Р Е Ш Е Н И Е

 

446/15.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, на четиринадесети юни през две хиляди и шестнадесета година, в закрито заседание, в състав: 

Районен съдия: Димитър Димитров  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1165/2016 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по предявена молба от Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Шумен, с правно основание чл. 30, ал. 2, вр. чл. 28, вр. чл. 27, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 2 ЗЗДетето, с искане за настаняване на детето С. С. А. в Кризисен център за деца гр. Шумен за срок от шест месеца.

В проведеното съдебно заседание представител на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен не се явява. Не се явява и майката на детето.

Детето С. С. А., изслушано при условията на чл. 15, ал. 1 Закона за закрила на детето, в присъствието на социален работник П. от Д “СП” гр. Шумен твърди, че не се чувства добре в центъра и не желае да остане там. Явилия се, във връзка с изслушването на детето, социален работник Д. от Кризисен център гр. Шумен изразява становище, че с детето се работи, но все още не могат да се преодолеят придобитите лоши навици. Счита че в шестмесечния срок, в който може да бъде настанено детето ще постигнат резултати.

Шуменският районен съд, девети състав, като взе в предвид събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето С. С. А. е родено на *** ***, от майка – С.А.А. и баща – неизвестен. От изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен се установява, че майката няма доходи и не получава помощи, защото детето не ходи на училище. Проси пред големи търговски вериги дори при лоши атмосферни условия. Хигиенно битовите условия в дома на майката са задоволителни. С майката са работили социални работници от Д „СП“ Шумен, но към момента няма резултати.

На 10.03.2016 г. е постъпил сигнал в Д „СП“ Шумен от РУ на МВР Шумен, че детето е принуждавано да проси в късните часове на денонощието пред хранителни магазини, като родителят е упражнявал физически тормоз над детето. Със Заповед № ЗД-РД 01/0067/22.04.2016 г. на Директор Д „СП“ Шумен детето е изведено от семейството и е настанено в Кризисен център за деца гр. Шумен.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че към настоящия момент е застрашено физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето и че родителите не са в състояние да му осигурят постоянна грижа, сигурна и стабилна семейна среда, поради което се налага извода, че е изцяло в интерес на детето да бъде изведено от биологичното му семейство. Поради изложеното, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 4 от Закона за закрила на детето, позволяващи и налагащи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл. 26, ал. 1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящият случай се установява, че родителите не са в състояние да упражняват адекватен родителски контрол над детето. От материалите по делото не се установяват възможности детето да може да бъде настанено в семейството на други роднини и близки, доколкото липсват данни за такива, които да имат възможност и желание да полагат грижи за неговото отглеждане и възпитание. С оглед установеното мярката “настаняване в семейство на близки и роднини” се явява неадекватна. Имайки предвид интересите на детето и неговата възраст, най-подходяща се явява мярката “Настаняване в Кризисен център за деца - гр. Шумен”. По този начин на детето ще бъде осигурена подходяща за неговото развитие среда. От друга страна в институцията детето ще получава внимание, грижи и храна, подобни на тези, които евентуално би получавало в семейна среда, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените интереси на детето. При определяне срока на настаняването съдът съобрази разпоредбата на § 1, т. 25 от Допълнителните разпоредби на ППЗСП, съгласно който "Кризисен център" е комплекс от социални услуги за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, които се предоставят за срок до 6 месеца.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, като детето следва да бъде настанено в Кризисен център за деца – гр. Шумен, за срок от шест месеца.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

Настанява С. С. А., с ЕГН **********, роден на *** г., в Кризисен център за деца гр. Шумен, за срок от шест месеца.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето,.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните, на основание чл. 28, ал. 6 от Закона за закрила на детето.

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен за сведение и изпълнение. 

 

Районен съдия: