Р Е Ш Е Н И Е  

709/19.10.2016г.                                Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На четвърти октомври     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                         Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 1033 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производството по настоящото дело е образувано по повод предявени от Мюсюлманско изповедание С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, представлявано от М.А.Х., чрез адв. М.Д. ШАК, съдебен адрес ***, срещу Н.Н.А., ЕГН **********,  адрес: ***, положителни установителни искове с правно основание чл.422 от ГПК, вр. чл.415, ал.1 от ГПК и по чл. 86 от ЗЗД, за признаване за установено в отношенията между страните, че в полза на ищеца съществува вземане против ответника по повод предоставени за временно ползване земеделски земи, въз основа на издадена фактура № ***/***г за стопанската 2014г. -2015г., в общ размер ***лв., от която неплатена е сумата от ***лв., представляваща главница по непогасена задължение по договор за наем на земеделска земя; ***лв., представляваща мораторна лихва за периода от ***г. до ***г., както и законната лихва, считано от ***г., до окончателното изплащане на вземането. Претендират се и разноските делото и по заповедното  производство. Ищецът твърди, че между страните първоначално възникнали договорни отношения, съобразно сключен Договор за наем, записан като Договор за аренда на земеделски земи, с последващ анекс от ***г., като ищецът предоставил за възмездно ползване срещу арендно възнаграждение следните собствени недвижими имоти–земеделски земи, имоти с ******, а ответникът, срещу ползването на имотите, се задължавал да извършва периодични арендни плащания- арендно възнаграждение на арендодателя.

Представя и договор за наем  от ***г.,подписан между ответницата Н.Н.А., като наемател и  Мюсюлманско изповедание- С., ул.“Б.М.“ № **, БУЛСТАТ ***, представлявано от районния мюфтия М. М.Х., упълномощен от Главния мюфтия на Мюсюлманско изповедание, с пълномощно № ***г., като наемодател, за предоставяне на временно ползване на земеделски земи в землището на с. Ц.Б., с № ******, за общо ***дка., с определен годишен наем -80 лв. на декар, за срок от една стопанска година, считано от ***г. до ***г.

 За дължимата сума от ***лв. наем на земеделска земя за  2014г-2015г., била издадена фактура № ***/***г. от Мюсюлманско изповедание гр. С., с получател Н.Н.А.. Част от тази сума била платена по банков път, но останала неплатена главница в размер на ***лв. Поради неизпълнението на остатъка от главницата било образувано заповедно производство по  ч.гр.д. № ***/2016г. по описа на ШРС, по което била издадена Заповед за изпълнение № ***/***г., по реда на чл.410 от ГПК. Срещу така издадената заповед длъжникът възразил в срок и за ищецът възникнал интерес от настоящия процес.Ищецът иска от съда да постанови решение, с което да признае за установено, че ответникът дължи обща сума в размер на ***лв., от която ***лв. е главница, представляваща незаплатен наем на земеделска земя за 2014г.-2015г.  и ***лв.  мораторна лихва, за периода от ***г. до ***г. Претендират и законна лихва върху главницата, считано от датата на издаване на заявлението от съда до окончателното изплащане на сумата, както и направените разноски. Ответникът, чрез пълномощника си, оспорва предявения иск. Счита, че претенцията е недопустима и неоснователна. Прави възражения за нищожност на представения от ищеца договор за аренда и анекса към него и на договора за наем от ***г. Моли искът да бъде отхвърлен изцяло.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Представен е договор за аренда на земеделска земя от дата ***г., сключен между ответницата,/отразена като арендатор/ и Районно мюфтийство гр. Шумен, представлявано от районен мюфтия и Мюсюлманско настоятелство с.Ц.Б., представлявано от председател и секретар, подразделения на Мюсюлманско изповедание, рег. по ф.д.***/***г на СГС, със седалище и адрес на управление:гр. С., БУЛСТАТ *** /като арендодател/. Страните по този договор се споразумели, че арендодателя предоставя на арендатора свои собствени земеделски земи с ****** за временно и възмездно ползване срещу арендно възнаграждение, отразено в чл. 4.1 в договора . Възнаграждението следвало да се изплаща в лева, в брой, срещу което настоятелството издава документ. Към този договор по делото е представен ПРИЕМНО–ПРЕДАВАТЕЛН ПРОТОКОЛ,подписан от страните:Районно мюфтийство гр. Шумен, представлявано от районен мюфтия и Мюсюлманско настоятелство с.Ц.Б., представлявано от председател и секретар- подразделения на Мюсюлманско изповедание, рег. по ф.д. ***/***г на СГС, със седалище и адрес на управление: гр. С., БУЛСТАТ *** и ответницата Н.Н.А., доказващ факта, че *** дка земеделски земи с № ******, са предадени на ответницата. Срокът на договора за аренда, отразен в чл. 5.1.1, е четири стопански години, до ***г. С анекс към договора от ***г., подписан от ответницата Н.Н.А. и Мюсюлманско настоятелство с.Ц.Б., представлявано от председател и секретар касиер, регистрирано като местно поделение на Мюсюлманско изповедание -религиозна институция, със седалище и адрес на управление: гр. С., с ЕИК  ***, представлявана от районния мюфтия, като пълномощник на законния представител Главен мюфтия на Мюсюлманско изповедание, било сключено споразумение към договора от ***г., с което арендодателят уведомява арендатора, че данъчно задължено лице по договорите за наем е религиозната институция Мюсюлманско изповедание, а не местните й подразделения. Арендната цена за декар е намалена от ***лв. на ***лв., като арендаторът се задължил да плаща тази цена годишно на Мюсюлманско изповедание гр. С., с ЕИК ***. Съгласно т.4 от Анекса от ***г., арендодателят се задължил да издава фактури от името на Мюсюлманско изповедание гр. С., с ЕИК ***.

По делото е приложен и договор за наем от ***г. между ответницата Н.Н.А. като наемател и Мюсюлманско изповедание- С., ул.“Б.М.“ № **, БУЛСТАТ ***, представлявано от районния мюфтия М. М.Х., упълномощен от Главния мюфтия на Мюсюлманско изповедание, с пълномощно № ***г, като наемодател за предоставяне на временно ползване на земеделски земи в землището на с. Ц.Б., с № ******, за общо ***дка., с определен годишен наем -***лв. на декар, за срок от една стопанска година, считано от ***г. до ***г. Представена е фактура ***/***г, издадена от Мюсюлманско изповедание -С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, в която е отразено задължение на ответницата Н.Н.А. за наем на земеделска земя за 2014/2015г., сума в размер на ***лв., с падеж ***г.

            Съгласно заключението по изготвената по делото съдебно-счетоводна експертиза, по проверените документи в счетоводствата на страните, експертът заключава, че за стопанската 2014г-2015г., за наетата ***дка. земеделска земя в землището с.Ц.Б., при обща наемна цена ***лв., са направени плащания на ***г -***лв ; на ***г – ***лв ; и на ***г.- ***лв., по сметката на Районното мюфтийство. Неплатената сума за стопанска година 2014г.-2015г. е ***лв. Размерът на мораторната лихва за времето от ***г. до ***г. е ***лв .

            От приложеното ч.гр.д. № ***/2016г. по описа на ШРС се установи, че ищецът Мюсюлманско изповедание гр. С. ,Булстат ***, е подал по реда на чл. 410 от ГПК заявление на С.г., по което била издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК № ***/*** г. за сумата, предмет на предявения в настоящото исково производство иск ***лв. главница и ***лв. мораторна лихва, за времето от ***г. до ***г .

            Срещу издадената заповед, длъжникът, в срока по чл. 414, ал. 2 от ГПК,на ***г  г., депозирал възражение по чл. 414 от ГПК.

            При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното:

            По допустимостта на претенцията:

            Искът е предявен от Мюсюлманско изповедание гр. С.,БУЛСТАТ ***, по реда и в срока по чл. 415, ал. 1 от ГПК, на основание чл. 422, ал. 1 от ГПК, след издаване по негово искане срещу ответника Н.Н.А., ЕГН **********,адрес:с***, в качеството му на длъжник, на заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ***/*** г. по ч.гр.д. № ***/2016г. по описа на ШРС, и след направено от длъжника възражение срещу заповедта.

Налице е идентичност на страните по заповедното и по настоящото исково производство. Претендира се установяване на вземане, съответно на задължение, посочено в заповедта за изпълнение. Ето защо, съдът, предвид единството на настоящото и заповедното производство, приема, че искът е допустим.

            По основателността на иска:

            Предявяването на иск по реда на чл. 415, ал. 1 от ГПК и на основание чл. 422, ал. 1 от ГПК, във връзка с издаването на заповед за изпълнение на парично задължение, очертава пределите на предмета на настоящото дело, а именно – съществуването на посоченото в исковата молба вземане по заповедта за изпълнение към *** г. – датата на подаването на заявлението по реда на чл. 410 от ГПК с искане за издаване на заповед за изпълнение. Доказателствената тежест, на осн. чл. 154, ал. 1 от ГПК, е върху ищеца. В тази насока, доказателствените средства на ищеца са материалите по приложеното заповедно производство по ч.гр.д. № ***/2016 г. на ШРС, представените писмени доказателства в настоящото производство , заключението по съдебно-счетоводната експертиза и представената фактура.

            Съдът, намира, с оглед представените по делото доказателства, че между страните Мюсюлманско изповедание гр. С. и ответника Н.Н.А., ЕГН **********, са налице договорни отношения за наем -предоставяне на временно ползване на земеделски земи в землището на с. Ц.Б., с ******, за общо ***дка., регламентирани в приложения договор от ***г., сключен за една стопанска година.

Относно първия по време договор между страните, от дата ***г., в който е отразено, че е “договор за аренда на земеделска земя„ съдът приема, че съобразно чл. 3 ал.1 от ЗАЗ, този договор не е  сключен в изискуемата в закона форма. По своята правна характеристика и съдържание този договор съдържа реквизитите на договор за аренда по смисъла на чл. 1, ал. 3 и чл. 2, ал. 1 от ЗАЗ, който въвежда изискване за форма, като условие за действителност на съглашението – писмена, с нотариална заверка подписите на страните, която заверка в случая не е извършена. Това обстоятелство мотивира съда да приеме, че този договор е нищожен на основание чл. 26, ал. 2, предл. второ от ЗЗД, тъй като не е сключен в изискуемата форма за действителност и не е породил действие между страните. Тази недействителност, както и специалните, императивни изисквания на ЗАЗ по отношение арендата на земеделската земя, изключват възможността за конверсия на процесния договор в наемен и в тази насока е и задължителната съдебна практика на ВКС по чл. 290 от ГПК / № *** от ***г. на ВКС по т.д. № ***/***г.,ІІ т.о. и Решение № *** от ******г. на ВКС по т.д. № ***/***г.,ІІ т.о./. Действително предстои постановяване на тълкувателно решение по този въпрос на ВКС, доколкото е налице и практика в обратния смисъл, което съставът не може да отчете при постановяване на акта си– доколкото е образувано т.дело №***г. на ОСГТК на ВКС с разпореждане от ***г, вкл. по въпроса за формата на договора за наем на земеделска земя и възможността за конвертирането му в такъв по ЗЗД.

 

В представения от ищеца по делото договор за наем на земеделска земя от ***г. е отразено, че на ответницата, от страна на наемодателя Мюсюлманско изповедание гр. С., Булстат ***, се предоставят за временно ползване земеделски земи в землището на с. Ц.Б., общо *** дка., при годишен наем за временно ползване -от 80 лв. на декар, като е посочен срок от ***г до ***. Съдът, анализирайки клаузите на договора за наем от ***г., намира за неоснователни възраженията на ответницата за нищожност на този договор, поради липса на съгласие, поради противоречие със закона и поради липса на представителна власт, като в с.з. представителят на ответницата уточнява искането за разглеждането на възраженията в условията на евентуалност.Налице са две насрещни, съвпадащи волеизявления на страните по сключения договор за наем. В представения по делото екземпляр от ищеца се съдържат всички елементи на договора, подписан е от страните. Не се спори между страните, че по фактурата ***/***г., издадена от Мюсюлманско изповедание -С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, са постъпили частични плащания от ответницата, по сметката на районното мюфтийство, за временното ползване на земеделските земи в посочената стопанска година, установено и от заключението на експертизата, за обща платена  сума от ***лв. Цената, по която именно ответницата е заплатила част от сумата е на 80 лв. на декар, който факт същевременно  опровергава твърдението й за липса на съгласие относно цената. Не е основателно възражението на ответницата за нищожност, поради липса на представителна власт от страна на ищеца, доколкото договорът е подписан от районния мюфтия, упълномощен от Главният мюфтия, видно от приложеното по делото нотариално заверено пълномощно от ***г. Същевременно от Устава на Мюсюлманско изповедание / приложен по делото /, се установява, че изповеданието представлява автономна общност на граждани, изповядващи ислямската религия, като чл. 7, ал.1 от Устава сочи, че Мюсюлманско изповедание е юридическо лице по смисъла на Закона за изповеданията, със седалище гр. С., ул.“Б.М.“ № **. Организационната структура на изповеданието се изгражда на принципа на местно и централно управление. Регионални /местни / органи на управление на изповеданието, съгласно устава, са Районните мюфтийства и мюсюлманските настоятелства . Съгласно чл. 62  ал.1  т. 5 от Устава, районният мюфтия изпълнява функции, произтичащи от устава , правилниците, уреждащи дейността на изповеданието или изрично оправомощаване от страна на централните органи на управление. С пълномощното от 01.05.2011г. от Главният мюфтия на изповеданието, районният мюфтия е упълномощен да управлява и стопанисва имуществото на повереното му поделение , между които и правото да закупи недвижими имоти в полза на Мюсюлманско изповедание.

            Съдът приема, че по делото са налице безспорни доказателства, че ответницата не е изпълнила задълженията си за плащане изцяло на наемната цена по договора за наем от ***г. за стопанската 2014-2015г, както и че дължи мораторната лихва върху сумата за периода от ***г. до С.г. От заключението на съдебно-счетоводната експертиза бе установен размерът на неплатените задължения- главница, включително и размера на дължимата мораторна лихва, определен от в.л. на ***лв. Доколкото претенцията на ищеца за мораторна лихва за периода от ***г. до ***г. е за сумата от ***лв., съдът намира този размер за основателен и дължим от ответника.        

Предвид така установеното от фактическа и правна страна, съдът намира, че искът по чл. 422, ал. 1, вр. чл. 124, ал. 1 от ГПК, се явява основателен и доказан. Ето защо, по отношение на страните следва да бъде признато за установено, че съществува вземане на Мюсюлманско изповедание С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***,  представлявано от  М.А.Х., чрез адв. М.Д. ШАК, съдебен адрес ***, от Н.Н.А., ЕГН **********, адрес: ***, към ***г.,за парична сума в размер на *** лв. (*** главница по непогасено задължение по договор да наем на земеделска земя, за стопанска година 2014 -2015г., ведно със законната лихва върху сумата, считано от С.г., до окончателното й изплащане, и сума в размер на ***лв /***/, представляваща мораторна лихва за периода от ***г до ***г, вземане, обективирано във фактурата ***/***г, издадена от Мюсюлманско изповедание- С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, за което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение № ***/*** г. по ч.гд. ***/2016г по описа на ШРС.

            При направеното искане от ищеца, с оглед извода за основателността на иска в пълния обем на търсената защита, ответникът, на осн. чл. 78, ал. 1 от ГПК следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените разноски. В тази връзка с оглед искането съпроводено с представен списък на разноските и с оглед направеното възражение от ответната страна за прекомерност на адвокатското възнаграждение в заповедното и исковото производство, съдът намира следното: Претендираният адв. хонорар за заповедното производство по ч.гр. д. ***/2016г.  в размер от ***лв.е прекомерен и следва да се намали на ***лв., съобразно посочения начин на изчислението му в чл. 7, ал.5, от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения- по правилата на ал.2, на база половината от стойностите на претендираните суми, като следва да се включи и сумата от ***лв. –заплатена от ищеца д.т. по заповедно производство,или общо 1090,05лв по заповедното производство.

 За настоящото исково производство съдът намира, че търсената сума за адвокатско възнаграждение в размер  от ***лв. от ищеца е  също прекомерна и следва да се намали до сумата ***лв./обща за двата иска- ***лв и ***лв/, изчислена на основание чл. 7, ал.2, т.4 от Наредбата № 1, като към нея се включат сумата от ***лв за държавна такса и  сумата от 150 лв. за депозит по назначена експертиза –общо в исковото производство разноски от  ***лв.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

         

На основание чл. 422, ал. 1, вр. чл. 124, ал. 1 от ГПК, ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че Н.Н.А., ЕГН **********,адрес: ***, дължи към ***г на  Мюсюлманско изповедание- С.,ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, представлявано от М.А.Х., чрез адв. М.Д. от ШАК, съдебен адрес:***сума в размер на ***лв. (***), представляваща  главница по непогасено задължение по договор да наем на земеделска земя за стопанска година 2014 -2015г., ведно със законната лихва върху сумата, считано от С. г. до окончателното й изплащане, и сума в размер на ***лв /***/,представляваща мораторна лихва за периода от ***г до ***г, вземане, обективирано във фактурата ***/***г, издадена от Мюсюлманско изповедание -С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, за което е издадена заповед за изпълнение на парично задължение № ***/*** г. по ч.гд. ***/2016г по описа на ШРС.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА „Н.Н.А., ЕГН **********, адрес: ***, да заплати на Мюсюлманско изповедание- С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, представлявано от М.А.Х., чрез адв. М.Д. от ШАК, съдебен адрес:***, направените по настоящото исково производство деловодни разноски, в размер ***лв.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА „Н.Н.А., ЕГН **********, адрес: ***, да заплати на Мюсюлманско изповедание- С., ул.“Б.М.“ № **, ЕИК ***, представлявано от М.А.Х., чрез адв. М.Д. от ШАК, съдебен адрес:***, направените деловодни разноски по ч.гр.д. № ***/2016г г. на ШРС, в размер на ***лв.

 

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните, пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                     Районен съдия: