Р Е Ш Е Н И Е

669/5.10.2016г. , Гр.Шумен

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

 Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и девети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1083 по описа за 2016г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№1083/2016 г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от Н.Н.М. *** срещу А.Е.М. ***. Ищецът иска съдът да прекрати съществуващия брак между страните, поради непоправимото разстройство на брака, без произнасяне за вината. Семейното жилище да бъде предоставено за ползване на ответника. Желае да запази брачното си фамилно име „М.“.

             Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който взема становище по допустимостта на иска. Посочва, че няма възражения.

В открито съдебно заседание се явява ищцата с процесуален представител адв. М. от ШАК, като поддържа исковата молба.

              От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак *** г. на Община Шумен, страните са съпрузи. От брака си имат родени две деца, които са пълнолетни към момента. Установи се от събраните доказателства, че през годините по време на бракът, техните отношения като съпрузи протичали при проблеми. Съпругата заминала да живее и работи в друга държава, където се установила за постоянно, заедно с двете деца. Фактическата раздяла между страните датира от две години. От свидетелските показания се установи, че съпрузите не поддържат контакти помежду си и не са свързани емоционално. Безспорно е установено, че страните са в трайна фактическа раздяла, между тях липсва взаимност и привързаност. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и запазването му не е в интерес на съпрузите.

             Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му не се предявяват  от ищеца и същото следва да бъде предоставено на ответника, като се установи, че съпругата го е напуснала.

             По отношение на фамилното име ищцата желае да запази брачното си фамилно име.

             По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., която предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака, следва да бъде заплатена от ответника, като се приспаднат внесените от ищеца 25 лв. при завеждането на делото.

  Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт № №*** г. на Община Шумен между Н.Н.М. с ЕГН: **********,***  и А.Е.М., ЕГН ********** ***, като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.   

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, *** на ответника,  като се констатира, че ищцата го е напуснала.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50 лв./петдесет лева/, като ОСЪЖДА А.Е.М., ЕГН ********** *** да заплати такава в размер на 25 лв./двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.                                       

           

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: