Р Е Ш Е Н И Е 

 

                                                    331/31.5.2016г.

 

                                             В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на девeти май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                    Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря В.И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 837/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В жалбата си до съда, С.Г.И. ***, с ЕГН **********, твърди, че  с Наказателно постановление № 15-0869-002343 от 24.11.2015г. на Началник сектор „ПП“ към ОД  МВР гр. Шумен му били наложени административни наказания - две “глоби”. В жалбата се твърди, че НП е незаконосъобразно и издадено в нарушение на административно производствените правила и материално правните разпоредби. Твърди още, че фактическата обстановка в постановлението не съвпадала с дествителността. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

            Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. В открито съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован не се явява лично и не изпраща упълномощен представител. Въззиваемата страна, редовно призована,  изпраща упълномощен представител, който моли съда да потвърди изцяло атакуваното НП.

            ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

        По делото е безспорно установено, че на 25.10.2015г., свидетелите П.Г.М. и Ц.П.К. – служители в сектор „ПП“ при ОД на МВР гр. Шумен, около 14,45 часа като автопатрулен екип се намирали в раона на Автогара гр. Шумен. Двамата свидетели видели лек автомобил „БМВ 330“ с рег. № Т97 87СТ, който се движел по бул. Мадара в гр. Шумен и извършил десен завой, след която бил спрян от тях за проверка. Сведителите М. и К. установили, че водачът на лекия автомобил не бил поставил предпазния колан, с който бил оборудвано МПС-то. При проверка на документите на автомобила и водача му, костатирали, че водач бил жалбоподателя С.Г.И., като същия не представил контролен талон към СУМПС. За така установените две административни нарушения на: 1. – чл.137а,ал.1 от ЗДв.П и 2. - чл.100,ал.1,т.1 от ЗДв.П, свид. П.М. съставил на место АУАН сер. Г, бланков № 408301 в присъствието на свидетеля при установяване на нарушението – Ц.К. и на жалбоподателя И., предявен му и подписан собственоръчно от него без възражение.  В срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН не е било депозирано писмено Възражение. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник сектор „ПП“ към ОД МВР гр. Шумен на 24.11.2015г. издал Наказателно постановление № 15-0869-002343, с което на жалбоподателя С.Г.И. били наложени две административни наказания: 1. “глоба” в размер на 50 лева на основание чл.183,ал.4,т.7,предл.1 от ЗДв.П и 2. „глоба“ в размер на 10 лева на основание чл.183,ал.1,т.1,предл.2 от ЗДв.П за това, че на 25.10.2015г., около 14,45 часа в гр. Шумен на бул. Мадара, в посока Автогара при управление на лек автомобил – „БМВ 330Д“ с рег. № Т97 87СТ, водачът И. не използва обезопасителен колан и не представи контролен талон към СУМПС.        

     Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и гласните – разпитаните в съдебно заседание актосъставител и свидетел.

По отношение на визираното в пункт първи от процесното НП, административно нарушение, съда констатира следното: В АУАН, въз основа на който е било издадено НП, актосъставителя е посочил, че водачът – жалбоподателя управлява без поставен обезопасителен колан, с който е оборудван автомобила, което е нарушение на чл.137а,ал.1 от ЗДв.П. Въз основа на събраните по делото доказателства безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение на чл.137а,ал.1 от ЗДвП. Съгласно тази разпоредба, водачите в МПС, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които МПС са оборудвани.  Безспорно е установено от доказателствата по делото, че на 25.10.2015г., жалбоподателят е управлявал МПС без да е поставил обезопасителен колан, с който е било оборудвано самото МПС. Показанията на двамата свидетели М. и К. не са оборени по никакъв начин и за съда не съществува причина да не ги кредитира, тъй като същите са логически последователни и обективни. Същите подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства, не са противоречиви и доказват по безспорен начин извършване на нарушението от жалбоподателя.  Съдът намира, че посоченото в пункт 1 от НП, нарушение е  извършено от жалбоподателя, както от обективна, така и от субективна страна. АНО правилно е издирил и приложил административно наказателната разпоредба и е наложил предвидения в чл.183,ал.4,т.7,предл.1 от ЗДв.П абсолютен размер от 50 лева. Предвид гореизложеното, настоящия съдебен състав намира, че наказателното постановление в пункт 1 е правилно и законосъобразно и като такова също следва да бъде потвърдено.

По отношение на визираното в пункт 2 от процесното наказателно постановление, съдът установи следното: Съдът намира, че правилно е било прието, че жалбоподателя С.И. е допуснал нарушение и на  чл.100,ал.1,т.1,предл. 2 от ЗДП, като са съотнесени фактите към хипотезата на правната норма. Тази норма задължава водача на МПС да носи СУМПС от съответната категория и контролен талон към него. Доколкото в акта и постановлението изрично е посочено от фактическа страна, че нарушителят не носи контролен талон съдът намира, че правилно му е била наложена "глоба" в размер на 10 лева на основание чл.183,ал.1,т.1,предл.2 от ЗДП. С оглед на това постановлението и в пункт 2 следва да бъде потвърдено.

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,  

 

                                                                   Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА като правилно и законосъобразно  Наказателно постановление № 15-0869-002343 от 24.11.2015г. издадено от Началник сектор „ПП“ към ОД на МВР гр. Шумен, с което на С.Г.И. ***, с ЕГН ********** са наложени административни наказания: 1. „глоба“ в размер на 50 лева на основание чл.183,ал.4,т.7,предл.1 от ЗДв.П за нарушение на чл.137а,ал.1 от ЗДв.П и 2. „глоба“ в размер на 10 лева на окснование чл.183,ал.1,т.1,предл.2 от ЗДв.П за нарушение на чл.100,ал.1,т.1 от ЗДв.П  

             

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХІІ от Административно процесуалния кодекс.  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: