Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

568/1.8.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на тридесети юни     , през две хиляди и  шестнадесета     година , в състав :

                                                                                         СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1367  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.127 ал.1 от СК  .

Първоначално е депозирана искова молба с правно основание чл.127 ал.2 от СК  от А.Л.А. с ЕГН **********    , като майка и законен представител на малолетното си дете С. Б.Ш., родена на *** г., ЕГН **********  срещу Б.Ш.И. с ЕГН **********  . Впоследствие страните са депозирали споразумение по чл.127 ал.1 от СК относно упражняването на родителските права спрямо детето , местоживеенето , издръжката и личните контакти с другия родител , което молят да бъде утвърдено от съда .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От представените по делото доказателства се установява , че страните са родители на малолетното дете  С. Б.Ш., родена на *** г., ЕГН **********  . Първоначално въпросите относно родителските права , издръжката и личните контакти  е разрешен със Спогодба , постигната по гр.д.№242/2010г. по описа на ШРС  .  По настоящото дело страните представят споразумение  по чл.127 , ал.1 вр. чл.59 , ал.9 от СК , с което се променят част от посочените по-горе въпроси .     Съдът счита , че представеното споразумение е пълно , не противоречи на закона и морала и , че интересите на детето са защитени , поради което няма пречки за одобряването му .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК майката ,  да бъде осъдена да заплати по сметка на ШРС сумата 79,20  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката .

Водим от горното , съдът

Р   Е   Ш   И:

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между А.Л.А. с ЕГН **********  и Б.Ш.И. с ЕГН **********  , СПОРАЗУМЕНИЕ по чл.127 ал.1 от СК ,   както следва :

·         ИЗМЕНЯ постановените по съдебна спогодба от 17.05.2010 г. по гр.д. № 242/2010 г. по описа на РС - Шумен, мерки относно упражняването на родителските права върху малолетното дете – С. Б.Ш., родена на ***г., ЕГН **********, местоживеенето на детето, режима на лични контакти на същото с родителя, на който не са предоставени родителските права, както и относно присъдената издръжка, като определя нови в следния смисъл:

·         I.  УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо малолетното дете С. Б.Ш., родена на ***г.р ЕГН ********** се предоставят на бащата - Б.Ш.И. с ЕГН **********.

·         II. МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на малолетното дете С. Б.Ш., родена на *** г., ЕГН ********** ще бъде при  неговия баща - Б.Ш.И. с ЕГН ********** на адрес ***.

·         На майката - А.Л.А. с ЕГН ********** се ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ С ДЕТЕТО - С. Б.Ш., родена на ***г., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 часа в съботния ден до 18.00 ч. в неделния ден /с преспиване/, както и 20 - /двадесет/ дни през лятната ваканция, когато бащата не е в годишен отпуск, като детето  ще бъде вземано и връщано от жилището, което обитава с бащата.

·         Майката - А.Л.А. с ЕГН ********** се ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете - С. Б.Ш., родена на ***г., ЕГН ********** чрез неговия баща и законен представител - Б.Ш.И. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 110 - /сто и десет/ лева, платима до 15 - /петнадесето/ число на месеца, за който се дължи издръжка, считано от датата на подаване на спогодбата в съда- 13.06.2016г.  , ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на така определената издръжка.

ОСЪЖДА А.Л.А. с ЕГН **********  ,  да заплати по сметка на ШРС сумата 79,20  (седемдесет и девет лева и двадесет ст. ) лева – държавна такса върху определения размер на издръжката .  

Решението може да се обжалва  през ШОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните .  

СЪДИЯ: