Р Е Ш Е Н И Е  

 

680/7.10.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание, на двадесет и осми септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. д.№1155 по описа за 2016 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Предявен е иск, с правно основание чл.59, ал.9 от СК.

В исковата си молба до съда ищецът – Р.Ю.Р., ЕГН **********,*** и служебен адрес за призоваване: ***, излага, че по силата на съдебно решение №10/25.01.2016 г., постановено по гр.д.№1827/2015 г. по описа на РС Разград, влязло в законна сила на 07.03.2016 г., бракът му с ответницата А.С.С. /Р./, ЕГН **********, с адрес: ***, е прекратен. Родителските права върху роденото от брака дете У. А.С., родено на *** г., са предоставени за упражняване на майката, като на него му е определен режим на лични отношения, както следва: всяка първа и трета седмица от 10.00 часа до 18.00 часа в неделя, както и един месец през лятото, несъвпадащ с годишния отпуск на майката. Ищецът счита, че е налице изменение на обстоятелствата, при които е определен режимът на лични отношения с детето му, поради което и предявява настоящия иск. Твърди, че детето е родено във Великобритания, като целта на майката била да отдели детето от него. Майката и детето живеели в Лондон, като от раждането на детето, ответницата не му давала възможност да контактува с него. Ответникът счита, че определеният му режим на лични отношения със сина му е недостатъчен, поради което моли съда да му се определи следния режим на лични контакти: всяка първа и трета събота и неделя, от 10:00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, по местоживеенето на бащата и един месец през лятото, който не съвпада с платеният годишен отпуск на майката, както и контакти през коледните празници всяка четна година и за рождения ден на детето всяка година.

Ответникът, в законоустановения срок, депозира отговор, в който заявява, че счита искът за неоснователен, сочейки аргументи. Заявява, че не са налице изменения на обстоятелствата, при които са определени мерките за лични отношения на бащата с детето.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна. Няма спор, а се установява и от събраните по делото официални документи, че страните са родители на малолетния У. А.С., роден на *** г. Видно от приложения по делото частно заверен препис от Решение №10/25.01.2016 г., постановено по гр. д. № 1827/2015 г. по описа на РС Разград, съдът е прекратил сключения между страните граждански брак, като е предоставил упражняването на родителските права върху роденото от брака дете У. А.С. на майката, като на бащата е определен следния режим на лични отношения: всяка първа и трета седмица от 10.00 часа до 18.00 часа в неделя, както и един месец през лятото, несъвпадащ с годишния отпуск на майката. Не се спори между страните, а се потвърждава и от събраните по делото писмени и гласни доказателства, че детето е родено в гр. Лондон, Великобритания, като от раждането си до датата на приключване на устните състезания по настоящото дело живее в посочената държава с майка си. Няма спор, че родителите са се разделили още преди раждането на детето, като от раздялата им ищецът не се е виждал със сина си. Спорен е въпросът относно причините ищецът да не осъществява контакти с детето си. Събраните в този смисъл гласни доказателства, показанията на разпитаните в полза и на двете страни свидетели, са противоречиви, като възприятията и на двамата свидетели са косвени и се основават на разказано от страните, респ. роднини на страните. Съобразно разпределянето на доказателствата тежест, указана на страните по делото, в тежест на ищеца е да установи, че е налице изменение на обстоятелствата, при които е определен режимът на лични отношения с детето му, т.е. че след датата на приключване на устните състезания по бракоразводното дело /след 19.01.2016 г./ са настъпили факти и обстоятелства, обуславящи изменение на определения му с решението режим на лични контакти.  В случая ищецът не ангажира някакви надлежни доказателства, установяващи тези му твърдения. Не се представиха надлежни доказателства ищецът да е предприемал някакви законови мерки да осъществява контакти с детето си дори по така определения му режим. Липсват и доказателства за заплащане на присъдената от съда издръжка на детето му, което би било индиция за заинтересованост на ищеца към развитието на детето.  Безспорно се установи, че от раждането си детето не е виждало баща си, т.е. тепърва предстои малолетния да го опознава. В този смисъл определяне на по- широк режим на лични отношения би противоречало на интересите на детето, доколкото, предвид възрастта на детето, същото следва да се отделя за по- дълго време от майка си и средата, с която е свикнало, за да е с непознат, все още, за него човек.

Ето защо съдът намира, че в случая не са налице съществени изменения на обстоятелствата, при които е определен режимът на лични отношения на ищеца с малолетния му син, които да обуславят изменение на този режим, като така предявеният иск следва да се отхвърли.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Р.Ю.Р., ЕГН **********,*** и служебен адрес за призоваване: ***, срещу А.С.С. /Р./, ЕГН **********, с адрес: ***, иск, с правно основание чл.59, ал.9 от СК, за изменение на определения с Решение №10/25.01.2016 г., постановено по гр. д. № 1827/2015 г. по описа на РС Разград, режим на лични отношения с детето му У. А.С., роден на *** г., както следва: всяка първа и трета събота и неделя, от 10:00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, по местоживеенето на бащата и един месец през лятото, който не съвпада с платеният годишен отпуск на майката, както и контакти през коледните празници всяка четна година и за рождения ден на детето всяка година, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, считано от съобщаването му на страните.

 

                                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: