Р Е Ш Е Н И Е

780/8.11.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На трети ноември     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Д.Х.  

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1507 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

В исковата си молба, ищцата  С.С.Д., ЕГН ********** твърди, че с ответника Р. М.Д., ЕГН **********  са съпрузи, по силата на сключен между тях граждански брак на ***. г. От брака  си страните  имат две деца, които към момента са пълнолетни.

Ищцата твърди, че ответникът често оставал без работа, поради което започнал да пие алкохол. Съпругата не одобрявала това поведение особено пред децата . Вследствие на това, в семейството  започнали скандали, придружени с обиди и намеци, че има връзки с мъже, тъй като основно тя ходела на работа. През ***г. започнала работа в чужбина и    от почти 5 години пребивава в Л.. Не разчита на каквото и да е от ответника. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака ищцата обуславя с твърдения от живота на съпрузите, сочещи на разпад на брачната връзка,  като твърди, че  причините за това са   по вина  на ответника . 

 Моли бракът между страните бъде прекратен по изключителна  вина на ответника. Заявява че, жилището в което живели, не е съпружеска собственост, а собственост на трето лице.

            Ответникът в законовия срок по чл. 131 от ГПК,  не е депозирал  отговор на исковата молба.В съдебно заседание ответникът  не се явява и не изпраща представител.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Страните са съпрузи от Л. г., когато с акт № ***/***. г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, обл. Шумен сключват граждански брак. От брака си имат си имат една дъщеря и един син–вече пълнолетни, родени съответно на ***г и на ***г.

 Разпитаната в съдебно заседание свидетелка Г.М. (снаха на ищцата и ответника) излага, че ищцата и ответникът  от много години не живеят заедно. Сочи, че Р. М.Д. от години злоупотребява с алкохол и когато ищцата е в България я тормози, поради което тя избягвала  да поддържа контакти с него. Употребата на алкохол и психическият тормоз осъществяван от ответника , включително и гонене  на ищцата от дома  в който живеят, наложило  бащата на ответника да прехвърли  къщата на  своя внук – съпруг на свидетелката.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви доказателства по делото, съдът приема,  че се доказа липсата на разбирателство,  липса на взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите, като същите са се отчуждили от дълъг период от време. Причината за това отчуждение между двамата , неподдържането на контакти и напускането на семейното жилище   е изцяло от  поведението на ответника   свързано с  консумацията на алкохол, който извод се налага и от показанията на разпитаната свидетелка .

 Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен по вина на ответника .

            Досежно родителските права:Предвид факта, че родените от брака деца са пълнолетни към момента, не следва да има произнасяне на съда по този въпрос.

            Относно ползването на семейното жилище: по делото бе установено, че  жилището, в което съпрузите са живели  заедно,  е напуснато както от ответника, така и от ищцата, не се заявяват претенции за ползването на същото от никоя страна, същевременно   се представиха доказателства , че е  собственост на трето лице, поради което съдът не дължи произнасяне по този въпрос.

            Установи се, че при сключване на брака ищцата  приела фамилното име на съпругата си – Д., направила е  искане  да запази тази  фамилия, а ответникът по делото не е представил становище , поради което съдът намира, че следва да бъде постановено ищцата да запази фамилията  с която е известна в обществото.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 50,00 лв., която, предвид произнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи на ответника .

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, разноските по делото , направени от ищцата в размер на 706лв. / адв.възнаграждение , за превод на документи и държавна такса  / следва да се възложат на виновния съпруг Р. М.Д., ЕГН **********  .

                        Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на ***г., акт № ***/*** г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община В. ,кметство Б., област Шумен между С.С.Д.,  ЕГН **********, пост. адрес: ***  и Р. М.Д. , ЕГН **********, пост. адрес ***  , КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН по вина на съпруга Р. М.Д.  .

          ПОСТАНОВЯВА   след прекратяването на брака жената да запази брачното си  фамилно име „Д.“.

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 50,00 лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Р. М.Д., ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума в размер на 50,00 лв., представляваща държавната такса при решаване на делото, както .       

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Р. М.Д., ЕГН, **********,  да заплати на С.С.Д.  ЕГН ********** сумата от 706лв. разноски по делото / за  адв.възнаграждение,  превод на документи и държавна такса  /.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                 Районен съдия: