Р Е Ш Е Н И Е  

355/7.6.2016г. ,                            гр.Шумен

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на десети  май две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря валя С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 764 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 7/10.03.2016год. на Началника на РУ Шумен към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 218б от НК на жалбоподателя е наложено  административно наказание “глоба” в размер на 200/двеста/ лева.  Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като сочи, че не е съгласен с него, като  в съдебно заседание се явява лично и поддържа депозираната жалба.

 Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща представител  в съдебно заседание, но в придружителното писмо изразява становище за потвърждаване на обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 7/10.03.2016год. на Началника на РУ Шумен към ОДМВР - Шумен,   на жалбоподателя М.Х.М. на основание чл.218б ал.1 от НК  е наложено административно наказание „глоба” в размер на 200 лева за това, че”  през месец юни 2015г. в с.Новосел отнел чужди движими вещи-1бр.дрелка, 1бр.ъглошлайф, 1бр. електрическа дрелка, 1бр. мистрия, 2бр.маламашки, 1бр.тесла, 2бр.алуминиеви нивели  и 1бр. канчок на обща стойност 181 лева от владението на Х. З. Х., без негово съгласие, с намерение противозаконно да  ги присвои” , като е посочено, че вещите впоследствие са възстановени изцяло на пострадалия, като по  този начин виновно е нарушил чл.194 ал.3 НК. Административнонаказателното производство е образувано при условията на чл.36 ал.2 от ЗАНН, след като прокурор при ШРП с постановление/влязло в законна сила на 30.01.2016г./ е прекратил наказателното производство водено срещу М.М. и го е изпратил на Директора на ОДМВР Шумен за налагане на административно наказание по реда на чл.218б от НК  От посоченото постановление се установява, че наблюдаващият прокурор е приел, че жалбоподателят М. е извършил престъпление по чл.194 ал.3 НК, но с оглед възстановяването на вещите, ниската обществена опасност на деянието и дееца, стойността на отнетите  вещи/181 лева-по ниска от минималната за страната работна заплата към датата на извършване на деянието/ е преценил, че следва да се приложи разпоредбата на чл.218б НК.

.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в  НП нарушение, а именно през месец юни 2015г. в с.Новосел отнел чужди движими вещи-1бр.дрелка, 1бр.ъглошлайф, 1бр. електрическа дрелка, 1бр. мистрия, 2бр.маламашки, 1бр.тесла, 2бр.алуминиеви нивели  и 1бр. канчок на обща стойност 181 лева от владението на Х. З. Х., без негово съгласие, с намерение противозаконно да  ги присвои , като  вещите впоследствие са възстановени изцяло на пострадалия, като по  този начин е осъществил състава на чл.194 ал.3 НК. 

 

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал извършеното от жалбоподателя, както от обективна, така и от субективна страна и правилно в конкретната хипотеза е приложил чл.218б от НК.  Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на  НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна, като наложеното наказание е в размер идентичен със средния предвиден в посочената по горе разпоредба, напълно адекватен на извършеното от жалбоподателя..

 

 

        Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

                ПОТВЪРЖДАВА изцяло Наказателно постановление № 7/10.03.2016год. на Началника на РУ Шумен към ОДМВР – Шумен.

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: