Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            544/15.7.2016г. ,         гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на единадесети юли през две хиляди и шестнадесета година,  в състав                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 1331 по описа на съда за 2016 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:

 Производство по чл.50 от СК.

...........

 Водим от гореизложеното, съдът

 

                             Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.Х.Х., ЕГН **********,*** и Х.Р.Х., ЕГН **********,***, сключен на 21.09.1999 г., с акт за граждански брак № 9 от 21.09.1999 г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при община Н.К., ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете - Д.Н.Х., родена на *** г., с ЕГН **********, на майката Х.Р.Х., ЕГН **********, като определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката, а именно: ***.

 Бащата Н.Х.Х., ЕГН **********, ще има право на лични контакти с детето си Д.Н.Х., ЕГН **********, както следва:  всяка първа, втора и четвърта събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота, до 18:00 часа в неделя /с преспиване/; по 1 - /един/ ден на всеки религиозен празник; по 5 - /пет/ дни през Коледните и Новогодишни празници; 5 /пет/ дни през пролетната ваканция на детето; 30 - /тридесет/ дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и на всеки рожден ден на бащата - 29 декември от 09.00 часа до 18.00 часа.

Бащата Н.Х.Х.,  ЕГН **********, се задължава да заплаща месечна издръжка на детето си Д.Н.Х.,  ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител - Х.Р.Х., ЕГН **********, в размер на 110,00 лв. /сто и десет лева/, платима до 10 - /десето/ число на текущия месец, считано от датата на подаване на настоящото споразумение в съда – 08.06.2016 г., ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване правото на издръжка.

   Семейното жилище, представляващо апартамент, находящ се по административен адрес: ***, се предоставя за ползване на молителя, като молителката е напуснала жилището.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Н.Х.Х., ЕГН ********** и същият става едноличен собственик на  лек автомобил марка и модел: "ФИАТ ПУНТО”, с per. № ***, двигател № ***, рама № ***, цвят  - бордо, металик, описано по свидетелство за регистрация на МПС № 004706756, изд. на 22.06.2011 г. от МВР Шумен.

Застрахователна стойност на лекия автомобил е 300.00 - /триста/ лева.

Молителката не желае да й бъде изплащана сума за уравнение на дела й.

 Отношенията във връзка с правото на собственост върху движимите вещи, с характер на съпружеска имуществена общност, са уредени между молителите извънсъдебно.

По време на брака молителите не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

Задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, си остават лични за него и няма да представляват задължения на другия съпруг, след прекратяване на брака.

След прекратяване на брака молителите не дължат издръжка помежду си.          

След прекратяване на брака, Х.Р.Х., ЕГН **********, възстановява предбрачначното си фамилно име – С..

Разноските по настоящото дело остават за страните така, както са направени и бъдат присъдени от съда.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.      

ОСЪЖДА Н.Х.Х., ЕГН **********,***,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума, в размер на 100.20 лв. /сто лева и двадесет стотинки/, от която 79. 20 лв. /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки, представляваща държавна такса, изчислена върху определения размер на издръжка за детето му; 6.00 лв. /шест лева/, представляваща държавна такса, определена върху стойността на поставеното му в дял МПС и 15,00 лв. /петнадесет лева/, представляваща остатък от държавна такса за водене на делото.

 

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                     

                                                       

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :