Р Е Ш Е Н И Е

 

412/2.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На тридесет и първи май     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

            Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от съдията

ГД № 1072/2016г., по описа на съда,

 за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявена молба от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Шумен, с правно основание чл. 28, ал. 1, вр. чл. 27, ал. 2, във вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от ЗЗД, обективираща искане за настаняване на детето Д.И.С., роден на ***, в професионално приемно семейство на В.М.В., ЕГН ********** и Р.С.В., ЕГН ********** с адрес: ***.

За Дирекция “Социално подпомагане” гр.Шумен, в съдебно заседание, не се явява представител.  От тяхно име е депозирана писмена молба на 18.05.16г, с която заявяват, че  поддържат иска и няма да сочат други доказателства.

От заинтересованите страни бащата и майката на детето Д.И.С., в с.з. явява се  лично само бащата И.Д.С., майката- нередовно призована, не се явява.

Заинтересованата страна – В.М.В., ЕГН ********** и Р.С.В., ЕГН **********,  явяват се лично, като изразяват желание и готовност да отглеждат детето в дома си. Заявяват, че разполагат с необходимите жилищни и битови условия за неговото отглеждане.

Детето Д.И.С., роден на ***, на 13 г, бе  изслушвано в съдебно заседание.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 Родители на детето Д.И.С., роден на *** г. са Л.П.Т., ЕГН ********** - майка, и баща –И.Д.С., ЕГН **********. С Решение №***/***г. на ШРС детето е настанено в професионално приемно семейство на В. и Р. В., като срокът за това настаняване е изтекъл.

 Със Заповед №ЗД-РД-***/***/***г. на Директора на Д “СП”- Шумен, детето Д.И.С. е настанено в приемното семейство на  В. и Р. В. Към момента бащата е с доживотна присъда, която излежава в затвора в гр. ***.

Майката е с нисък родителски капацитет и не разполага с възможности да задоволява потребностите на детето. Във връзка с осигуряване на най-добрия интерес на детето и промяна мярката на закрила и желанието на семейство В. да полагат грижи за детето е настанено при тях. След изслушване в с.з., детето Д.И.С. заяви, че се чувства добре при сем.В. и желае да бъде отглеждан от тях .

Също от  изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане” гр. Шумен, изх. № ЗД-***/***,  се установява по безспорен начин, че детето може да бъде настанено в професионално приемно семейство на В.М.В., ЕГН ********** и Р.С.В., ЕГН ********** адрес: ***.

Съвкупния анализ на ангажираните по делото писмени доказателства и констатациите на социалните работници досежно потребностите на детето Д.  налагат извод,  обосноваващ Решение за уважаване на депозираната молба .

При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че е налице необходимост от  настаняване на детето  в професионално приемно семейство. Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

НАСТАНЯВА Д.И.С., ЕГН ********** в професионално приемно семейство на В.М.В., ЕГН ********** и Р.С.В., ЕГН ********** с адрес: ***, за срок от две  години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение и прекратяване на настаняването.

            Решението може да се обжалва пред ШОС в 7 - дневен срок от съобщаването му на страните.                                                                                      

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: