Р Е Ш Е Н И Е

 

398/27.5.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IХ - ти състав, в публично съдебно заседание, на двадесет и седми май, две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД1191/2016 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от С.Л.С. и С.П.С. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родени две навършили пълнолетие деца – П. С.П., роден на *** г. и А. С.П., роден на *** г., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК, представено в писмен вид към молбата относно: ползването на семейното жилище, фамилното име на съпругата, имуществените отношения, както и издръжката между съпрузите.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите – лично и чрез процесуалния им представител адв. П. от ШАК поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Общински народен съвет гр. Толбухин. Предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И:

 

Прекратява гражданския брак между С.Л.С., с ЕГН: ********** и адрес: *** и С.П.С., с ЕГН: ********** и адрес: ***, сключен на *** г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Общински народен съвет гр. Толбухин, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, собственост на трето лице е напуснато от двамата молители.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на съсобственост; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки; задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, остават лични за него и не представляват задължение на другия съпруг след прекратяване на брака, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име “Б.”.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: