Р Е Ш Е Н И Е

 

448/16.6.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четиринадесети юни                                         две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав                       Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1261 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане” – гр.Шумен,  представлявана от Директора, с искане да бъде настанено детето Т.Й.Й. с ЕГН ********** в семейството на своя брат В.И.Г.  с ЕГН **********.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, по делото е депозирано становище, с което се поддържа молбата и молят същата да бъде уважена.

Бащата на детето Й.Р.Й.,  редовно призован  се явява лично, като   изразява съгласие относно направеното искане. 

            Заинтересованата страна – брата на детето - се явява лично, като заявява  категоричното си желание да отглежда сестра си.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Т. е родена на ***г. от майка В.В. Й. и баща Й.Р.Й., като към момента е почти на 13 години. Майката на детето е починала на 05.04.2016г., а бащата в момента търпи присъда в Затвора Ловеч в размер на 1 година и три месеца.  Т. и брат ѝ В. са родени от обща майка, като имат различни бащи. Към момента единствените грижи за Т. полага В.,  като двамата живеят в собствена къща. Със Заповед № ЗД – РД 01/0074 от 04.05.2016г. Т. е настанена по административен ред в семейството на брат си. Условията, в които живеят са отлични, финансово се справят добре, като В. работи на работа с високо заплащане. Детето посещава 6-ти клас в СОУ“Йоан Екзарх Български“. Извънкласно се занимава активно с волейбол, като тренира активно три пъти седмично. В съдебно заседание бащата изрази съгласието си за дъщеря му да се грижи нейния брат, осъзнавайки ролята си на баща. Той поддържа непрекъснати връзки със семейството, като се чуват по телефона. Т. е изслушана в съдебно заседание, като мисленето и интересите ѝ са надраснали възрастта ѝ. Т. говори топло и с обич за брат си, като се оживява, когато говори за заниманията си по волейбол. Двамата живеят заедно като семейство, имат и домашен любимец – куче порода хъски, за което се грижат.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изслушванията на страните и детето в съдебно заседание, се установява по безспорен и несъмнен начин, че между децата е налице силна емоционална връзка. Същите се възприемат, като семейство, каквото са и в действителност. Налице е здрава връзка не само между двамата, но и между Й. към децата и обратно, като децата могат да разчитат на неговата подкрепа. Единствения извод, който може да се направи е, че в интерес на Т. е тя да бъде настанена по съдебен ред в семейството на брат си, като срокът  следва да е до навършване на нейното пълнолетие.

Поради изложеното, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.28, ал.1 от ЗЗДет., във вр. с чл.25, ал.1, т.1 и т.3 от ЗЗДет., като детето бъде настанено в семейството на своят брат. Ето защо молбата на Дирекция “Социално подпомагане” гр.Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена.  

Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА  детето Т.Й.Й. с ЕГН **********  в семейството на В.И.Г. с ЕГН ********** – брат на детето и двамата с адрес гр.***** за срок до навършване на пълнолетие на детето, считано от  влизане на решението в законна сила.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в   седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане” гр.Шумен за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: