Р Е Ш Е Н И Е

 

683/10.10.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На пети октомври  през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: К.Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1034 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Предявен е иск с правна квалификация чл.542, ал.1 от ГПК, във вр. с чл.38, ал.4 от ЗГР.  

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от М.И.К., с ЕГН**********,***, със съдебен адрес:***, чрез адв.С. Г. от ШАК срещу Община Шумен и Кметство – с.***.

Молителят твърди, че лицето С. И. К., с ЕГН********** е негов брат, който е починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа, но при смъртта му не бил съставен акт за смърт. Моли съдът да се произнесе с решение, с което да разпореди да бъде издаден акт за смърт на лицето С. И. К.. 

В съдебно заседание молителят не се явява лично. За него се явява упълномощен представител – адв.С. Г. от ШАК, който поддържа исковата молба и моли същата да бъде уважена.

Представителят на ШРП счита молбата за допустима и основателна. Счита, че следва да бъде допуснато издаването на акт за смърт на посоченото лице с посочените от молителя данни.

За заинтересованите страни – Кметство – с.*** се явява Кмета на населеното место, като изразява съгласие с искането. Заявява, че му е известен факта, че на посоченото лице не е бил съставен акт за смърт и не се противопоставя иска да бъде уважен изцяло.

За Община Шумен не се явява представител.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителят М.И.К. е брат на лицето С. И. К., с ЕГН********** и негов единствен наследник. Последният е роден на *** год. в с.***, като съгласно данните от личния регистрационен картон на лицето, воден от Община Шумен, на посоченото лице не е съставян Акт за смърт.

По повод констатираната смърт на лицето на 07.06.2004 год. е било образувано досъдебно производство №ЗМ-2020/2004 год. по описа на 06 РУ-СДВР срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.127 от НК, което е било прекратено на 26.01.2009 год.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства и по-специално: от разпита в съдебно заседание на свидетелите П. Г. К., Р. П. П., както и приетите като писмени доказателства по делото Удостоверение №95-М-305/28.03.2016 год., Постановление за прекратяване на наказателното производство от 26.01.2009 год., Удостоверение за родствени връзки изх.№94 ММ-2925/10.11.2015 год., Предсмъртно писмо, Служебна бележка от 28.06.2010 год., Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно, Справка за предоставени данни по реда на Наредба 14/18.11.2009 год., Преписка №ЗМ-2020/2004 год. по описа на 06 РУ-СДВР.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Разпоредбата на чл.542 от ГПК предвижда възможност, когато известен факт, с правно значение трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежен ред и такъв документ не е бил съставен и не може да бъде съставен или съставеният е бил унищожен или изгубен, без да има възможност да бъде възстановен, лицето, което черпи права от този факт, да иска с молба до районния съд да установи факта и когато това е необходимо, да разпореди да се състави съответния документ. В настоящия случай от материалите по делото се установява по безспорен начин, че молителят е наследник на лицето С. И. К., по отношение, на което не е бил съставен акт за смърт, по предвидения в разпоредбата на чл.54 и сл. от ЗГР ред. В подкрепа на този извод е становището на кмета на с.***, призован в качеството му на заинтересована страна, който в съдебно заседание заявява, че му е известен факта, че на лицето не е бил съставен акт за смърт. В същата насока са и събраните в хода на съдебното производство писмени доказателства и по-конкретно Удостоверение №95-М-305/28.03.2016 год., от което става ясно, че от данните, съдържащи се в регистрите на актовете за гражданско състояние, които се съхраняват в Община Шумен, се установява, че на посоченото лице не е бил съставян акт за смърт. В същото време от материалите по делото се установява по безспорен начин, че лицето С. И. К., с ЕГН********** е починало на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София. В същото време, доколкото от материалите по делото се установява, че лицето е било погребано, настоящият състав намира, че не са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.54 и сл. от ЗГР за издаване на акт за смърт от длъжностното лице по гражданското състояние. Ето защо с оглед разпоредбата на чл.56 от ЗГР това следва да стане въз основа на влязло в сила съдебно решение, което поражда правния интерес на молителя да сезира съда с подобно искане.

Имайки в предвид, че в настоящия случай изобщо не е бил съставен акт за смърт и че е налице сезиране на съда от заинтересованото лице, чрез подаване на молба, въз основа на която е образувано настоящото производство, настоящият състав приема, че са налице предпоставките, посочени в разпоредбата на чл.56 от ЗГР и чл.542 от ГПК да бъде разпоредено издаването на такъв акт.

По отношение на данните, които следва да се съдържат в издадения акт за смърт в съдебно заседание са събрани достатъчно писмени и гласни доказателства, от които се установява, че лицето С. И. К. е родено на *** год. в с.***, където е бил и постоянния му адрес, че същото е имало ЕГН ********** и че е починало на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София. За дата на настъпилата смърт следва да се приеме датата, на която е бил намерен трупа – 07.06.2004 год., която е и датата, на която на органите на предварителното производство е станало известно, че лицето е починало, доколкото същата се явява най-достоверна дата на настъпилата смърт на лицето.  В подкрепа на този извод са показанията на разпитания в хода на образуваното досъдебно производство свидетел Д. Р. Ш. С., която заявява, че при посещението си на местопроизшествието е установила, че трупът на намерения мъж е нямал пулс, но тялото е било все още топло. В същата насока е и заключението на изготвената съдебномедицинско изследване на труп №472/2004 год., от което се установява, че състоянието на трупните изменения на изследвания обект отговаря на смърт от първото денонощие.   

С оглед на изложеното настоящият състав намира, че следва да се признае за установено по отношение на Кметство – с.***, че лицето С. И. К. е родено на *** год. в с.***, където е бил и постоянния му адрес, че същото е имало ЕГН ********** и че е починало на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, както и да бъде разпоредено на кметство – с.***, област Шумен да състави Акт за смърт на посоченото по-горе лице при посочените в решението данни.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

  

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Кметство – с.***  област Шумен, че С. И. К., ЕГН**********, роден на *** год. в с.***, където е бил и постоянния му адрес е починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София.

РАЗПОРЕЖДА на Кметство – с.***, област Шумен да състави Акт за смърт на С. И. К., ЕГН**********, роден на *** год. в с.***, починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, както и да впише последния в регистрите за гражданско състояние.

На основание чл.546, ал.2 от ГПК решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните. 

Препис от решението да се изпрати на молителя, на заинтересованите страни – Кметство – с.***, област Шумен, община Шумен и на ШРП.

                                                          

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: