Р Е Ш Е Н И Е

 

659/29.9.2016г. ,                      Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет седми септември     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1361 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Производството е образувано по искова молба, депозирана от П.А.Й., ЕГН ********** постоянен адрес: *** и Й.Р.Й., ЕГН **********, постоянен адрес: *** ,  съдебен адрес:***, адв. Н. Н. при САК   с правно основание чл. 50 СК  за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат  две деца, към момента пълнолетни  и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно личните отношения,  ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № 509/30.08.1986 г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, област Шумен.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, намира, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи- да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки предвид липсата на представени по делото доказателства относно доходите на съпрузите и обстоятелството, че и двамата са в трудоспособна възраст, съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение разноските по делото да бъдат поети от двамата молители по равно, като съобрази и обстоятелството, че молителката е платила  държавна такса  от 25 лв при образуване на делото , т.е. останалата част до окончателния размер на държавната такса  от 40 лв., а именно 15 лв.,следва да се поеме  от молителя.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между П.А.Й., ЕГН ********** постоянен адрес: ***, чрез процесуален представител адв. Н.Н. при САК,  съдебен адрес:*** и Й.Р.Й., ЕГН **********, постоянен адрес: ***- брак, сключен на 30.08.1986г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, област Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № 509/30.08.1986 г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, област Шумен , по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВРЪЖДАВА  постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Упражняване на родителски права, лични отношения и издръжка – отношения, свързани с упражняването на родителски права , лични контакти  и издръжка  не се уреждат  поради факта, че към момента  молителите нямат  родени от брака  малолетни или непълнолетни деца.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. Шумен  ,бул „Велики Преслав „№ 114,  собственост на  родителите на молителя, се предоставя за  ползване на молителя  Й.Р.Й., ЕГН **********.

Молителите декларират, че придобитите по време на брака си движими вещи, са разпределени  помежду им и всяка владее своята част.

Молителите декларират, че нямат регистрирани фирми  като еднолични търговци .

 След прекратяването на брака, никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

            ОБЯВЯВЯ, че след прекратяването на брака, жената ще запази брачното си фамилно име “И.” .

Молителите приемат в отношенията помежду си, че разноските по делото се поемат между страните поравно.

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА Й.Р.Й., ЕГН **********, постоянен адрес: *** , да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен,  държавна такса в размер на 15лв., на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: