Р Е Ш Е Н И Е

 

15/8.1.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

 Шуменският районен съд, в открито заседание на осми януари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1613 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Гр.д.№1613/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени искови претенции с правно основание чл.49 и чл.86 ал.1 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ и чл.86 от ЗЗД. В исковата си молба до съда ищцовата страна - ЗАД”Армеец”–гр.София, ул.*** №2, с ЕИК ***, представлявано от Р.Г. излага, че на 28.07.2008г. в гр.Шумен застрахован при дружеството по силата на застраховка “Каско на МПС”, лек автомобил “БМВ” модел “Х5”, с рег.№ Н *** АН претърпял щети при преминаване през три броя необезопасени дупки на път, стопанисван от ответника. Ищеца изплатил на застрахованото лице сумата 836,10лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди и на осн.чл.213 ал.1 от КЗ, встъпил в правата на застрахования срещу Община Шумен. Излага се още, че вредите били причинени неправомерно, предвид недостатъчната грижа за поддържане на изправността на пътя, чийто собственик е Община Шумен, поради което и моли съда, да постанови решение, по силата на което да осъди ответника- Община Шумен да му заплати нанесените имуществени вреди в посочения размер, 7 лева ликвидационни разноски, ведно с дължимата законна лихва върху главницата от датата на завеждане на иска до окончателното й заплащане, както и направените по делото разноски, ведно с юрисконсулстско възнаграждение.

Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В него се оспорва предявения иск. Твърди се, че не е спазена процедурата по Наредба №1-167/2002г. при съставяне на Протокол за ПТП и няма причинна връзка между вредите и ПТП.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: От представените по делото доказателства се установява, че ищеца е заплатил понесени щети от лек автомобил “БМВ” модел “Х5”, с рег.№ Н *** АН, собственост на трето лице, застрахован по силата на Договор за застраховка „Автокаско“ по полица № *** Щетите били причинени в следствие на ПТП, настъпило на 28.07.2008г. в гр.Шумен на ул.”***”, при което автомобилът преминал през необозначени дупки на пътното платно. Препятствието, разположено на пътното платно не било сигнализирано по предвидения в ЗДвП начин. В резултат на произшествието, на автомобила били нанесени щети, изразяващи се в разкъсване на предна лява гума. Не се установи съпричиняване на произшествието, в следствие на извършено от водача нарушение на правилата за движение регламентирани в ЗДвП. Механизма на ПТП се установява и приетия и приложен Протокол за ПТП, който като официален документ с материална доказателствена сила, обвързва съда с констатациите си относно наличието на неравност на пътя, местоположението й и вредите на превозното средство. Механизма на произшествието се установява и от назначената по делото съдебно-авто-техническа експертиза, като вещото лице е посочило, че нанесените щети кореспондират напълно с описаното произшествие и същите възлизат на стойност 836,10лв. към датата на събитието. От представените доклад по щета и опис заключение на щети, разходен касов ордер и фактура е видно, че ищеца е заплатил на третото лице- собственик сумата 836,10лв., представляваща пазарна цена на два броя гуми и задна джанта. Били направени ликвидационни разноски за вещо лице в размер на 7.00лв. На осн.чл.213 ал.1 от КЗ, застрахователя встъпил в правата на увреденото лице до размера на изплатеното обезщетение.

Елементите на фактическия състав на чл.49 от ЗЗД, която отговорност по правната си същност е гаранционно-обезпечителна, са следните: Вреда; Причинна връзка на вредата с противоправно поведение на прекия и причинител; Вина на прекия причинител на вредата; Възлагане на работа на прекия причинител на вредата; Вредата да е причинена от изпълнителя при или по повод изпълнението на работата. Съобразно §7, ал.1, т.4 от ПЗР на ЗМСМА собственост на общините са общинските пътища, улиците, булевардите, площадите, обществените паркинги в селищата и зелените площи за обществено ползване. По делото няма спор, че процесният пътен участък е собственост на ответника. Безспорно е наличието на причинна връзка между причинените на застрахования автомобил щети и бездействията на служителите на ответника, които са длъжни с грижата на добър стопанин да поддържат вещите общинска собственост, в това число и пътищата и улиците, като неравностите и препятствия по пътя следва да бъдат своевременно отстранени или обозначени с предвидените в закона знаци, с оглед предотвратяване на евентуални произшествия. ЗДвП сочи задълженията на лицата, които стопанисват пътищата да ги поддържат изправни с необходимата маркировка, сигнализация, както и да организират движението така, че да осигурят условия за сигурно придвижване. При осъществяване на необходимите мерки от страна на ответника е било напълно възможно предотвратяването на инцидента и именно виновното бездействие от страна на служителите на ответника е довело до причинената вреда./Р №521-73-І, Р №1039-61-ІV/ Вредата е причинена при и по повод изпълнението на работата. Размерът на причинената имуществена вреда беше безспорно установен от представените платежни документи и приетата СТЕ. Ето защо съдът намира предявеният иск за имуществени вреди за основателен и доказан в пълен размер.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответника следва да заплати направените от ищеца деловодни разноски в общ размер на 470.00 лева, в които не се включва депозит за свидетел, който следва да бъде възстановен при съответна молба от ищеца.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

ОСЪЖДА Община Шумен, представлявана от Л.Х., на основание чл.49 от ЗЗД, да заплати на ЗАД”Армеец”–гр.София, ул.*** №2, с ЕИК ***, представлявано от Р.Г. сумата от 843,10 лева /осемстотин четиридесет и три лева и десет стотинки/, представляваща претърпени имуществени вреди от ПТП, настъпило на 28.07.2008г. в гр.Шумен на ул.”***” лек причинени на лек автомобил “БМВ” модел “Х5”, с рег.№ Н *** АН, собственост на трето лице, ведно със законната лихва от датата на завеждане на иска- 22.01.2014г. до окончателното заплащане на главницата.

ОСЪЖДА Община Шумен, представлявана от Л.Х., да заплати на ЗАД”Армеец”–гр.София, ул. *** №2, с ЕИК ***, направените по делото деловодни разноски в размер на 470.00 лева /четиристотин и седемдесет лева/.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2 седмичен срок от уведомяване на страните.                                                               

                                                                                

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: