Р Е Ш Е Н И Е

 

258/26.4.2016г. ,   гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и шести април две хиляди и шестнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Николаева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 809/2016 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано по реда на глава ХХVIII от НПК.

С постановление от 29.03.2016.2016 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ю.М.А. – обвиняема по преписка вх. № 1273/2014 г. по описа на РП Шумен, ДП № 204/2015 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на А. за престъпление по чл. 316 от НК, вр. чл. 308, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

 Процесуалния представител на обвиняемата в лицето адв. Г. също пледира за налагане на административно наказание „глоба“ в минимален размер.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 204/2015 г. по описа на РУ - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемата Ю. М. А. на 15.05.2014 г. в с. Венец, СОУ „Никола Й. Вапцаров“ било проведено тържество по повод изпращане на зрелостниците на училището. За тържеството били закупени букети цветя, но без разходооправдателен документ. Тъй като такъв е трябвало да бъде представен такъв за закупените цветя, на 23.05.2014 г. обвиняемата А. посетила Кооперативния пазар, находящ се в гр.Шумен и закупила от неустановено по делото лице неистински официален документ – фактура-известие, ведно с касов бон, на който документ бил предаден вид, че е издаден от „Елинор“ АД София с БУЛСТАТ 202159868, като във фактурата срещу „съставил“ фигурирал подписа на МОЛ на дружеството Г.И.. Същият ден обвиняемата отишла в с. Венец, обл. Шумен на работното си място и там попълнила ръкописния текст в закупената от нея фактура. След това дала неистинския официален документ на тогава изпълняващ длъжността директор на училището – М. М. М., за да бъде документът осчетоводен. Обвиняемата не казала на последния, че фактурата е неистински официален документ и подписа срещу съставил не е положен от МОЛ на „Елинор“ АД София – Г.И.. М. се подписал срещу получател и дал фактурата на А. И. М.- завеждащ административно-трудова служба в СОУ „Никола Вапцаров“  с. Венец и длъжностно лице, оформящо касовите операции. Въз основа на представения неистинския официален документ свидетелката А. М. съставила разходен касов ордер.
            В хода на разследването са назначени съдебнографическа експертиза и комплексна съдебнографическа и техническа експертиза, от заключенията на които става ясно, че положения подпис за „съставил“ и ръкописния текст във фактура № 345/23.05.2015 г. издадена от „Елинор“ АД София принадлежат на обвиняемата Ю.М.А.. 

 

От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна Ю.М.А. е осъществила състава на престъпление по чл. 316 от НК, вр. чл. 308, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е осъществено с пряк умисъл.

За гореописаното по-горе деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до три години.  

Деецът не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са нА.це предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на Ю.М.А. към минималния предвиден размер.

При определяне на наказанието, съдът отчете многобройните смекчаващи отговорността обстоятелства, степента на обществена опасност на дееца, намира, че наказание “глоба” в размер на 1000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемата А..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 316 от НК, вр. чл. 308, ал. 1 от НК, съдът

Р  Е  Ш  И:

 

            ПРИЗНАВА Ю.М.А., ЕГН **********,***, с висше образование, неосъждана, ЗА ВИНОВНА в това, че на 23.05.2014 г. в с. Венец, обл. Шумен, съзнателно се ползвала от неистински официален документ – фактура известие от 23.05.2014 г., на който бил придаден вид, че е издаден от „Елинор“ АД гр. София с БУЛСТАТ 202159868, ведно с фискален бон, когато от нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност и документът е бил представен пред А. И. М., чрез М. М. М., като посредствен извършител, без последният да съзнава, че документа е неистински -– престъпление по чл. 316 от НК, вр. чл. 308, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а от НК, я освобождава от наказателна отговорност и й налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.  

 

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, осъжда Ю.М.А., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 175.93 /сто седемдесет и пет лева и деветдесет и три стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 204/2015 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР гр. Шумен: IBAN: *** – ОББ, клон Шумен, BIC: ***, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева за издаване на изпълнителен лист, по сметка на ВСС.

 

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК, връща на СОУ „Никола Вапцаров“ с. Венец, обл. Шумен приложените по ДП документи в оригинал, а именно: заповед № 21/20.05.2014 г. на основание чл. 215, вр. чл. 121 от НК и Наредба за командировките в страната, списък на ученици от 12-ти клас получили букети цветя на абитуриентския бал и фактура № 0390216934, както и РКО № 37/28.05.2014 г.  

 

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок от днес пред ШОС. 

                                                                                           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: