Р Е Ш Е Н И Е

 

696/14.10.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на тринадесети октомври през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

           при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1166 по описа за 2016г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното: 

Гр.д.№1166/2016г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от С.С.С. *** срещу Р.Х.С. от гр.Шумен. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен без произнасяне за вината и се предявява съединен брачен иск относно семейно жилище и фамилното име на съпругата.            

Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Не оспорва искът за прекратяване на брака, като не желае възстановяване на предбрачното си фамилно име. 

В открито съдебно заседание процесуалните представители на страните вземат становище по основателността на исковите претенции. Ищецът посочва във връзка с отговора, че е съгласен съпругата му да запази брачното си фамилно име.             

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа  и правна страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** г. на Община Шумен. От брака си имат две родени деца, които са навършили пълнолетие. Първоначално бракът между страните протичал без проблеми, но от пет години отношенията ми коренно са се променили, изострили и влошили. От есента на 2015 г. са във фактическа раздяла.

           По делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и запазването му не е в интерес на съпрузите.

Относно ползването на семейното жилище, съпругът няма претенции за ползването му и се ползва от съпругата. Установи се, че същото е било напуснато от съпругът. Същото следва да се предостави на съпругата за ползване.

           Относно фамилното име на съпругата, с новият СК в чл.53 e въведен принцип на запазване на брачното фамилно име при прекратяване на брака. Ако съпругът, приел фамилното име на другият съпруг не заяви желание за промяна на фамилното си име, той запазва брачната си фамилия. Съгласието или противопоставянето на съпруга – първоначален титуляр на името е ирелевантно за възможността след развода другият съпруг да продължи да носи неговото име. Ето защо ответницата следва да запази брачното си фамилно име - С..

 По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъде заплатена от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25лв.

 На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

 Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт *** г. на Община Шумен между С.С.С., с ЕГН: **********,*** и Р.Х.С., ЕГН **********, с настоящ адрес: ***, като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. С., *** на съпругата, като се констатира, че съпругът го е напуснал.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв., която е внесена частично.

ОСЪЖДА Р.Х.С., ЕГН **********, с настоящ адрес: *** да заплати държавна такса в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд в полза на бюджета на съдебната власт.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.              

           

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: