Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

607/26.8.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и втори август 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1411/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 144 от СК.

 

Искова молба от А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Д.И.Д., ЕГН : **********, с адрес ***. Ищцата твърди, че е навършила пълнолетие, но продължава да учи, и не може да се издържа от доходите и имуществото си. Иска осъждане на ответника да и заплащат сумата от 150 лева месечно – издръжка, на основание чл. 144 от СК, считано от 12.12.2015г., преди подаване на исковата молба.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Твърди, че е безработен, няма доходи и е затруднен финансово, и няма възможност да заплаща исканата издръжка. Иска отхвърляне на иска.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани – чрез представителите си, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения : 

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Не се спори от страните и се установява от приетите писмени доказателства, че ищцата е дъщеря на ответника, навършила пълнолетие, учеща във висше учебно заведение, в редовна форма на обучение. Ответника няма трудови доходи, но е собственик на идеални части от недвижими имоти – жилищни и земеделски земи. Дохода на майката е 6000 лева за период от шест месеца, като задоволява потребностите на ищцата и полага грижи за непълнолетно дете, на което ответникът е осъден да заплаща издръжка от 70 лева месечно.

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че предявения иск се доказа, по основание. На лице са всички предпоставки за даване на издръжка от родител на вече навършило пълнолетие дете, което учи във висше училище, в редовна форма на обучение. Съобразявайки нуждите на ищеца, предвид събраните доказателства и общоизвестни факти, като цени на нужните му учебни пособия и помагала, такива на основни хранителни продукти и облекло, считайки, че месечната парична сума от която се нуждае, е значително по-голяма от претендирания размер от 150 лева, задължението на ответника за даване на издръжка към друго непълнолетно дете в размер под минималния, моралните му задължения към макар и пълнолетното му дете, да му осигури условия на живот необходими, за неговото развитие, предвид установената възможност поради възрастта и имуществото му да реализира месечен доход и обикновените му естествени разходи, отчитайки и тези на другият родител, настоящият състав счита, че за ответника няма да съставлява съществено затруднение да осигурява месечна издръжка за пълнолетното си дете, в размер на 100 лева.

Така определената издръжка се дължи от 12.12.2015г., преди подаване на исковата молба, до десето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска. Към момента на навършване на пълнолетие, ищцата е била ученичка в средно училище до записването и във висше, и искането и за заплащане издръжка, за този минал период, е основателно.

В останалата им части до предявените размери от 150 лева, за сумата от 50 лева, искът и искането за заплащане издръжка за минало време, следва да се отхвърлят като неоснователни.

На основание чл. 242 от ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на решението. 

На основание чл. 78, ал. 6 от ГПК, ответникът следва да заплати, по сметка на ШРС, държавна такса, върху присъденият размер на издръжката, в размер на 144 лева.

Разноски между страните не са претендирани и не се присъждат.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА Д.И.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, на основание чл. 144 от СК, да заплащат месечна издръжка, в размер от 100 лева, на пълнолетното си дете А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, считано от 12.12.2015г., с падеж 10-то число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка забавена вноска.

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Д.И.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, иск и искане за заплащане на издръжка за минало време, в останалите им части, до пълните предявени размери от 150 лева, за сумата от 50 лева, като неоснователни.

 

ОСЪЖДА Д.И.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС, сумата от 144 лева – държавна такса в производството.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, в частта му за издръжката.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 26.08.2016г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.  

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: