Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

09.03.2016г.; гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети март 2016 година

В закрито заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1388/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството по чл. 250 от ГПК.  

С Решение № 109/12.02.2016г. по делото, е разрешено на Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В.а П., ЕГН : **********, действащи, чрез своята майка и законен представител И.Х.И., ЕГН : **********, да бъде издаден документ за самоличност по чл. 38, ал. 1, т. 3 от ЗБЛД – паспорт, както и Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В.а П., ЕГН : **********, придружавани от И.Х.И., ЕГН : **********, да пътуват до Кралство Испания и обратно до Република България, придружавани от майка си, до навършване на пълнолетие, за периоди както следва :  месец юли през нечетните години и месец август през четните, съответно 23-28.12, през нечетните години и 29.12-03.01, през четните години.

Постъпила е молба от ответника, в която на основание чл. 250 от ГПК иска допълване на решението, като съдът се произнесе съобразно заявеното искане както е формулирано в молбата. В срока за отговор ответникът не подава такъв.

Молбата е допустима и частично основателна. С посоченото решение съдът се е произнесъл по всички искания на молителката, заявени в насрещната искова молба, без искането да се допусне предварително изпълнение на решението и част от периода, за което е искано разрешението. В тази и част молбата е основателна и следва да се допусне допълване на решението, като на основание чл. 127а, ал. 4 от СК се допусне предварително изпълнение на решението в тази му част, а за периода на пътуване, отхвърли искането за разрешение през първата половина на великденската ваканция, дори и само заради краткостта на периода. В останалата и част молбата е неоснователна. Не може диспозитива на съдебното решение да преповтаря дословно исканията на страната, особено когато са далеч от законовата формулировка.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р  Е  Ш  И :                        

ДОПЪЛВА Решение № 109/12.02.2016г. по ГД № 1388/2015г., като постановява :

ОТХВЪРЛЯ молбата на И.Х.И., ЕГН : **********, да бъде разрешено на Н. В. П., ЕГН : ********** и Г. В.а П., ЕГН : **********, придружавани от И.Х.И., ЕГН : **********, да пътуват до Кралство Испания и обратно до Република България, придружавани от майка си, до навършване на пълнолетие, за периоди : „…от великденската ученическа ваканция….първата половина от нея – през времето на нечетна година и втората половина от нея – през времето на четна година.“

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му за разрешение на въпросите свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това.

 

ОТХВЪРЛЯ молбата на И.Х.И., ЕГН : ********** за допълване на Решение № 109/12.02.2016г. по ГД № 1388/2015г., по описа на ШРС, в останалите и части, като неоснователна.

 

Решението подлежи на обжалване, в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: