Р Е Ш Е Н И Е

 

361/4.5.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На трети май  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                               Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1825 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство във фазата по допускане на делбата.

Производството по настоящото дело е образувано въз основа на предявен от К.И.Г., ЕГН **********,***, адрес за призоваване: гр.Шумен, ул. „Д. Войников“  №9-13, кантора 25 чрез адвокат Лъчезара Великова Петкова от ШАК  срещу Д.Х.Ш., ЕГН **********,*** и адрес за призоваване; с. Дибич, област Ш* иск за съдебна делба на  недвижим имот и движими вещи

Ищцата излага, че с ответника са бивши съпрузи. Бракът им бил прекратен с решение №936 от 11.12.2014г. по гр.д. №1822/2014г. по описа на ШРС, влязло в законна сила. По време на брака при условията на семейна имуществена общност придобили  недвижим имот – урегулиран поземлен имот № XIII – 321  в кв. 33 по плана на с. Дибич, обл. Шумен, с площ 610 кв.м., заедно с построените в него къща и навес, при граници : от три страни  - улици, УПИ №I – 222. След  прекратяване на брака недвижимия имот, явяващ се семейно жилище, бил предоставен за ползване на ищцата, на която било предоставено упражняването на родителските права и на непълнолетното им дете И. Д. Ш..

Излага също така, че по време на брака придобили МПС – л.а. „ДАЙХАТСУ“ модел „ФЕРОЗА“ с рег. № Н 0888 АХ и л.а. „Шкода Фабия Красик“ 1.2 с двигател BMD276007 и номер рама №TMBPW16Y564629531, както и Тото павилион с площ от 12 кв,м., изходящ се в гр.Шумен , ул."ПетраГ №2а.

Придобили са и следните движими вещи:

- Обзавеждане  в детска стая – климатик Хитачи 10; скрин /чам/ „Лукс“; двукрилен гардероб с надстройка /чам/ и две огледала;бюро /чам/;комплект стенни етажерки; нощна лампа; килим овален;компютърен стол; матрак „Лукс“;

- Обзавеждане в спалня - Спалня /голяма/ .Мадара" с две ракли –комплект; тоалетка към спалнята; гардероб четирикрилен с надстройка /към същата спалня/; нощни шкафчета /към същата спалня/ - 2 бр,; телевизор марка CROWN модел PF2139TX ; DVD Elite; електрическа печка за отопление с три нагреватели, вентилатор и овлажнител; люлеещ се стол / ратанов плетен/ ;

- Обзавеждане в кухнята - хладилник комбиниран с фризер Gorenje; фризер Candy ; пералня Gorenje фабр. № 64230519, арт. 665228; съдомиялна Зануси модел zds 100 с №62860212; кухненски ъгъл разтегателен; маса кухненска ; кухненски шкафове с чамови вратички /долни и горни/комплект;

-  Обзавеждане на верандата – диван разтегателен; маса разтегателна от три части и  6 броя столове за хранене;  кухненски долни шкафове — 2 бр.;  хлебопекарна; печка  готварска Gorene /газ и ток/ модел К 772W. фабр. № 40730065. арт. №625874; газова бутилка /25 л/; камина е водна риза; кростренажор марка KTN TS6040;  абсорбатор Candy  СЕТ 62W фабричен номер 362466;

Тъй като не постигнали доброволно съгласие за подялба на горепосочения недвижим имот и движими вещи, моли съда да постанови решение, с което да допусне делба на съсобствения им недвижим имот и съсобствените движими вещи при равни квоти между съделителите К.И.Г. и Д.Х.Ш..

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника, като в законоустановения едномесечен срок  е бил депозиран писмен отговор.Ответникът не оспорва, че  посочените  в исковата молба движими вещи и недвижим имот са придобити по време на брака, поради което са съсобствени между страните. С допълнителна молба ответникът прави  искане  на основание чл.29 ал.2 от СК да му бъдат възложени в дял движимите вещи, предназначени за отглеждане на детето, включени в обзавеждането на детската стая.

В съдебно заседание ищцата се явява лично и  процесуален представител – адв. Л. П. от ШАК. Изразява становище обзавеждането на детската стая да бъде изключено от делбата и да бъде възложено извън делът на ответника, на когото са предоставени родителските права, както и че част от вещите, за които има съдебно решение са лична собственост на ответника.

В съдебно заседание ответникът се явява лично и с упълномощен представител – адв.С. Д. от ШАК. Изразява становище, че вещите, по отношение на които има  съдебно решение са лична собственост на ответника и следва да бъдат изключени от делбената маса, а вещите  предназначени за отглеждане на детето – обзавеждането на детската стая да бъде възложено на ответника извън неговия дял. По отношение на недвижимия имот и другите движими вещи посочени в исковата молба признава иска за делба при равни квоти за страните.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа и правна  страна следното:

По делото няма спор, че страните са бивши съпрузи. Сключили граждански брак на 01.03.2001г., който бил  прекратен с решение по гр. дело № 1822/2014 г. по описа на ШРС,влязло в законна сила на 06.01.2015г. Не се спори, че с Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 71, т.ІІ, рег. № 2951,  дело .№215/2001г. на Нотариус Светлозар Стоилов, рег.№ 024 от регистъра на Нотариалната камара закупили по време на брака, в режим на съпружеска имуществена общност следния недвижим имот: урегулиран поземлен имот № XIII – 321  в кв. 33 по плана на с. Дибич, обл. Шумен, с площ 610 кв.м., заедно с построените в него къща и навес, при граници : от три страни  - улици, УПИ №I – 222, както и че част процесните движими са придобити от тях в режим на СИО, а именно - обзавеждане в спалня - спалня /голяма/ „Мадара" с две ракли –комплект; тоалетка към спалнята; гардероб четирикрилен с надстройка /към същата спалня/; нощни шкафчета /към същата спалня/ - 2 бр,; телевизор марка CROWN модел PF2139TX ; DVD Elite; електрическа печка за отопление с три нагреватели, вентилатор и овлажнител; люлеещ се стол /ратанов плетен/ ;  обзавеждане в кухнята - хладилник комбиниран с фризер Gorenje;  пералня Gorenje фабр. № 64230519, арт. 665228; кухненски ъгъл разтегателен; маса кухненска ; кухненски шкафове с чамови вратички /долни и горни/комплект; обзавеждане на верандата – диван разтегателен; маса разтегателна от три части и  6 броя столове за хранене;  кухненски долни шкафове — 2 бр.;  хлебопекарна;  газова бутилка /25 л/; кростренажор марка KTN TS6040;  абсорбатор Candy  СЕТ 62W фабричен номер 362466, обзавеждане  в детска стая – климатик Хитачи 10; скрин /чам/ „Лукс“; двукрилен гардероб с надстройка /чам/ и две огледала;бюро /чам/;комплект стенни етажерки; нощна лампа; килим овален;компютърен стол; матрак „Лукс“. Недвижимият имот и горепосочените движими вещи са придобити по време на брака между страните в съпружеска имуществена общност, която с прекратяването на брака се е трансформирала в обикновена дялова съсобственост при равни квоти, съгласно презумпцията на чл. 28 от СК. Ето защо съдът счита, че искът за делба по отношение на горепосочените движимите вещи и недвижим имот е доказан и като такъв следва да се уважи, като делбата на тези вещи се допусне между страните при равни квоти.

Процесния недвижим имот се обитава от ответника. Същият е бил семейно жилище на страните и в него се намират и движимите вещи предмет на делбата.

Между страните не е спорно, че част от вещите придобити по време на брака са лична собственост на ответника. С  решение по гр.д. №2112/2015г. по описа на ШРС, влязло в законна сила на 22.02.2016г. е признато за установено по отношение на ищцата К.Г., че вещите - л.а. „ДАЙХАТСУ“ модел „ФЕРОЗА“ с рег. № Н 0888 АХ , л.а. „Шкода Фабия Красик“ 1.2 с двигател №BMD276007 и номер рама №TMBPW16Y564629531, Тото павилион с площ от 12 кв,м., изходящ се в гр.Шумен , ул."Петра“Г №2а, съдомиялна Зануси модел zds 100 с №62860212, печка  готварска Gorene /газ и ток/ модел К 772W. фабр. № 40730065, фризер Candy, камина с водна риза придобити по време на брака й с ответника са негова лична собственост, поради трансформация на негови лични средства на основание чл.23 ал.1 от СК.

Ето защо съдът счита, че искът за делба по отношение на тези движимите вещи  е неоснователен  и същите не следва да бъдат допускани до делба.

Не е спорно между страните и, че с решение по гр.д. №3397/2015г. на ШРС, влязло в законна сила на 27.01.2016г.  родителските права върху роденото от брака дете И. Д. Ш., ЕГН ********** са предоставени за упражняване на ответника Д.Ш..

По отношение на процесното детско обзавеждане, включващо климатик Хитачи 10; скрин /чам/ „Лукс“; двукрилен гардероб с надстройка /чам/ и две огледала;бюро /чам/;комплект стенни етажерки; нощна лампа; килим овален;компютърен стол; матрак „Лукс“, съдът счита, че предявеният иск по  чл. 29, ал.2 от СК е доказан, доколкото са налице предпоставките за претендиране на посочените вещи извън дела на ответника и ищцата е признала претенцията. Ето защо, тези движими вещи следва да бъдат предоставени на ответника извън дела му, в качеството му на родител, упражняващ родителските права върху роденото от брака дете.

Предвид гореизложеното, съдът  

Р ЕШ И:

 

ДОПУСКА извършването на съдебна делба между К.И.Г., ЕГН **********,*** и Д.Х.Ш., ЕГН **********,*** на следния недвижим имот:  урегулиран поземлен имот № XIII – 321  в кв. 33 по плана на с. Дибич, обл. Шумен, с площ 610 кв.м., заедно с построените в него къща и навес, при граници : от три страни  - улици, УПИ №I – 222, ПРИ КВОТИ: 1/2 ид.ч. за К.И.Г., ЕГН ********** и 1/2 ид.ч. за Д.Х.Ш., ЕГН **********.

ДОПУСКА извършването на съдебна делба между К.И.Г., ЕГН **********,*** и Д.Х.Ш., ЕГН **********,*** на следните движими вещи, находящи се у ответника Д.Х.Ш. на адрес ***: спалня /голяма/ „Мадара" с две ракли –комплект; тоалетка към спалнята; гардероб четирикрилен с надстройка /към същата спалня/; нощни шкафчета /към същата спалня/ - 2 бр,; телевизор марка CROWN модел PF2139TX ; DVD Elite; електрическа печка за отопление с три нагреватели, вентилатор и овлажнител; люлеещ се стол /ратанов плетен/; хладилник комбиниран с фризер Gorenje;  пералня Gorenje фабр. № 64230519, арт. № 665228; кухненски ъгъл разтегателен; маса кухненска ; кухненски шкафове с чамови вратички /долни и горни/комплект; диван разтегателен; маса разтегателна от три части и  6 броя столове за хранене;  кухненски долни шкафове — 2 бр.;  хлебопекарна;  газова бутилка /25 л/; кростренажор марка KTN TS6040;  абсорбатор Candy  СЕТ 62W фабричен номер 362466, ПРИ КВОТИ: 1/2 ид.ч. за К.И.Г., ЕГН ********** и 1/2 ид.ч. за Д.Х.Ш., ЕГН **********.

НЕ ДОПУСКА съдебна делба между между К.И.Г., ЕГН **********,*** и Д.Х.Ш., ЕГН ********** по отношение на следните движими вещи: л.а. „ДАЙХАТСУ“ модел „ФЕРОЗА“ с рег. № Н 0888 АХ, л.а. „Шкода Фабия Красик“ 1.2 с двигател №BMD276007 и номер рама №TMBPW16Y564629531, Тото павилион с площ от 12 кв,м., изходящ се в гр.Шумен , ул."Петра“Г №2а, съдомиялна Зануси модел zds 100 с №62860212, печка  готварска Gorene /газ и ток/ модел К 772W. фабр. № 40730065, фризер Candy, камина с водна риза.

ВЪЗЛАГА на осн. чл. 29, ал.2 от СК ИЗВЪН ДЕЛА на Д.Х.Ш., ЕГН **********, следните движими вещи, находящи се у ответника на адрес с. Д* и служещи за отглеждането и възпитанието на роденото от брака на страните дете И. Д. Ш., ЕГН ********** - детско обзавеждане, включващо климатик Хитачи 10; скрин /чам/ „Лукс“; двукрилен гардероб с надстройка /чам/ и две огледала; бюро /чам/; комплект стенни етажерки; нощна лампа; килим овален; компютърен стол; матрак „Лукс“.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: