Р Е Ш Е Н И Е

                                                                            

                                                                          378/23.6.2016г.

 

                                             В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на тридесети май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                    Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 827/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В жалбата си до съда, Ц.Г.М. *** твърди, че с Наказателно постановление № 16-0869-000274 от 02.03.2016г., издадено от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен му било наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева. Жалбоподателят на практика не оспорва описаната в наказателното постановление, фактическа обстановка. Сочи, че НП е неоснователно и незаконосъобразно, поради нарушения на материалния и процесуалния закон, тъй като деянието му покрива критериите за маловажност, които АНО изобщо не е обсъдил и не са намерили отражение при налагането на административното наказание, които подробно излага в жалбата си. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

В открито съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован се явява лично и изцяло поддържа жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована изпраща упълномощен представител, който моли съда да отхвърли жалбата и потвърди наказателното постановление.

            ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

            По делото е безспорно установено, че на 05.02.2016г., свидетелите П.С.П. и И.Ц.К. - служители на сектор „ПП“ при ОД МВР - Шумен били в екип и след  18,30 часа отишли с патрулен автомобил до паркинга пред магазин „Кауфланд“ на бул. Симеон Велики в гр. Шумен. Двамата свидетели установили лек автомобил „Тойота Корола Версо“ с рег. № Н03 73ВМ, който бил паркиран на место, обозначено с пътен знак Д-21 – определено за хора с трайни увреждания. Свидетелите не видели поставен  документ за инвалидно право на предното стъкло на автомобила, поради което изчакали да се появи водача му. Към 18,55 часа от магазина излязъл и се насочил към автомобила си, жалбоподателя Ц.Г.М.. Свидетелите П. и К. му поискали документите, както и документ за инвалидно право за паркиране на това место. Водачът на паркирания лек автомобил – жалбоподателя М. не представил никакъв документ, позволяващ му да паркира на място, определено за ПС, обслужващо хора с трайни увреждания или за такова, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания. Свидетелят П.П. за установеното и констатирано административно нарушение на чл.98,ал.2,т.4 от ЗДв.П съставил на место, АУАН сер. Г, бланков № 274338 в присъствието на свидетеля И.К. и жалбоподателя М., предявен му и подписан собственоръчно от него без възражение. В срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН не е постъпило писмено възражение. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник сектор “ПП” при ОД МВР - Шумен на 02.03.2016г. издал Наказателно постановление № 16-0869-000274, с което на жалбоподателя Ц.Г.М. било наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева на основание чл.178д от ЗДв.П,  за това, че на 05.02.2016г. около 18,55 часа в гр. Шумен на бул. Симеон Велики – на паркинга пред магазин „Кауфланд“ е паркирал лек автомобил „Тойота Корола Версо“ с рег. № Н03 73ВМ на място, определено за хора с трайни увреждания, обозначено с пътен знак Д-21.  

            Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание, актосъставител и свидетел.

                С оглед установената по-горе фактическа обстановка, съдът намира, че процесното наказателно постановление е издадено от компетентен орган и в хода на административно наказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до неговата отмяна.

В настоящият случай е установено и доказано – не се оспорва и от жалбоподателя, че именно Ц.Г.М. е управлявал и паркирал собствения си лек автомобил “Тойота Корола Версо” рег. № Н03 73ВМ на паркинга пред магазин „Кауфланд“ на бул. Симеон велики в гр. Шумен на 05.02.2016г. около 18,55 часа.

Съгласно разпоредбата на чл.98,ал.2,т. 4 от ЗДвП паркирането е забранено на места, определени за хора с трайни увреждания. Нормата на  чл.178д от ЗДВП предвижда ангажиране на административно-наказателната отговорност на водач, който без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания. Въз основа на събраните по делото доказателства се установяват безспорно обективните признаци на извършено нарушение на чл.98,ал.2,т.4 от ЗДв.П. Това е така, доколкото по несъмнен начин се установява обстоятелството, че на посочените в НП дата и място, жалбоподателят е паркирал управляваното от него превозно средство на място, определено за хора с трайно увреждания, без да има такова право.

От материалите по делото и от разпита на свидетелите П. и К. се установява, че жалбоподателят е паркирал собственото си МПС – л. а. "Тойота Корола Версо" с ДК № Н03 73ВМ на паркинга пред  магазин "Кауфланд" на бул. Симено Велики на място за инвалиди, като двигателят на автомобила е бил спрян.

АНО правилно е издирил и приложил административно наказателната разпоредба на  чл.178д от ЗДвП, като е наложил съответното наказание, чийто  размер е  строго фиксиран от закона.

В случая не са налице предпоставките за приложение на чл.28 от ЗАНН, тъй като фактическите обстоятелства, свързани с настоящия случай, не указват на маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН. За да е налице "маловажен случай" на административно нарушение, то следва извършеното нарушение с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства да представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Съдът намира, че са налице смегчаващи обстоятелства – удостоверение за получавани трудови доходи през първите три месеца на 2016г. около минималната за страната, работна заплата и липса на други нарушения по ЗДв.П, но не те сочат на по-ниска степен на обществена опасност на извършеното нарушение в сравнение с обикновените случаи.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в настоящия случай е безспорно установено и доказано, както извършеното нарушение, така и субекта, поради което атакуваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.     

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,

 

                                                            Р Е Ш И :  

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло Наказателно постановление № 16-0869-000274 издадено на 02.03.2016г. от Началник сектор “ПП” при ОД МВР гр. Шумен, с което на Ц.Г.М. ***, с ЕГН ********** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева на основание чл.178д от ЗДв.П за нарушение на чл.98,ал.2,т.4 от ЗДв.П.

           

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХІІ от Административно процесуалния кодекс. 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: