РЕШЕНИЕ

 

30.06.2016г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На тридесети юни 2016 година

В публично заседание в следния състав:

Председател:Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: К.Киряков  

като разгледа докладваното от съдията АНД № 930/16г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на В.И.У.- обвиняема по досъдебно производство №919/2015г. по описа на РУ-гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.313, ал.1 от НК; извършителката не е осъждана за престъпление от общ характер и не е освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемата, редовно призована, се явява лично и с процесуален представител, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Прокурорът поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемата административно наказание в размер около минимума, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по досъдебно производство №919/2015г. по описа на РУ-гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемата била регистрирана като едноличен търговец, като била и управител на „Ви транс 19“ ЕООД-гр.Шумен. Дружеството било собственик на товарен автомобил марка „Скания“ с ДК№ Н 1308 ВН, с който се извършвали транспортни дейности на територията на Република Полша. През м.февруари 2015г. автомобилът бил управляван от св.Илия Савов Илиев. В телефонен разговор свидетелят уведомил обвиняемата, че поради изтичане на експлоатационни течности от автомобила Областният инспекторат на пътно движение в гр.Вроцлав, Република Полша, е задържал свидетелството за регистрация на превозното средство- част II, с №006406440. У. се опасявала от финансови загуби в тази връзка, поради което на 25.02.2015г. посетила сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Шумен, като попълнила декларация по чл.141, ал.2 от ЗДП, заведена с рег.№15069000184 и вх.№869000-1494/25.02.2015г., в която декларирала, че свидетелството за регистрация на автомобила е изгубено. Впоследствие от Консулска служба на Посолството на Република България в Република Полша процесното свидетелство за регистрация било изпратено  до компетентните български власти, като по този начин деянието било разкрито.

  Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от приложените по делото доказателства, като в хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха представени доказателства, оборващи същата.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемата е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.313, ал.1, тъй като съзнателно е потвърдила неистина (че притежаваното от нея свидетелство за регистрация на МПС-част II, издадено за влекач „Скания“ с ДК№ Н 1308 ВН е изгубено) в писмена декларация, която по силата на ЗДП (чл.141, ал.2) се дава пред орган на властта (началника на Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-гр.Шумен) за удостоверяване истинността на декларираните обстоятелства.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по чл.313, ал.1 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева

-обвиняемата не е осъждана за престъпление от общ характер и не е била освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание

- от престъплението не са причинени имуществени вреди

При определяне на наказанието като смекчаващи обстоятелства съдът отчете направените самопризнания и оказано съдействие при разследване, липсата на други противообществени прояви, както и на настъпили вредни последици, поради което намира, че наказанието следва да бъде определено в размер на законоустановения минимум, а именно –1000 лева. Следва да се отбележи, че според разпоредбата на чл.78а, ал.5 от НК когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба. За процесното престъпление обаче е предвидено наказание не само глоба от сто до триста лева, но и лишаване от свобода. Поради това административното наказание не би могло да бъде определено при условията на чл.78а, ал.5 от НК.

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Признава обвиняемата В.И.У., с ЕГН: **********, родена на ***г. в гр.София, живуща ***, за виновна в това, че на 25.02.2015г. в гр.Шумен, пред служител в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-гр.Шумен, съзнателно потвърдила неистина в писмена декларация, която по силата на чл.141, ал.2 от ЗДП се дава пред орган на властта (началник на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-гр.Шумен) за удостоверяване истинността на декларираните обстоятелства - престъпление по чл.313, ал.1, от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК я освобождава от наказателна отговорност.

Налага на В.И.У., с ЕГН: **********, административно наказание “глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева за престъплението по чл.313, ал.1 от НК.

Осъжда В.И.У., с ЕГН: **********, на основание чл.189, ал.3 от НПК, да заплати в полза на държавата сумата от 45.80 лева /четиридесет и пет лева и осемдесет стотинки/, представляваща направени разноски за изготвена експертиза, както и 5/пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

 

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :