Р Е Ш Е Н И Е

 

449/16.6.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четиринадесети юни                                                    две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав                       Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1082 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане” – Венец,  представлявана от Б.А.Х., с искане детето М.П. С.  да бъде временно настанено в професионално приемно семейство за срок от две години до настъпване на законови основания да бъде изменено или прекратено настаняването.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Венец не се явява представител, по делото не е  депозирано и становище.

            Майката на детето, редовно призована,  не се явява лично и не  изразява становище относно направеното искане. 

Бащата на детето П.С.М., редовно призован се явява лично в съдебно заседание, като изразява пълното си съгласието  с молбата на ДСП – Венец.

            Заинтересованата страна – С.Х.А. се явява лично, като изразява съгласие и готовност да отглежда детето в семейството си.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето М. е родено на ***г. от майка К.М.А. и баща П.С.М., видно от приложеното по делото Удостоверение за раждане № 8351140465. През месец октомври 2015г. детето е изоставено от майка си, като за него се грижил само баща му. Майката не поддържа никакви връзки със семейството си. На 13.01.2016г. попълнила молба, че желае за двете ѝ деца ( М. и брат му Д.) да се грижат приемни семейства, тъй като очаквала друго дете от мъжа, с който живеела в момента. Бащата нямал финансови средства да се грижи за децата си, в къщата нямало ток и вода. Децата били гладни, неизкъпани и със скъсани мръсни дрешки. Предвид реалната опасност за живота на М., същия бил настанен със Заповед № ЗД21/007/14.04.2016г. по административен ред в приемното семейство С.Х.А. и М. Х. А..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката на детето напълно се е дезинтересирала от полагането на грижи за възпитанието и отглеждането му. Същата е напуснала семейното жилище, като заживяла на съпружески начала с друг мъж, от когото очаква дете. Към момента на изготвяне на социалния доклад условията за отглеждане на децата са били изключително лоши, децата не са били гледани добре от своя баща, били гладни и мръсни, като за живота им съществувала дори непосредствена опасност. Поради изложеното съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от становищата на страните, дадени в съдебно заседание, се установява, че емоционалната връзка между бащата и детето не е прекъсната, като дори и при настаняването на детето  в приемното семейство, бащата се е срещал няколко пъти с него. Подходящия срок обаче следва да е 2 години, тъй като бащата не разполага с възможността да се грижи за децата и осъзнава същото. Той изрази категоричното си съгласие М. да се отглежда от приемното семейство.

           Позовавайки се на изнесената фактическа обстановка и като съобрази становищата на заинтересованите лица, съдът приема, че са налице, визираните в чл.25,  ал.1, т.3 от ЗЗДет. и чл.26, ал.1 от ЗЗДет. основания  за  настаняване по съдебен ред на малолетния М.П. С.  в приемното семейство на С. и М. А.. Поради това и молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, Венец се явява основателна и като такава следва да бъде уважена за срок от две години.  

Водим от горното, съдът                           

                                                                       Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА детето М.П. С. с ЕГН ********** в приемното семейство на С.Х.А. с ЕГН ********** и М. Х. А. с ЕГН ********** *** за срок от 2 (две) години, считано от датата на постановяване на решението до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане” Венец за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: