Мотиви към присъда по НОХД № 727  по описа за 2016г. на ШРС  

 

На 21.03.2016г. от Шуменска Районна прокуратура е внесен в РС - гр. Шумен обвинителен акт по ПД № 27/2016г., по който в същия ден е образувано и изгледано производство пред първа инстанция по реда на глава ХХV от НПК – незабавно производство. Делото е образувано срещу Н.Г.Н. с ЕГН **********,***, за извършено от него престъпление от общ характер наказуемо по чл.343Б ал.1 от НК.  В диспозитивната част на обвинителния акт е посочено, че на 19.03.2016г. в гр. Шумен, на кръстовището на ул. „Брезник“ до ул. „Селиолу“, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Фолксваген Венто” с рег. № Н 28 42 АН, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,70 промила, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен № ARBB 0004.    

 С разпореждане от 21.03.2016г. обвиняемия Н.Н. е предаден на съд за възведеното с обвинителният акт обвинение и е насрочено предварително изслушване по общия ред за същия ден.

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа повдигнатото обвинение, като предлага наказание с приложението на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, а именно “лишаване от свобода” за срок от 4 месеца с три годишен изпитателен срок, глоба в размер на 250 лева и лишаване от право на правоуправление на МПС  за срок от 10 месеца.

В хода на съдебното следствие подсъдимият заявява, че разбира в какво е обвинен и се признава за виновен в извършването на посоченото в обнителния акт престъпление, заявява, че съжалява за извършеното от него и грешката е единствено негова. В последната си дума подсъдимия заявява, че съжалява много за стореното, съгласен е с присъдата която му иска представителя на прокуратурата.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното: Подсъдимия Н. е правоспособен водач на МПС. На 19.03.2016 год. след употреба на алкохол по улиците на гр. Шумен подс. Н. управлявал МПС – л.а. „Фолксваген Венто“ с рег. № Н 28 42 АН. Около 15.15ч. , движейки се по ул. „Брезник“ до кръстовището с ул. „Селиолу“, той бил спрян от служители на ОДМВР – Шумен и му била извършена проверка. Водачът лъхал на алкохол. След изпробване с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабр. № ARBB 0004, служителите на ОДМВР-Шумен констатирали наличие на алкохол в кръвта на подсъдимия в размер на 1,70 промила. На Н. бил съставен АУАН серия Г, бл. № 274116 и издаден талон за изпращане на медицинско изследване. Подсъдимият обаче отказал за даде кръв за химическо изследване.

Със заповед за ПАМ № 16-0869-000150 от 21.03.2016г. на Началник група към ОДМВР, Сектор „ПП“ гр. Шумен, временно е отнето свидетелството за управление на МПС на подсъдимия считано от 19.03.2016г.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: обясненията на подс. Н. дадени в хода на съдебното следствие, показанията на свидетелите К.В. и М.Г., приети от съда след прочитането им със съгласието на подсъдимия, както и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства. От събраните доказателства безспорно се установи престъплението извършено от подсъдимия Н. и посочено в обвинителния акт. Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са: безпротиворечиви и взаимнодопълващи се, намират се в хармонично единство, водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението на съда по следните правни съображения:

Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл. 14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 343Б ал.1 от НК, защото:

* обект на престъплението са обществените отношения свързани с безопасността на движението по пътищата;

* от обективна страна подсъдимият е извършил фактически действия по “управление на автомобила”, което съгласно константната практика на Върховния съд е “всяка една манипулация и боравене с уредите, приборите и механизмите му”;

- чрез техническо средство е безспорно установено, че е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда;

* субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице;

* от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл – той е съзнавал обществено опасния характер на деянието и е целял настъпването на обществено-опасните последици.

Като причина за извършване на престъплението следва да се отбележи несъобразяването и незачитането на правилата за безопасност на движението по пътищата от страна на подсъдимия.

При определяне на наказанието съдът прецени: степента на обществената опасност на конкретното деяние, степента на обществена опасност на дееца – данните за личността му, данните за семейното му положение, времето през което е бил водач на МПС и наложените му наказания за този период от време, както и подбудите за извършване на престъплението, направените от него признания в процеса, изказаното съжаление за извършеното от него.

Гореизложените обстоятелства мотивираха съда да приеме, че целите на наказанието посочени в чл.36 от НК могат да бъдат постигнати по отношение на подс. Н., като наказанието бъде определено при условията на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, при наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства при прилагане на разпоредбата на чл. 343Б ал.1 от НК, а именно: За престъпление по чл. 343Б ал.1 от НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” от една до три години и глоба от 200 до 1000 лева. Предвид на това, съдът, намира, че справедливо и съответно на извършеното от подсъдимия ще бъде определяне на наказание “лишаване от свобода” при условията на чл.55 ал.1 т.1 от НК, което следва да се определи под най-ниския предел, при наличието на констатираните смекчаващи вината обстоятелства, следва това наказание да бъде в размер близък до минималния предвиден от закона, а именно четири месеца. Наказанието глоба следва да се наложи в унисон с предишното наказание в такъв размер, а именно 250 лева. По отношение на така определеното наказание "лишаване от свобода", съдът взе предвид, гореизложените обстоятелства и счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл.66 ал.1 от НК по отношение на подсъдимия и че за да бъдат постигнати целите на наказанието посочени в чл.36 от НК не се налага ефективно изтърпяване на наказанието, така че условното осъждане при условията на чл.66 ал.1 от НК ще бъде достатъчно средство за превъзпитание на подсъдимия. В този смисъл съдът определи на подс. Н. изпитателен срок от 3 /три/ години, считано от влизане на присъдата в сила, като прецени, че налаганите до настоящия момент наказания очевидно не са оказали своя превантивен и превъзпитателен ефект. Също така в съответствие с разпоредбата на чл. 343Г от НК наложи и наказание “лишаване от право да управлява МПС” в размер близък до минималния, предвиден по закон, а именно – 10 /десет/ месеца. На основание чл. 59 ал.4 от НК съдът зачете предварителното лишаване на подсъдимия от правото да управлява МПС, считано от 19.03.2016г. Така определения размер на наказанието, съдът счита за справедлив и съответстващ на тежестта, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящ да повлияе поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдения. Освен това съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху него и ще му се отнеме възможността да върши и други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото. 

По този начин и с това наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.  

Районен съдия: