Р Е Ш Е Н И Е

 

564/27.7.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На петнадесети юли през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                 Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1027 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Предявени са четири обективно съединени осъдителни иска, от които два  с правна квалификация чл.143, ал.2 от СК и два с правна квалификация чл.149 от СК, във вр. чл.143, ал.2 от СК.

Настоящото производство е образувано по депозирана в ШРС искова молба от Р.Х.Я., с ЕГН**********, действаща в качеството си на майка и законен представител на малолетните си деца К. К. С., с ЕГН********** и А. К. С., с ЕГН**********, и тримата с постоянен адрес: *** срещу К.Д.С., с ЕГН**********,***.  Ищцата твърди, че от съвместното си съжителство с ответника имали родени две деца -   К. К. С., с ЕГН********** и А. К. С., с ЕГН**********. Двамата били разделени, а след раздялата им ответникът се дезинтересирал от децата, не полагал грижи за тяхното отглеждане и възпитание и не заплащал никакви средства за издръжката им.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплаща месечна издръжка на двете си малолетни деца чрез тяхната майка и законен представител в размер на 150 лева месечно по отношение на детето К. и в размер на 130 лева по отношение на детето А., считано от датата на завеждане на иска до настъпване на причини, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка, както и издръжка за минало време в размер на същия размер по отношение на всяко от децата за период от една година назад, считано от датата на завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска.     

В съдебно заседание ищцата не се явява лично и не изпраща представител. От нейно име на 20.06.2016 год. е депозирана писмена молба, в която излага, че поддържа предявените искове.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника, като в законоустановения едномесечен срок от негова страна е бил депозиран писмен отговор, към който са приложени и писмени доказателства. В отговора ответникът излага, че от много години е безработен, като получава инвалидна пенсия в размер на 120 лева. В същото време заявява, че към настоящия момент учи задочно средно образование в ССУ за ДУС с ДГ „***“, гр.София.  Твърди, че няма възможност да издържа двете си деца, поради тежко финансово и здравословно състояние.

В съдебно заседание ответникът не се явява лично и не изпраща представител.    

            ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Ищцата Р.Х.Я. и ответникът К.Д.С. съжителствали на семейни начала, като от съвместното си съжителство имали родени две деца - К. К. С., с ЕГН********** и А. К. С., с ЕГН**********. Двамата били разделени, а след раздялата им ответникът се дезинтересирал от децата, не полагал грижи за тяхното отглеждане и възпитание и не заплащал никакви средства за издръжката им. През учебната 2016/2017 год. детето К. ще бъде ученик в трети клас, а детето А. - в първи клас. Видно от приложеното по делото Експертно решение №1472/116/05.07.1996 год. ищцата е освидетелствана с втора група инвалидност, поради глухота. През м.януари 2015 год. и в периода м.август 2015 год. – м.декември 2015 год. е работила в „***“ ООД, като е получавала средно месечно възнаграждение в размер на 514 лева. От 08.01.2016 год. била  регистрирана в Бюрото по труда-гр.Шумен, като безработна.

Ответникът живее в гр.Благоевград. Видно от  представените по делото Заповед №26/20.10.2015 год. и Уверение №160/11.11.2015 год., същият учи задочно в ССУ за ДУС с ДГ „***“, гр.София.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и по-специално от: Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение №154/13.04.2016 год., Удостоверение №56/13.04.2016 год., Експертно решение №1472/116/05.07.96 г., Удостоверение №21/21.04.2016 год., Служебна бележка №149/21.04.2016 год., Заповед №26/20.10.2015 год., Уверение №160/11.11.2015 год.

            Във връзка с указаното на ответника задължение по чл.190 от ГПК да представи удостоверение за доходите, които е получавал за период от шест месеца преди датата на завеждане на иска, съдът констатира, че от негова страна не са представени доказателства в тази насока, въпреки, че на страната са били разяснени последиците от непредставянето на посочените документи съгласно чл.161 от ГПК.

            При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.142 от СК родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца. В тази връзка съдът съобрази възрастта на всяко едно от децата, обичайно необходимото за дете на същата възраст, нуждата от  средства за храна, облекло, помагала, за интелектуално и културно развитие, както и средствата, необходими за ежедневно посещение на училище,  неговите специфични потребности, доходите на родителите и обстоятелството, че и двамата са в трудоспособна възраст. От материалите по делото и по-специално от приложената като писмено доказателство Служебна бележка изх.№149/21.04.2016 год. се установява, че към настоящия момент ищцата е регистрирана в БТ, гр.Шумен и не получава доходи. По делото липсват данни същата да получава помощ от трети лица в отглеждането и възпитанието на децата. Ответникът, въпреки задължението му по чл.190 от ГПК не представя доказателства за доходите си, но в отговора на исковата молба заявява, че получава инвалидна пенсия в размер на 120 лева и че не реализира други доходи. Поради изложеното, съобразявайки разпоредбата на чл.27, т.2 от Конвенцията за правата на детето, която е ратифицирана от Република България и е част от вътрешното ни право, съгласно която родителите имат първостепенна отговорност да осигурят в рамките на своите способности и финансови възможности условията за живот, необходими за развитието на детето, с оглед на описаните нужди на децата от издръжка и очертаното фактическо материално състояние на техните родители, съдът намира, че ежемесечната издръжка по отношение на всяко едно от децата следва да бъде в размер на 180 лева. Съгласно разпоредбата на чл.140, ал.3 от СК тази сума следва да се разпредели между родителите, съобразно с възможностите им, като се вземат в предвид и непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето от страна на майката и получаваните от нея месечни помощи за дете. Имайки предвид изложеното относно доходите на ответника, липсата на други задължения и доказани разходи от негова страна, съдът намира, че същия следва да участва в издръжката с минималната сума в размер на 105 лева, който размер е съобразен с възможностите му и няма да затрудни неговата собствена издръжка. Останалата част от издръжката в размер на 75 лева следва да се поеме от майката, доколкото ще продължи да полага непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на децата.  При определяне размера на издръжката съдът съобрази и разпоредбата на чл.142, ал.2 от СК, съгласно която минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата, а съгласно Постановление на МС №375 от 28.12.2015 год. от 01.01.2016 год. е определен размер на минималната месечна работна заплата за страната в размер на 420 лева. 

Така определеният размер на издръжката по отношение на всяко от децата е дължим, считано от датата на предявяване на иска – 04.05.2016 год., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, платима до 30-число на текущия месец, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.  В останалата част искът, за разликата до пълния предявен размер от 150 лева по отношение на детето К. и до 130 лева за детето А., като неоснователен и недоказан следва да се бъде отхвърлен.

По отношение на иска за изплащане на издръжка за минало време, за период от една година назад, считано от датата на завеждане на исковата молба, а именно от 04.05.2015 год. до 04.05.2016 год., съдът намира същите за частично основателни, поради изложените по-горе съображения. Доколкото страните по делото живеят разделени от преди визирания период, а през този период от време и двете деца са  живели при своята майка, съдът намира, че иска за заплащане на издръжка за минало време по отношение на всяко едно от децата за периода от 04.05.2015 год. до 04.05.2016 год., се явява основателен. В същото време при преценка на дължимата сума по отношение на иска с правно основание чл.149, ал.1 от СК, във вр. с чл.143, ал.2 от СК по отношение детето К. съдът намира, че по изложените по горе съображения същия следва да бъде уважен за сумата от 105 лева месечно или за общата сума за периода от 1260 лева. В останалата си част до пълния предявен размер от 120 лева месечно искът следва да бъде отхвърлен, като неоснователен и недоказан.

По отношение на детето А. съдът намира, че същия следва да бъде уважен отново за същата сума от 105 лева месечно или за общата сума за едногодишния период в размер на 1260 лева,  доколкото претендираната месечна сума от страна на ищцата е под минималния установен размер в разпоредбата на чл.142, ал.2 от СК. Ответникът дължи и законната лихва върху така определения размер на издръжката, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата. 

Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката по отношение на всяко от децата по четирите обективно съединени иска в общ размер на  403.20 лева.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

  

ОСЪЖДА К.Д.С., с ЕГН**********,*** да заплаща месечна издръжка на малолетното си дете К. К. С., с ЕГН********** чрез неговата майка и законен представител Р.Х.Я., с ЕГН********** в размер на 105 /сто и пет/ лева месечно, считано от датата на предявяване на иска – 04.05.2016 год. до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, платима до тридесето число от месеца, за който се отнася, като отхвърля иска в останалата му част за разликата до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА К.Д.С., с ЕГН**********,*** да заплаща месечна издръжка на малолетното си дете А. К. С., с ЕГН********** чрез неговата майка и законен представител Р.Х.Я., с ЕГН********** в размер на 105 /сто и пет/ лева месечно, считано от датата на предявяване на иска – 04.05.2016 год. до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, платима до тридесето число от месеца, за който се отнася, като отхвърля иска в останалата му част за разликата до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА К.Д.С., с ЕГН**********,*** да заплати на  малолетното си дете К. К. С., с ЕГН********** чрез неговата майка и законен представител Р.Х.Я., с ЕГН********** ИЗДРЪЖКА за минало време за периода от 04.05.2015 год. до 04.05.2016 год. в размер на 105 лева /сто и пет лева/ месечно /или общо сумата от 1260 лева/, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на предявяване на иска – 04.05.2016 год. до окончателното изплащане на сумата, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА К.Д.С., с ЕГН**********,*** да заплати на  малолетното си дете А. К. С., с ЕГН********** чрез неговата майка и законен представител Р.Х.Я., с ЕГН********** ИЗДРЪЖКА за минало време за периода от 04.05.2015 год. до 04.05.2016 год. в размер на 105 лева /сто и пет лева/ месечно /или общо сумата от 1260 лева/, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на предявяване на иска – 04.05.2016 год. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА К.Д.С., с ЕГН**********,*** да заплати по сметка на ШРС сумата от 403.20 лева /четиристотин и три лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдената с решението издръжка и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.242, ал.1 от ГПК допуска предварително изпълнение на  решението само в частта относно присъдената издръжка.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от датата на обявяването му на страните – 29.07.2016 год.   

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: