Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

109/12.2.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на осми февруари 2016 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1388/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявена молба с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК и насрещна такава със същото основание и чл. 127, ал. 2 от СК.  

В ШРС е депозирана искова молба от В.Н.П., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу И.Х.И., ЕГН : **********, с адрес ***, без посочено правно основание. Излагайки, че с решение по ГД № 1602/2012г. на ШРС, бил прекратен бракът му с ответницата, като родителските права над родените им деца – Н. и Г., били предоставени на майката, а на него бил определен режим на лични контакти. Считайки, че е настъпила съществена промяна в обстоятелствата, изразяваща се в пребиваване на майката извън страната, иска изменение на режима на упражняване на родителските права и лични контакти, постановени с решение № 1036/15.11.2012г., по ГД № 1602/12г., по описа на ШРС, а именно : предоставяне упражняването на родителските права над децата на него, определяне на местоживеенето им при него, определяне на режим на лични контакти между децата и майката всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00ч., до 17,00ч, както и един месец през лятото, когато не е в платен отпуск; осъждане на ответницата да заплаща месечна издръжка за децата, в размер определен от съда.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Оспорва фактите на които искът се основава. Твърди че работи в Кралство Испания заради по високо заплащане и липса на издръжка за децата осигурявана от ищеца, благодарение на което може да полага адекватни грижи за децата, чрез близките си, като желаното местоживеене на децата е именно при тях. Иска отхвърляне на иска.

Предявява насрещни искове за изменение на постановените мерки, като се определи местоживеене на децата на адреса на родителите и в с. ***., ул. ***, изменение на присъдената издръжка до настоящия минимален размер и определяне режим на лични контакти в периоди извън тези за които се иска разрешение за пътуване на децата до Кралство Испания – месец юли през нечетните години и месец август през четните, съответно 23-28.12, през нечетните и 29.12-03.01, през четните.

В срока за отговор на насрещните искове, ответникът по тях подава отговор. Оспорва фактите на които се основават и иска отхвърлянето им като неоснователни. 

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищецът, лично и с представители, поддържат заявеното в исковите молби и отговори.

 

Така предявените искове са допустими, разгледан по същество са първоначалният неоснователен, а насрещните основателни, по следните съображения :

По оспорваната допустимост – приети са за съвместно разглеждане молби за спорна съдебна администрация, подлежащи на разглеждане по един производствен ред и родово подсъдни на районен съд. Въпреки, че молбата с правно основание чл. 127а СК подлежи на разглеждане от съда по настоящ адрес на детето и в случая, и за двете деца то е извън района на действие на ШРС, съответно местно компетентен би бил друг районен съд, няма пречка молбите да бъдат разгледани от съда първоначално сезиран с въпросите за упражняване родителските права и местоживеене на децата, които част от практиката възприема като обуславящи решението по молба за разрешаване въпросите с пътуване и издаване документи на непълнолетни деца. Имено поради тази връзка предявените молби следва да се разгледат от един съд.

 

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност се установи следното от фактическа страна:

Не се спори от страните, а и представените писмени доказателства установяват, че с решение № 1036/15.11.2012г. по ГД № 1602/2012г., по описа на ШРС, бракът между страните е прекратен, като родителските права над непълнолетните деца Н. и Г., са предоставени на майката, определен е режим на лични контакти на бащата с децата, всяка първа и трета седмица на месеца, от 10,00ч. в събота до 17,00ч. в неделя, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен отпуск, и е осъден да им заплаща издръжка.

От събраните доказателства се установи, че само детето Г. (12г.) след прекратяване на брака между страните, осъществява контакти с бащата, докато Н. отказвал такива. От есента на 2014г. Г. живее с бащата и е ученичка в шести клас на СОУ „Св. св. К. и М.“ в гр.***., а майката пребивава в Кралство Испания, където работи. Н. живее с баба си и дядо си по майчина линия в с. К. и е ученик в единадесети клас на ПГМЕТТ „Х. Б.“ – гр. ***.. Независимо от разделното си живеене двете деца поддържат редовни контакти и между тях има връзка, като непълнолетният по често и за разлика от бащата посещава училището на сестра си и и съдейства за разрешаване на текущи трудности. Във връзка с такива, правейки опит да мотивира бащата да прояви интерес към развитието и нуждите на малолетната и да им даде съгласие да пътуват в чужбина за да посетят майка си, са и малкото контакти между непълнолетния и баща му, след прекратяване брака на страните.    

Приетите социални доклади сочат, че в жилищата обитавани от двете деца са налице подходящи за тях условия, съответно както бащата подпомаган от майка си, така и родителите на ответницата имат желание, условия и възможности да полагат грижи за децата. Съгласието на последните е изразено и в съдебно заседание от бабата.

При изслушването им двете деца изразяват категорично желание да живеят заедно и при родителите на майка си. Непълнолетният Н., категорично е против родителските права спрямо него да се упражняват от баща му, поради отношенията им в миналото и по конкретно липсата на такива, докато Г. акцентира върху липсата на комуникация. И двете деца желаят, въпреки несъгласието на баща им, да пътуват до Испания за да се срещат с майка си.

 Присъдената издръжка не е заплащана от ищеца за периода от прекратяване на брака, за което е и осъден с влязла в сила присъда.

Така приетата за установена фактическа обстановка, доведе до следните изводи :

С оглед разпоредбата на чл. 59, ал. 9 от СК, настоящият състав счита, че е налице изменение на обстоятелствата след определяне режима на лични контакти на ищеца с двете малолетни деца и предоставяне упражняването на родителските права над тях на майката, което налага изменянето му, но не в исканата от първоначалния ищец насока. Смяната на месторабота, съответно живеене на родителя упражняващ родителските права извън страната, в конкретният случай, с оглед всички обстоятелства, не може да се прецени, като обстоятелство налагащо промяна на постановените мерки. Първо, смяната е продиктувана от неправомерно поведение на ищеца – неплащане на издръжка и неосигуряване каквито и да е средства за непълнолетните си деца, през продължителен период от време и второ ответницата въпреки отсъствието си от дома е успяла да осигури благоприятна среда за развитието им, при техни близки. Исканата, в първоначалната молба промяна, не е в интерес и на двете деца. Както се посочи, налице е отчуждение на едното дете, по вина на бащата и по същество пълна загуба на родителски авторитет, а по отношение другото минимална комуникация, което сериозно би препятствало упражняване родителски права. Не без значение е възрастта на непълнолетния – два месеца преди пълнолетие и емоционалната връзка между двете деца, а от съществено е впечатлението им, че бащата желае да упражнява родителски права спрямо тях, като „застраховка“ за неплащане на издръжка, което се потвърди от поведението му в съдебна зала.

Поради това първоначалната молба следва да се отхвърли, а поради изключителност на случая (отсъствие на един родител от страната и отношение между другия и децата, препятстващи упражняване на родителски права), местоживеенето им следва да се определи при бабата и дядото по майчина линия, които са изразили съгласие за това. Налага се изменение на определения размер издръжка и за двете деца, като се уважи насрещната молба в тази насока, а именно минималния такъв от 105 лева, който е значително под нужните средства дължими от единия родител, за всяко от децата, дори и само предвид възрастта им. Следва да претърпи изменение и режима на лични контакти между децата и бащата, като от него се изключи времето през което ще могат да пътуват извън страната.

Така описаната фактическа обстановка, посочва обективна невъзможност за получаване на изискуемото от разпоредбите на ЗБЛД нотариално заверено съгласие на родител за пътуване в чужбина, в случая такова от бащата. От друга страна, осъществяването на такива, заедно с майката, предвид възрастта в която се намират, даже и само заради възможността от стимулиране на когнитивните им потребности, са в безспорен техен интерес. Поради това молбата за разрешаване въпросите свързани с пътуване на дете и нужните документи за самоличност, следва да се уважи, като на двете деца се издадат документи за самоличност и им се разреши да пътуват до Кралство Испания и обратно до Република България, придружавани от майка си, до навършване на пълнолетие, за периоди както следва :  месец юли през нечетните години и месец август през четните, съответно 23-28.12, през нечетните години и 29.12-03.01, през четните години.

   

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, първоначалният ищец следва да заплати на ответницата сумата от 550 лева разноски в производството.

 

На основание чл. 78, ал. 6 ГПК, първоначалният ищец следва да заплати по сметка на ШРС, сумата от 72 лева представляваща държавна такса върху увеличения размер на издръжката.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от В.Н.П., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу И.Х.И., ЕГН : **********, с адрес ***, иск с правно основание чл. 59, ал. 9 от СК, за изменение на постановените по ГД № 1602/2012г., по описа на ШРС мерки за родителските права, лични отношения и издръжката на децата Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В. П., ЕГН : **********, поради изменение в обстоятелствата, като неоснователен.

 

ИЗМЕНЯ постановените с решение по ГД №1602/2012г., по описа на ШРС, мерки за родителските права след развода, по отношение децата Н. В. П., ЕГН :********** и Г. В. П., ЕГН : **********, като постановява :

 

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на децата Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В. П., ЕГН : **********, на основание чл. 59, ал. 7 от СК, при бабата и дядото по майчина линия – Г. И.И. и Х. Н. И., с адрес – с. ***о, Община ***, ул.***

 

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата – В.Н.П., ЕГН : **********, с децата Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В. П., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00ч. в събота, до 17,00ч. в неделя и един месец през лятото когато майката не е в отпуск, с изключение на месец юли през нечетните години и месец август през четните, съответно 23-28.12, през нечетните години и 29.12-03.01, през четните години.

 

ОСЪЖДА В.Н.П., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на непълнолетните си деца Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В. П., ЕГН : **********, в размер на 105 (сто и пет) лева, за всяко дете, считано от влизане в сила на решението, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

РАЗРЕШАВА на Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В. П. ЕГН : **********, действащи, чрез своята майка и законен представител И.Х.И., ЕГН : **********, да бъде издаден документ за самоличност по чл. 38, ал. 1, т. 3 от ЗБЛД – паспорт, както и Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В. П., ЕГН : **********, придружавани от И.Х.И., ЕГН : **********, да пътуват до Кралство Испания и обратно до Република България, придружавани от майка си, до навършване на пълнолетие, за периоди както следва :  месец юли през нечетните години и месец август през четните, съответно 23-28.12, през нечетните години и 29.12-03.01, през четните години.

 

ОСЪЖДА В.Н.П., ЕГН : **********, да заплати на И.Х.И., ЕГН : **********, сумата от 550 лева разноски в производството.

 

ОСЪЖДА В.Н. П., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 72 лева държавна такса върху увеличения размер на издръжката.

 

Решението може да се обжалва пред Шуменски Окръжен Съд, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: