Р Е Ш Е Н И Е

 

413/02.06.2016г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На тридесет и първи май     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1076 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.  

Молба  депозирана от М.П.М. ЕГН **********  и Г.П.Г. ЕГН ********** ***. Страните желаят одобряване на постигнато от тях споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК с което са постигнали съгласие за местоживеенето на детето- Д. Г. П. ЕГН **********, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за утвърждаване на споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Молителите са бивши съпрузи, като бракът им е прекратен с влязло в сила съдебно решение № ***/***г. по гр.д. № ***/2011г на ШРС .

Видно от представеното по делото удостоверение за раждане № ***/***г., издадено по Акт за раждане № 0902/04.08.06г. на Община Шумен, молителите са родители на малолетния Д. Г. П. ЕГН **********. През времето,  от прекратяване на брака им  до сега, обстоятелствата  по повод отглеждане на детето Д. се променили.  Двамата молители, постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 25 лева, като констатира, че е внесена от молителя, а по споразумението за издръжка д.т. на основание чл. 7 т.2  от ТДТ  по ГПК е  в размер на 79,20лева, които  следва да се заплатят от молителката  по сметка на ШРС.

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК и чл. 530 – 541 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.П.М. ЕГН **********  и Г.П.Г. ЕГН ********** ***, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно:

1.       Считано от 01.06.2016г  родителските права  върху родено от брака  дете Д. Г. П. ЕГН **********,  ще се упражняват от бащата Г.П.Г. ЕГН **********.

2.       Местоживеенето на детето се определя в дома на бащатагр. Шумен , ул.“*** „ № *** .

3.       Страните определят следният режим на лични отношения  на майката М.П.М. ЕГН **********  с детето Д. Г. П., а именно: всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца,  от 9,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя , с преспиване , както и 30 дни  през лятото, когато бащата не е в редовен годишен отпуск.

4.       Майката М.П.М. ЕГН **********  ще заплаща на малолетния си син  Д. Г. П. ЕГН **********,  ежемесечна издръжка в размер на 110 лв., считано от 01.06.16г, до настъпването на законни причини водещи до  изменение  или прекратяване на правото на издръжка.

 

               ОСЪЖДА М.П.М. ЕГН **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 79,20  лева – държавна такса.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                            

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ