Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

655/28.9.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести септември 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1972/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за делба на недвижими имоти, във фазата по допускане.  

Искова молба от М.С.С., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 26, ал. 2, чл. 17, ал. 1 от ЗЗД и чл. 30, ал. 1 от ЗС.

Ищецът сочи, че с ответника, били съсобственици, по наследство на следните недвижими имоти :

1. АПАРТАМЕНТ № 6 /шест/ на западното крило на блока, находящ се на трети жилищен етаж в ЖСК „Л.Д.“, сграда, построена върху държавна земя, находяща се в парцел І /първи/, в кв. 315 /триста и петнадесети/ по плана на гр. ***, с адрес : гр. ***, който се състои от спалня, детска, стая, всекидневна, хол, кухня, баня и клозет, входно разпределително антре и черно антре с обща застроена площ от 105.77 кв. м. /сто и пет квадратни метра и седемдесет и седем квадратни дециметра/, при граници: от изток – ап. 5, от запад – улица „***“, от север – ул. ***, от юг – двор, ЗАЕДНО С ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 3 /три/, със застроена площ от 5.40 кв. м. /пет квадратни метра и четиридесет квадратни дециметра/, при граници: от изток – избено помещение № 2, от запад – избено помещение № 4, от север – избен коридор, от юг – двор, ТАВАНСКО ПОМЕЩЕНИЕ № 4 /четири/, със застроена площ от 16 кв. м. /шестнадесет квадратни метра/, при граници: от изток – таванско помещение №3, от запад – таванско помещение № 5, от север – тавански коридор, от юг – двор, който апартамент съгласно кадастрална схема е самостоятелен обект  с идентификатор № 83510.674.137.1.6 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка, сто тридесет и седем, точка, едно, точка шест/, при съседи на същия етаж: имот № 83510.674.137.1.5 под обекта: имот №83510.674.137.1.3 , над обекта – имот № 83510.674.137.1.7, попадащ в сграда №1 /едно/ в поземлен имот с идентификатор № 83510.674.137 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем/.

2. 1/8 ид. ч. /една осма идеална част/ от магазин, построен на източната част на приземния етаж на блока, със застроена площ от 40 кв. м. /четиридесет квадратни метра/, при граници: изток – ЖСК „****“, от запад – стълбище, от север – ул. ***, от юг – избен коридор, който магазин съгласно кадастрална схема е самостоятелен обект с идентификатор № 83510.674.137.1.10 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем, точка едно, точка десет/, при съседи: на същия етаж – няма, под обекта – няма, над обекта – имот № 83510.674.137.1.2, попадащ в сграда № 1 /едно/, в поземлен имот с идентификатор № 83510.674.137 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем/;

3. 1/8 ид. ч. /една осма идеална част/ от магазин, построен на западната част на приземния етаж на блока, със застроена площ от 40 кв. м. /четиридесет квадратни метра/, при граници: от изток – стълбище, от запад – ул. ***, от север – ул. ***, от юг – избен коридор, който магазин съгласно кадастрална схема е самостоятелен обект  с идентификатор № 83510.674.137.1.9 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем, точка, едно, точка девет/, при съседи: на същия етаж – няма, под обекта – няма, над обекта – имот № 83510.674.137.1.1, попадащ в сграда № 1 /едно/ в поземлен имот с идентификатор № 83510.674.137/осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири точка, сто тридесет и седем/, заедно с 13 309/100 000 ид. ч. /тринадесет  хиляди триста и девет стохилядни идеални части/ от общите части на блока по смисъла на чл. 38 от ЗС и правото на строеж върху държавна земя.

4. ГАРАЖ № 8 /осми/ с площ 15 кв. м. /петнадесет квадратни метра/, построен върху държавна земя в парцел І /първи/ в кв. 315 по плана на гр. Шумен, в ГСК „Осми март“, находящ се в гаражна група Б, с идентификатор 83510.674.137.12 сграда, разположена в поземлен имот 83510.674.137, при граници за гаража: улица, предгаражна площадка, гараж № 10 и гараж № 9, ведно с общите части от сградата и от правото на строеж върху мястото.

С първата ответница били сестри, като приживе майка им и продала, докато е в брак с втория ответник, 2/3 ид.ч. от жилищен имот и гараж и по 1/12 ид.ч. от магазини. Сделката била нищожна – прикривала дарение. Иска обявяване нищожността и, разкриване на симулацията и намаляване на дарение за възстановяване запазената и част, след което да се допусне делба между нея и първата ответница, при квоти 7/18 ид.ч. за нея и 11/18 ид.ч. за ответницата, само на апартамент и таванско помещение.

С влязло в сила решение на ШОС по ГД № 632/2014г., исковете с правно основание чл. чл. 26, ал. 2, чл. 17, ал. 1 от ЗЗД и чл. 30 от ЗН, са отхвърлени

В срока за отговор на исковата молба, ответниците, редовно уведомени, подава отговор. Считат иска допустим, но иска допускане на делба на всички съсобствени имоти, при квоти от 1/6 ид.ч. за ищцата; 1/6 ид.ч. за първата ответница и 4/6 ид.ч. за двамата ответници в режим на СИО, за апартамента заедно с таванското помещение и гаража и по 1/48 ид.ч. за ищцата и първата ответница и 4/6 ид.ч. за двамата ответници в режим на СИО.

В открито съдебно заседание, страните, чрез  представителите си, поддържат заявеното в исковата молба и отговора и заявяват, че в настоящото производство не желаят извършване делба на двата магазина с останалите съсобственици.

 Ищцата на основание чл. 344, ал. 2 от ГПК, иска ответниците, до извършване на делбата, да и заплащат сумата от 200 лева месечно за неизползваната от нея припадаща и се част от съсобствените имоти.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

С НА № 122 по НД № 1781/1974 на ШРС наследодателите на ищцата и ответницата били признати за собственици на жилищния имот и посочените идеални части от магазини. С НА № 141 по НД № 652/2003г. на нотариус № 222 с район на действие този на ШРС, те двете и майка им били признати за собственици на процесния гараж. Последната продала на първата ответница, докато е в брак с втория ответник, 2/3 ид.ч. от жилищен имот и гараж и по 1/12 ид.ч. от двата магазина.

Приетата експертиза сочи, че пазарната стойност на месечния наем, за делбените имоти е както следва 360 лева за апартамент, 795 лева/за 1/8 ид.ч. от тях 99 лева/ за магазини и 50 лева за гараж, като не е възможно съвместно ползване.

Според обясненията на ответницата и писмените доказателства, част от апартамента се отдава под наем за сумата от 150 лева месечно, гаражът не се ползва, а магазините по споразумение с другите съсобственици се отдават под наем.

Така приетото за установено доведе до следните изводи :

Делбените имоти и идеални части от такива са съсобствени между страните, при различни квоти, в зависимост от придобивните способи. При апартамента и идеалните части от магазини те са наследяване и сделка, докато за гаража липсват доказателства за наследствено правоприемство. В нотариалния акт е посочено, че трите лица се признават за собственици на имот, без отбелязване нито на основанието, нито на евентуалните им квоти в съсобствеността. За такива хипотези е установена законовата презумпция от чл. 30, ал. 2 ЗС – „Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното“. Както се спомена, не са посочени и събрани доказателства позволяващ извод в насока оборване на презумпцията. Нито записа в акта, че е представено удостоверение за наследници на бащата на страните, нито отметката, че е съставен съгласно чл. 483 ГПК(отм.), налагат еднозначен такъв, още по малко останалите споменати документи. Последните, действително предполагат вероятност, актът да е съставен на основание чл. 35, ал. 2 от ЗЖСК, но дори и тогава, според същата разпоредба собствеността възниква в този момент, а и липсват каквито и да е данни кой е бил член на ГСК – бащата на страните, той и майка им или и страните. Всичко това не е пълно и главно доказване, нужно за оборване на презумпция.

Поради това делбата на съсобствените имоти следва да се допусне между страните при следните квоти :  за апартамент – 1/6 ид.ч. за М.С.С., ЕГН : **********; 1/6 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и 4/6 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, в режим на СИО; за по 1/8 ид.ч. от магазини – 1/48 ид.ч. за М.С.С., ЕГН : **********; 1/48 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и 4/48 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, в режим на СИО и за гараж – 1/3 ид.ч. за М.С.С., ЕГН : **********; 1/3 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и 1/3 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********/само за която част, сделката, за която е съставен НА № 186 има вещно-прехвърлително действие/.

 

По искането на ищцата с правно основание чл. 344, ал. 2 от ГПК – няма спор между страните, че съсобствените имоти не се ползват от ищцата. Не само поради посочената и квота в съсобствеността и местоживеенето и далеч от местонахождението им, тя няма възможност да ги ползва, а три от тях се ползват от ответниците, които получават наем. Съобразявайки експертното заключение и ищцовата квота в съсобствеността обезщетението което и се следва срещу ползването е в размер на 78,72 лева месечно за всички имоти, в която и част искането е основателно и следва да се отхвърли за сумата от 121,28 лева, до предявения размер от 200 лева като неоснователно.

В производството по чл. 344, ал. 2 ГПК разноски, не са претендирани и не се присъждат.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И :

 

ДОПУСКА до делба между М.С.С., ЕГН : **********, с адрес ***,  П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, двамата с адрес ***, следните недвижими имоти :

1. АПАРТАМЕНТ № 6 /шест/ на западното крило на блока, находящ се на трети жилищен етаж в ЖСК „Л.Д.“, сграда, построена върху държавна земя, находяща се в парцел І /първи/, в кв. 315 /триста и петнадесети/ по плана на гр. *** с адрес : гр. ****/, който се състои от спалня, детска, стая, всекидневна, хол, кухня, баня и клозет, входно разпределително антре и черно антре с обща застроена площ от 105.77 кв. м. /сто и пет квадратни метра и седемдесет и седем квадратни дециметра/, при граници: от изток – ап. 5, от запад – улица ***, от север – ул. ****, от юг – двор, ЗАЕДНО С ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 3 /три/, със застроена площ от 5.40 кв. м. /пет квадратни метра и четиридесет квадратни дециметра/, при граници: от изток – избено помещение № 2, от запад – избено помещение № 4, от север – избен коридор, от юг – двор, ТАВАНСКО ПОМЕЩЕНИЕ № 4 /четири/, със застроена площ от 16 кв. м. /шестнадесет квадратни метра/, при граници: от изток – таванско помещение №3, от запад – таванско помещение № 5, от север – тавански коридор, от юг – двор, който апартамент съгласно кадастрална схема е самостоятелен обект  с идентификатор № 83510.674.137.1.6 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка, сто тридесет и седем, точка, едно, точка шест/, при съседи на същия етаж: имот № 83510.674.137.1.5 под обекта: имот №83510.674.137.1.3 , над обекта – имот № 83510.674.137.1.7, попадащ в сграда №1 /едно/ в поземлен имот с идентификатор № 83510.674.137 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем/, ПРИ  КВОТИ : 1/6 ид.ч. за М.С.С., ЕГН : **********; 1/6 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и 4/6 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, в режим на СИО;

2. 1/8 ид. ч. /една осма идеална част/ от магазин, построен на източната част на приземния етаж на блока, със застроена площ от 40 кв. м. /четиридесет квадратни метра/, при граници: изток – ЖСК „***“, от запад – стълбище, от север – ул. ***, от юг – избен коридор, който магазин съгласно кадастрална схема е самостоятелен обект с идентификатор № 83510.674.137.1.10 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем, точка едно, точка десет/, при съседи: на същия етаж – няма, под обекта – няма, над обекта – имот № 83510.674.137.1.2, попадащ в сграда №1 /едно/, в поземлен имот с идентификатор № 83510.674.137 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем/;

3. 1/8 ид. ч. /една осма идеална част/ от магазин, построен на западната част на приземния етаж на блока, със застроена площ от 40 кв. м. /четиридесет квадратни метра/, при граници: от изток – стълбище, от запад – ул. ***, от север – ул. ****, от юг – избен коридор, който магазин съгласно кадастрална схема е самостоятелен обект  с идентификатор № 83510.674.137.1.9 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири, точка сто тридесет и седем, точка, едно, точка девет/, при съседи: на същия етаж – няма, под обекта – няма, над обекта – имот № 83510.674.137.1.1, попадащ в сграда №1 /едно/ в поземлен имот с идентификатор № 83510.674.137/осемдесет и три хиляди петстотин и десет, точка шестстотин седемдесет и четири точка, сто тридесет и седем/, заедно с 13 309/100 000 ИД. Ч. /тринадесет  хиляди триста и девет стохилядни идеални части/ от общите части на блока по смисъла на чл. 38 от ЗС и правото на строеж върху държавна земя, ПРИ  КВОТИ : 1/48 ид.ч. за М.С.С., ЕГН : **********; 1/48 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и 4/48 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, в режим на СИО и

4. ГАРАЖ № 8 /осми/ с площ 15 кв. м. /петнадесет квадратни метра/, построен върху държавна земя в парцел І /първи/ в кв. 315 по плана на гр. ***, в ГСК „***“, находящ се в гаражна група Б, с идентификатор 83510.674.137.12 сграда, разположена в поземлен имот 83510.674.137, при граници за гаража: улица, предгаражна площадка, гараж № 10 и гараж № 9, ведно с общите части от сградата и от правото на строеж върху мястото, ПРИ  КВОТИ : 1/3 ид.ч. за М.С.С., ЕГН : **********; 1/3 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : **********, ЕГН : ********** и 1/3 ид.ч. за П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, в режим на СИО.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 344, ал. 2 от ГПК, до окончателното извършване на делбата, П.С.В., ЕГН : ********** и Р.Г.В., ЕГН : **********, двамата с адрес ***, да заплащат на М.С.С., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 78,72 лева месечно обезщетение срещу ползването на съсобствените имоти.

 

ОТХВЪРЛЯ искането на М.С.С., ЕГН : **********, с адрес ***, за заплащане на суми срещу ползването на недвижимите имоти, в останалата му част, до пълния предявен размер от 200 лева месечно, за сумата от 121,28 лева, като неоснователно.

 

Разноски в производството по чл. 344, ал. 2 ГПК, не се присъждат.

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски Окръжен Съд в двуседмичен срок, от връчването му на страните, а определението по чл. 344, ал. 2 ГПК в седмичен срок, с частна жалба, пред същия съд.  

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: