Р Е Ш Е Н И Е  

473/23.6.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Ш.ският районен съд, осми  състав

На двадесет и първи юни     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1298  по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

В молбата си до съда, с правно основание чл. 50 СК , за развод по взаимно съгласие, молителите Д.Н.Н.  ЕГН  **********  и  Н.И.Н.  ЕГН **********,  излагат, че са съпрузи от 20.10.**85 година. По време на брака си имали родено едно дете, което към момента е пълнолетно. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

Представят Споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови Решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие и да одобри представеното споразумение.

В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:Молителите са съпрузи от ****г., когато с акт № *** г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Ш., сключват граждански брак. От брака си имат  родено едно дете ,  което към момента е пълнолетно ,  поради което не се налага  уреждане на отношения свързани  с родителски права, лични отношения  и издръжка.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите Споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона,  поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 3 от Тарифата за ДТ по ГПК, следва да бъде определена държавна такса в размер на 40,00 лв. дължима от молителя, съобразно представеното споразумение, от която сума  следва да се  приспадне надвнесената сума над 25лв.  от внесената държавна такса за образуване на делото, т. е. остават за внасяне още 25лв .

Молителят Н.И.Н.,ЕГН **********, следва да заплати   държавна такса  2% върху стойността на дела си, на основание чл.7  т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 536,03 лева .

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на *** година., с акт за граждански брак № ***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Ш., между Д.Н.Н.  ЕГН  **********, постоянен адрес: ***    и  Н.И.Н.  ЕГН **********, постоянен адрес: ***  , ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 50 от СК .

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.Н.Н. ЕГН  **********  и  Н.И.Н.  ЕГН **********, споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

           

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ , находящо се в гр. Ш. ,ул“Д.А.“, № **, вх.*, ет. *, ап. *,  представляващо АПАРТАМЕНТ №***находящ се в гр. Ш., обл. Ш. ,общ Ш. ул.“Д.А.“№**, вх. * ,ет. *, ап. * ,ЖБ-ЕЖБ-* с обща  застроена площ от *, с принадлежащото избено помещение № * с полезна площ от *, с * идеални части   от общите части  на сградата  и от правото на  строеж, при съседи за апартамента: ляво- апартамент №*, дясно- апартамент  *, горе- апартамент № * , долу- апартамент  *; за избеното помещение : ляво- изба №*, дясно –изба № */съгласно Договор за продажба  на държавен имот по реда на  Наредбата за  държавни имоти  от 03.01.**90г/, за който имот съгласно кадастралните карти и регистри,  одобрени  със Заповед РД -18-52/25.11.2005г на Изп. Директор на АГКК, е отреден  самостоятелен  обект в сграда  с идентификатор № *; адрес на имота гр. Ш. , п.к. № 9700, ул.“Д.А.“ № **, вх. *, ет. *, ап. *; като самостоятелният обект се намира в сграда №*, разположена в поземлен имот с идентификатор № *,  предназначение  на самостоятелния обект: жилище, апартамент; брой нива на обекта -1/ едно/; посочена в документа площ - *;  при съседни  самостоятелни  обекти:на същия етаж *;*; под обекта -*; над обекта -*, ще се ползва  от Н.И.Н.,заедно с навършилото пълнолетие  дете Ж. Н. Н. .

 

ОБЯВЯВА, че  молителите не си дължат  взаимно издръжка .

 

ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака,  молителката  ще продължи  да носи  фамилното име Н..

 

В ДЯЛ на Н.И.Н.  ЕГН **********, се предоставя и същият става едноличен собственик на придобития през време на  брака недвижим имот,  описан подробно  в Договор за продажба на  държавен имот по реда на  Наредба  за държавни имоти от 03.01.**90г  и представляващ  АПАРТАМЕНТ №***находящ се в гр. Ш., обл. Ш. ,общ Ш. ул.“Д.А.“№**, вх. * ,ет. *, ап. * ,ЖБ-ЕЖБ-* с обща  застроена площ от *, с принадлежащото избено помещение № * с полезна площ от *, с * идеални части   от общите части  на сградата  и от правото на  строеж, при съседи за апартамента: ляво- апартамент №*, дясно- апартамент  *, горе- апартамент № * , долу- апартамент  *; за избеното помещение : ляво- изба №*, дясно –изба № */съгласно Договор за продажба  на държавен имот по реда на  Наредбата за  държавни имоти  от 03.01.**90г/, за който имот съгласно кадастралните карти и регистри,  одобрени  със Заповед РД -18-52/25.11.2005г на Изп. Директор на АГКК, е отреден  самостоятелен  обект в сграда  с идентификатор № *; адрес на имота гр. Ш. , п.к. № 9700, ул.“Д.А.“ № **, вх. *, ет. *, ап. *; като самостоятелният обект се намира в сграда №*, разположена в поземлен имот с идентификатор № *,  предназначение  на самостоятелния обект: жилище, апартамент; брой нива на обекта -1/ едно/; посочена в документа площ - *;  при съседни  самостоятелни  обекти:на същия етаж *;*; под обекта -*; над обекта -*.

Данъчната оценка на недвижимия имот  е 26 801,90лв., съгласно Удостоверение за данъчна оценка изх. № ДООО */*г.

      

            За уравнение на дяловете,  Н.И.Н.  е изплатил на   Д.Н.Н.  сумата от 9 000лв.

Разноските по делото се поемат от  молителя .

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА Н.И.Н.,  ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, следните суми - сума в размер на 25лв. на основание чл.6, т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК и сума в размер на 536,03 лева, на основание чл.7, т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, както и 5 лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

                                                                                          Районен съдия: