Р Е Ш Е Н И Е

 

70/29.1.2016г.,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми  състав

На 28 (двадесет и осми) януари                                                  Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1833 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищцата Г.Х.А. твърди, че с ответника Д.А. са съпрузи от 22.12.2011 г. От брака си нямали родени деца. Двамата съжителствали заедно за кратко в Република Турция, като между тях възниквали постоянни противоречия относно местоживеенето на семейството. Същите напълно се отчуждили, като не поддържали никаква връзка помежду си. Моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината; не предявява претенции за издръжка между бивши съпрузи, за ползване на семейното жилище, както и за деловодни разноски.

            Ответникът не излага становище по предявения иск. Назначеният му особен представител счита, че претенцията е основателна и бракът между страните следва да бъде прекратен.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 22.12.2011 г., когато с акт № 3252/22.12.2011 г. на Район Сердика, Столична община сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца /установимо и чрез служебно изисканите справки от Регистър „НБД“/. Разпитаните в съдебно заседание свидетели К.А. /син на ищцата/ и Д.Н. излагат, че страните се познавали от дълги години, но сключили брак едва през 2011 г. Двамата съжителствали за кратко в Република Турция, като ищцата пребивавал през повечето време в България. По този начин, съпрузите се отчуждили, като от две години не поддържали никаква връзка.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа ненормално протичане на брачните отношения между страните, свързано с продължителното отсъствие на ответника, което не може да бъде преодоляно. Проява на същото е фактическата раздяла между тях отпреди около две години. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 22.12.2011 г. с акт № ***/22.12.2011 г. на Район Сердика, Столична община между Д.А., роден на *** г. в гр. Тосия, Република Турция, гражданин на Република Турция, без регистриран адрес в Република България, с неизвестен адрес и Г.Х.А. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. А.А. от ШАК, гр. Шумен, ул. „***“ № 1, ет. 2, кантора № 14, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 (тридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Д.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Г.Х.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

           

                В тежест на Г.А. остават направените по делото разноски в размер на 650,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.  

 

                  Районен съдия: