Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

20.05.2016г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, VІ състав

В публично заседание на деветнадесети май през две хиляди и шестнадесета година в следния състав:

                                                                                                                  Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.,

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1026/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното: 

            Производство по чл. 50 от СК.

В ШРС е депозирана молба от М.Х.М., с ЕГН **********,***, с л.к. № ***, издадена от МВР Шумен на *** година и Г.Б.М., с ЕГН ********** ***, с л.к. № ***, издадена от МВР Шумен на *** година, в която молителите посочват, че са законни съпрузи, сключили граждански брак на 10.12.1994г. От брака си имали родено едно малолетно дете- М.. Двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.  Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

            В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански на Община Венец, обл.Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №*** от ***. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното им дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

           Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично от молителите. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка и върху споразумението за имуществени отношения. Молителят дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на ½ от недвижимия имот, който се възлага в негов дял, а именно 213,78лв. Съпругата следва да бъде осъдена да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката по отношение на едното детето сумата от 75,60лв.

           Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът 

Р Е Ш И :

 

           ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №*** от *** на Община Венец, обл.Шумен между М.Х.М., с ЕГН **********,*** и Г.Б.М., с ЕГН ********** ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

           ОДОБРЯВА постигнатото между М.Х.М., с ЕГН ********** и Г.Б.М., с ЕГН **********, споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

1. Молителите нямат претенции за издръжка един към друг.

2. Местоживеенето на детето М. М. Х. с ЕГН ********** се определя при нейния баща и законен представител М.Х.М., с ЕГН **********, на адрес ***.

3. Упражняването на родителските права върху М. М. Х. се предоставят на М.Х.М., като неин баща. Майката Г.Б.М. с ЕГН ********** се задължава да заплаща на малолетната си дъщеря М. М. Х., чрез нейния баща и законен представител, ежемесечна издръжка в размер на 105.00лв./сто и пет лева/, считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва при просрочие, до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, с падеж 5- то число на текущия месец.

4. Съпругата след развода ще носи предбрачното си фамилно име „Исмаил“.

5. Семейното жилище, намиращо се в гр.Шумен, ***, е напуснато от съпругата Г.Б.М. и след брака същото ще се ползва от съпруга М.Х.М..

6. По време на брака си, молителите имат придобито недвижимо имущество, а именно АПАРТАМЕНТ № 75 /седемдесет и пет/ на втори жилищен етаж , в блок четири, вход четири, построен в държавен парцел I / първи/ в кв. 641 Б /шестстотин четиридесет и първи, буква „Б“/, на *** в град Шумен, община Шумен, със застроена площ от 63.25 кв.м. /шестдесет и три и двадесет и пет кв.м, състоящ се от кухня, две спални, сервизни помещения, при граници: от изток - aп. 74 и общо стълбище, от запад - ап.49, от север - двор, от юг - aп. 74 и двор, от горе - III етаж, от долу- първи етаж, заедно с изба № 6 /шест/ с площ от 3.34 кв.м. - три кв.м. и тридесет и четири кв.м., при граници: от изток- общ коридор, от запад- абонатна станция, от север- изба №5, от юг- изба № 7, от горе-първи етаж, от долу- земя, заедно с 955/100 000 ид.ч. /деветстотин петдесет и пет хилядни идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху държавното място, а по кадастралната карта на град Шумен имота е с идентификатор 83510.656.1.16.75 /осем три пет едно нула точка шест пет шест точка едно точка едно шест точка седем пет/ в сграда № 16 /шестнадесет/, построена в поземлен имот с идентификатор 83510.656.1 /осем три пет едно нула точка шест пет шест точка едно/, при съседи:на същия етаж: 83510.656.1.16.74, под обекта 83510.656.116.72, над обекта: 83510.6561.16.78, описан подробно в нотариален акт № 85, том XIII, дело № 2992 от 19.07.2006 година, с данъчна оценка 21 37790 лв. /двадесет и една хиляди триста седемдесет и седем лева и деветдесет стотинки/, който след развода се споразумяват да остане в дял на М.Х.М. с ЕГН **********,***, с л.к.***, издадена от МВР Шумен на *** година. Делът на съпругата Г.Б.М. се определя на размер на 8 000лв./осем хиляди лева/, като при взаимни компромиси за уравняване на дяловете съделителят М.Х.М. поема задължението да изплаща месечните вноски по договор за кредит №HL11428/HL от 17.07.2006 година, за обезпечаването на който е подписана договорна ипотека , обективирана в нотариален акт № ***, до пълното му погасяване.

7. Молителите не притежават общи фирми или дялове в търговски дружества и влогове.

8. Останалите движими вещи и моторни превозни средства остават в обикновена съсобственост между молителите.

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена изцяло от молителите.

           ОСЪЖДА М.Х.М., с ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 213,78лв.(двеста и тринадесет лева и седемдесет и осем стотинки) представляваща държавна такса върху стойността на неговия дял, съгласно споразумението за имуществени отношения.

          ОСЪЖДА Г.Б.М. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС и сумата 75,60лв./седемдесет и пет лева и шестдесет стотинки/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката за детето.  

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                      

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: