени отношения с нарушителя и няма данни да са го  познавали, а и не извличат никакви ползи от твърденията си, същите не могат да се считат за заинтересувани или предубедени. При така установеното за съда не съществуват основания да не кредитира показанията на посочените свидетели и счита същите за достоверни и правдиви. Обстановката е изяснена и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДП забранява на водачите на ППС да управляват такова под въздействие на алкохол. Безспорно е установено по делото, а и не се оспорва от страна на жалбоподателя, че на посочената дата последният е управлявал лек автомобил по улиците на гр.Шумен, след употреба на алкохол. Съдът счита за установено също, че концентрацията на алкохол в кръвта на нарушителя е била над 0,5 на хиляда, а имено- 0.94 промила, тъй като това обстоятелство е било изяснено по надлежния за това ред. При така установеното съдът приема, че с деянието си жалбоподателят действително е нарушил виновно посочената разпоредба, за което правилно и законосъобразно е санкциониран с обжалваното наказателно постановление.

При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна. Описанието на нарушението в наказателното постановление е достатъчно пълно и ясно, като позволява на санкционираното лице да разбере извършването на какво нарушение му е вменено. Съдът намира и че санкцията е определена правилно и законосъобразно, на основание чл.174, ал.1 от ЗДП, предвиждащ специално наказание за водач, който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, какъвто е и процесния случай.

Не са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като същият не се отличава с по-малка тежест от обичайните нарушения от този вид. За да се приеме, че случаят е маловажен също така е необходимо да са били налице някакви особени извънредни обстоятелства, които да са наложили управлението на автомобила под въздействието на алкохол, а такива в случая липсват, тъй като жалбоподателят е могъл да се придвижи и по друг начин. Поради това процесното нарушение не би могло да бъде счетено за маловажно по смисъла на чл.28 от ЗАНН.     

Предвид изложеното съдът приема, че не са налице основания за отмяна на обжалваното наказателно постановление. Съдът намира обаче, че административно-наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанията. Следвало е да бъдат отчетени липата на настъпили вредни последици, както и на други нарушения от този вид. При това положение, а и доколкото в наказателното постановление не са изложени съображения за определяне на наказанията в конкретния размер, съдът намира, че за постигане на целите по чл.12 от ЗАНН са достатъчни наказания в минималния размер, предвиден в закона, а именно- глоба в размер на 500 лева и лишаване от правоуправление за срок от шест месеца. По изложените съображения наказателното постановление следва да бъде изменено, като наложените наказания следва да бъдат намалени до посочения по-горе размер.

 

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                            Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 16-0869-000158/24.02.2016г. на началника на сектор към ОДМВР-гр.Шумен, сектор „Пътна полиция“, като намалява размера на наложеното на Е.Д.Е. ***, ЕГН:**********, на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.174, ал.1 от ЗДП, административно наказание „глоба” от 800 лева на 500 лева и намалява размера на наложеното наказание „лишаване от право да управлява МПС” от осем месеца на шест месеца.

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: