Р Е Ш Е Н И Е

 

418/3.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в открито заседание, на тридесет и първи май, две хиляди и шестнадесета година, в състав: 

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1081/2016 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по молба, от Дирекция „Социално подпомагане” – с. Венец, с правно основание чл. 28, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, обективираща искане за настаняване на детето Д. П. С. в професионално приемно семейство на А.Я.Р. и М.Д.Р. ***, за срок от две години, считано от датата на влизане на решението в законна сила.

В проведеното съдебно заседание представител на Дирекция “Социално подпомагане”, Венец не се явява. Не се явява и майката на детето – К.М.А.. Явява се бащата П.С.М., като изразява становище, че желае детето да бъде настанено в приемно семейство за срок от една година. Заинтересованите страни – М.Д.Р. и А.Я.Р., се явяват лично, като изразява желание и готовност да отглеждат детето в дома си. Заявяват, че разполагат с необходимите жилищни и битови условия за неговото отглеждане.

Предвид събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:.

Детето Д. П. С. е родено на *** г. в гр. Шумен от майка – К.М.А. и баща – П.С.М.. През месец декември 2015г. в Д „СП“ Венец е получен сигнал че детето е изоставено от родителите и се отглежда от бабата по майчина линия при много лоши хигиенно-битови условия. Въпреки проведените консултации с родителите и подкрепени в грижите за детето не са постигнати положителни резултати. Родителите не полагат необходимите грижи за отглеждане на детето. С декларация от 13.01.2016 г. майката е дала съгласие детето да се отглежда в професионално приемно семейство, тъй като не може да осигури необходимите условия и грижи. Също така бащата с декларация от 13.04.2016 г. е дал съгласие детето да се отглежда в професионално приемно семейство, тъй като не може да осигури необходимите условия и грижи. Със Заповед № ЗД-32/0003/14.04.2016 г. на Директор Д „СП“ Венец детето е настанено по административен ред в семейството на А.Я.Р. и М.Д.Р.. От приетия по делото социален доклад става ясно, че А.Я.Р. и М.Д.Р. полагат основни грижи за детето, задоволяват потребностите му свързани с осигуряване на здравеопазване, подслон, храна, облекло и други нужди и разполагат с необходимите условия и капацитет за да полагат грижи за детето в семейна среда.

Изложеното се потвърждава от събраните по делото доказателства: Договор за настаняване на дете в професионално приемно семейство № ЗД-32/0003/14.04.2016 г.; Заповед №ЗД-21/0006/14.04.2016 г. на Директор Д “СП” Венец; Социален доклад изх.№ЗД-80/0009/14.04.2016 г. на Д “СП” Венец; известие за доставка от 21.04.2016 г.; Социален доклад изх.№ЗД-242/0004/14.01.2016 г. на Д „СП“ Силистра; Декларация от К.А. за съгласие за отглеждане на дете, вх.№ЗД-94-КК-0008/13.01.2016 г.; Заявление от К.А., вх.№ЗД-94-КК-0006/13.01.2016 г.; Молба от П.М., вх.№ ЗД-34/13.04.2016 г. за даване на съгласие за отглеждане на дете; Удостоверение за раждане на Д. П. С., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Родителите са в трайна невъзможност да полагат грижи за отглеждане и възпитание на детето, като са подписали декларации, с които са дали съгласие детето да се отглежда в професионално приемно семейство. В този смисъл съдът съобрази обстоятелството, че към настоящия момент майката не се интересува от детето, а бащата е в невъзможност да му осигури нормални условия на живот. Поради изложеното съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл. 26, ал. 1 ЗЗДетето, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, с. Венец се установява, по безспорен начин, че детето може да бъде настанено в професионално приемно семейство на А.Я.Р. и М.Д.Р.. Същите са вписани в утвърдените приемни семейства. Декларирали са съгласие и желание детето да бъде настанено в тяхното семейство. Имайки предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в професионално приемно семейство”. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че А.Я.Р. и М.Д.Р. разполагат с добри жилищни и хигиенно-битови условия за отглеждане на детето и то се чувства спокойно, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените интереси на детето.

Поради изложеното и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, с. Венец се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, като на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДетето, детето Д. П. С., бъде настанено в професионално приемно семейство на А.Я.Р. и М.Д.Р., за срок от две години.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

Настанява детето Д. П. С., родено на *** г. с ЕГН **********, в професионално приемно семейство на А.Я.Р., с ЕГН ********** и М.Д.Р., с ЕГН **********, двамата с адрес: ***, за срок от две години, като на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 от ППЗЗДетето определя възможност детето да ползва социална услуга – заместваща приемна грижа с направление на Д „СП“ Венец.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните, на основание чл. 28, ал. 6 от Закона за закрила на детето

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, Венец за сведение и изпълнение.

 

Районен съдия: