Р Е Ш Е Н И Е

 

742/31.10.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На тридесет и първи октомври  през две хиляди и шестнадесета година

В закрито заседание в следния състав:  

                                                                         Председател: Ростислава Георгиева  

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1034 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.247 от ГПК.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от М.И.К., с ЕГН**********,***, със съдебен адрес:***, чрез адв.С. Г. от ШАК срещу Община Шумен и Кметство – с.***. Съдът се е произнесъл с Решение №683/10.10.2016 год., като е признал за установено по отношение на Кметство – с.***  област Шумен, че С. И. К., ЕГН**********, роден на *** год. в с.***, където е бил и постоянния му адрес е починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, като е разпоредил на Кметство – с.***, област Шумен да състави Акт за смърт на С. И. К., ЕГН**********, роден на *** год. в с.***, починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, както и да впише последния в регистрите за гражданско състояние.

На 25.10.2016 год. от името на молителя е депозирана писмена молба, в която се посочва, че в решението по посоченото по-горе дело е допусната техническа грешка, като в диспозитива на същото неправилно е посочено, че лицето С. И. К., ЕГН********** е роден на посочената дата в с.***.    С оглед изложеното моли да бъде постановено решение за поправка на диспозитива на решението, като бъде посочено, че лицето е родено в с.Рудник, област Бургас.

 След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Съдът се е произнесъл с Решение №683/10.10.2016 год., като е признал за установено по отношение на Кметство – с.***  област Шумен, че С. И. К., ЕГН**********, роден на *** год. в с.***, където е бил и постоянния му адрес е починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, като е разпоредил на Кметство – с.***, област Шумен да състави Акт за смърт на С. И. К., ЕГН**********, роден на *** год. в с.***, починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, както и да впише последния в регистрите за гражданско състояние. В същото време от материалите по делото и по-конкретно от изготвената справка от НБД се установява, че посоченото лице е родено в с.Рудник, област Бургас, а не както е посочено в решението..

С оглед на изложеното в молбата, съдът намира, че е налице твърдяната от страната фактическа грешка в решението на съда по настоящото дело, вследствие на която неправилно е било посочено месторождението на починалото лице, поради което молбата се явява основателна и следва да бъде уважена. Имайки в предвид характера на производството, съдът намира, че са налице условията съдът да се произнесе с решение за поправка на явна фактическа грешка, без да се налага уведомяване на останалите заинтересовани страни по делото.

Водим от горното и на основание чл.247 и сл. от ГПК, съдът  

РЕШИ

  

ДОПУСКА ПОПРАВКА на Решение №683/10.10.2016 год, постановено по ГД №1034/2016 год. по описа на ШРС, като в диспозитива на решението да се чете:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Кметство – с.***  област Шумен, че С. И. К., ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес *** е починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София.

РАЗПОРЕЖДА на Кметство – с.***, област Шумен да състави Акт за смърт на С. И. К., ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, починал на 07.06.2004 год. около 15.30 часа в гр.София, както и да впише последния в регистрите за гражданско състояние..

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните. 

Препис от решението да се изпрати на молителя, на заинтересованите страни – Кметство – с.***, област Шумен, община Шумен и на ШРП.

 

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: