Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

193/12.3.2016г. , Гр. Шумен

Шуменски  районен   съд  в  публичното  заседание   на двадесет и осми януари   ,    през две хиляди  и  петнадесета   година  в  състав :

                                                                                               Съдия: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П.    като  разгледа докладваното от районния  съдия гр.д.  №1970 по описа за 2015 година за да се произнесе взе предвид следното:

Предявени са искове с правно основание  по чл. 127 ал.2 вр. чл.59 , 143 и чл.149 от СК.

            Депозирана е искова молба от С.Д.С. , ЕГН:********** , , адрес ***  , съдебен адрес *** , кантора 14 срещу Д.А.А. , ЕГН:********** , адрес ***  , в която посочва , че ответникът е баща  на малолетното им дете Й.Д.А., ЕГН:**********, като съжителствали с ответника на семейни начала от 2008 г.  Отначало съвместният им живот вървял добре, но когато се родило детето  отношенията им  драстично се променили и то не към добро. На 01.06.2012 г. ответникът заминал да работи в Германия, като от 03.02.2014 г. работел и получавал месечно възнаграждение в размер на 1900 евро,като в началото изпращал пари, които  били предназначени за покриване на  негови кредити и за детето не оставало нищо, като издръжката  на детето била поета изцяло от нея. Твърди, че  детето не познава ответника,  той не се интересувал от детето и от   месец   септември 2014 г.   не се е обаждал, не изпраща пари за издръжка на детето, и не се интересува от него. Поради горното моли да бъде постановено решение , по силата на което да и бъде предоставено упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете , ответникът да бъде осъден да заплаща издръжка в размер на 200 лева , считано от 01.10.2014г. Моли да им бъдат присъдени извършените деловодни разноски .

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът депозира отговор, чрез  назначеният му особен представител като заявява, че предявения иск е допустим, но частично основателен. Твърди, че няма доказателства какви доходи реализира ответника, за да може да се докаже че може да плаща търсената издръжка. Съгласен е родителските права да бъдат предоставени на  майката, като бъде определен режим на лични контакти на бащата с детето.

Съдът въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства прие за установено от фактическа и правна страна следното :

От представеното по делото Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен се доказва , че страните са родители на Й.Д.А., ЕГН:********** . Съобразно показанията на св.А.Д. и П.С. , които съдът възприема за достоверни , те са живели заедно до 2014г.  След датата на раздялата , детето е останало да живее при майка си , като само тя е полага грижи за него . Свидетелите заявяват , че тя полага всички усилия за да задоволява физическите му и духовни потребности ,  между майката и детето има силна привързаност , майката получава помощ и от майка си при отглеждането му . Детето посещава детска градина и се чувства добре . Съобразно представения по делото Социален докладизх.№15.01.2015г. на АСП гр.Шумен , майката разполага с необходимите битови условия за отглеждане на детето , има подкрепата на свои близки и роднини , между нея и детето има силна емоционална връзка .  Обобщавайки горното , съдът счита , че от  събраните  и обсъдени по-горе  доказателства се  доказва , че майката притежава родителски капацитет , тя притежавана необходимите качества да полага грижи за детето  , поради и което в негов интерес е родителските права да се упражняват от майката .

По отношение на режима на лични контакти на бащата с детето , съдът намира , че предложения от майката е крайно стеснен . Действително , от доказателствата по делото се установява , че вероятно детето е отчуждено от баща си , т.к. той не е проявявал интерес , но от друга страна , ако контактите са много кратки , това ще се яви препятствие за възстановяване на личните отношения между бащата и детето . Поради горното съдът счита , че личните контакти е необходимо да са в следните параметри : всяка втора и четвърта събота и неделя от 10,00 до 17,00 часа , без преспиване , както и 10 дни през лятото , когато майката не е в платен годишен отпуск .

Основният спор между страните е относно размера на издръжката на детето . То е на 5 години , има необходимост от средства за всички обичайни за тази възраст нужди – храна , облекло , отопление , лекарства при необходимост и др. Според разпитаните свидетели   , детето посещава „народни танци“ , за което се изисква заплащане на такса , такава съществува в „детската градина „ . Не се установи детето да страда от хронично заболяване или да са налице други обстоятелства , които да пораждат негови извънредни нужди .  От друга страна и двамата родители  са в трудоспособна възраст и могат да реализират поне минималната за страната работна заплата . Доколкото се установи от показанията на свидетелите , че ответникът трайно пребивава и работи в ФРГ , съдът приема , че той реализира поне средната за страната работна заплата или около 700 лева . Не се навеждат твърдения и не са представени доказателства , че страните имат други алиментни задължения . Отчитайки горното и като  съобрази  предпоставките за определянето на издръжката , очертани от разпоредбата на   чл.142 от СК , съдът счита  , че издръжката  съобразена с  нуждите на детето Й.Д.А.   и възможностите на родителите , следва да е в размер общ размер от 230 лева , от които 130 лева да се заплащат от бащата  и 100 лева от майката  , която полага непосредствени грижи за детето. Доколкото от свидетелските показания се установи , че издръжка от бащата не е предоставяна от около месец септември 2014г. , претенцията за издръжка за минало време , в посочения по-горе размер от 130 лева , се явява основателна , т.е. издръжката е дължима от 01.10.2014г.    

За разликата от 130 лева , до пълния предявен размер от 200  лева , исковете по чл.143 и 149 от СК се явяват неоснователни .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответникът дължи по сметка на ШРС сумата 187,20   лева - държавна такса върху определения размер на издръжката .

На основание чл.78 , ал.1 от ГПК , ответникът дължи на ищеца деловодни разноски от 507  лева  , съразмерно на уважените искове.  

Водим от горното , съдът

Р Е Ш И :  

На основание чл.127 , ал.2 от ГПК , ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Й.Д.А., ЕГН:********** на неговата майка С.Д.С. , ЕГН:********** , , адрес ***  , съдебен адрес *** , , като ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО му  при нея.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между бащата Д.А.А. , ЕГН:********** , адрес *** и детето Й.Д.А., ЕГН:**********   , както следва :

·        всяка втора и четвърта събота и неделя от 10,00 до 17,00 часа , без преспиване ,

·        както и 10 дни през лятото , когато майката не е в платен годишен отпуск   

ОСЪЖДА Д.А.А. , ЕГН:********** , да заплаща на малолетното си дете Й.Д.А., ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител С.Д.С. , ЕГН:********** ,  месечна издръжка от 130 (сто и тридесет) лева , считано от 01.10.2014г., до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – пето  число на   съответния месец.  

ОТХВЪРЛЯ предявените искове по чл.143 и чл.149 СК ,   , за разликата от  130 лева , до пълния предявен размер от  200  лева   , като НЕОСНОВАТЕЛЕН.  

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната му част решението подлежи на предварително изпълнение.  

ОСЪЖДА Д.А.А. , ЕГН:********** , да заплати по сметка на ШРС в полза на Бюджета на съдебната власт ,  сумата 187,20  (сто осемдесет и седем лева и двадесет ст.) лева– държавна такса върху определения размер на издръжката  .

ОСЪЖДА Д.А.А. , ЕГН:********** , да заплати на С.Д.С. , ЕГН:********** ,  сумата 507 (петстотин и седем) лева   – деловодни разноски , съразмерно на уважената част от исковете .

Решението  може да се обжалва в двуседмичен срок , от съобщаването му на страните , пред ШОС

                                                                                                          СЪДИЯ: