О П Р Е Д Е Л И:      75/15.4.2016г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните по НОХД № 958/2016 г. по описа на ШРС, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемия Ю.А.Х., е виновен за това, че на 31.12.15 г. в гр. Шумен, на кръстовището, образувано при пресичането на ул. „Марица“ и ул. „Васил Друмев“ при управление на МПС - л.а. „Фолксфаген Голф“ с per. № Н 23 89 АС, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно:

- разпоредбата на чл. 31 , ал. 7, т. 4 от ППЗДП, която предвижда, че в случай, когато за регулиране на движението на пътните превозни средства на кръстовища и пешеходни пътеки се използват светофари с по 3 светещи полета, светването на поле с жълта светлина означава за водача "Внимание, спри!" и тази команда не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението, в каквато ситуация водачът на превозното средство не се е намирал, т.к. кръстовището, образувано при пресичането на ул. „Марица“ и ул. „Васил Друмев“ има характера на кръстовище с интензивно движение по смисъла на разпоредбата на чл.12 , ал. 6 от ЗДП, поради което на него са поставени устройства за отчитане на времетраенето на светлинния сигнал, които са позволявали на водача от достатъчно разстояние да възприеме изтичането на времетраенето на сигнала , разрешаващ преминаването по платното, в което се е движил;

- разпоредбата на чл. 47 от ЗДП, според която водачът на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство;

- разпоредбата на чл. 120, ал.1, т.1 от ЗДП, според която , когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар, водачът на пътно превозно средство е длъжен при подаване на сигнал, който за него забранява преминаването - да спре пред пешеходната пътека и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно - компресионна фрактура на тибиалното плато на големия пищял на лявата подбедрица външно на Г.И.Й., което причинило на пострадалата трайно затруднение на движението на левия долен крайник за срок по — голям от един месец и фрактура на тялото на лъчевата кост на дясната предмишница в горната й трета и инфракция на Д.Г.Й. , което причинило трайно затруднение в движенето на десния горен крайник на пострадалия за срок по голям от 1 месец, като деянието е извършено на пешеходна пътека – престъпление по чл. 343, ал.3, пр. 4 и пр. последно, б. „а“ във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б“, във вр. с чл. 342, ал.1 от НК.

Деянието е извършено по непредпазливост.

За гореописаното деяние и на основание чл. 343, ал.3, б. „а“, пр.4 и пр. последно във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б“, във вр. с чл. 342, ал.1 от НК., във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 6 /ШЕСТ/ месеца;

На основание чл. 66, ал. 1 от НК,  ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 343г от НК, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, ЛИШАВА обвиняемия Ю.А.Х. от право да управлява МПС за срок от ОСЕМ месеца.

Направените по ДП №1/2016г. разноски в размер на 562,32 лева ( петстотин шестдесет и два лева и тридесет и две стотинки), се възлагат на обвиняемият Ю.А.Х., като сумата от 502,32 лева (петстотин и два лева и тридесет и две стотинки), да се внесе в полза на държавата по сметка на ОД на МВР – гр.Шумен, сумата от 60.00 лева (шестдесет лева) да се внесе в полза на държавата по сметка на ОД на МВР – гр. Търговище, както и по 5.00 лв. (пет лева) в полза на бюджета по сметка на Районен съд – гр.Шумен за издаване на изпълнителни листи.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №958/2016г. по описа на Районен съд – гр. Шумен и ДП №1/2016 г. по описа на РУ - Шумен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

            На основание чл.382, ал.10 от НПК да се съобщи на пострадалите лица, че по делото е одобрено споразумение, като им се укаже, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред граждански съд.