Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

667/4.10.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на 3 октомври 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1551/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на Ж.Ж.А., ЕГН : **********, с адрес *** срещу А.П.А., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 21.08.1994г., с акт № 27 от същата дата, на Община ***. От същия имали две родени деца, едно от които непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителя и молителката следва да внесе 25 лева.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 86,40 лева, която да се заплати по сметка на ШРС от молителката.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 21.08.1994г., с акт № 27 от същата дата на Община ***, между Ж.Ж.А., ЕГН : **********, с адрес *** и А.П.А., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ж.Ж.А., ЕГН : **********, с адрес *** и А.П.А., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

1.    Родителските права над непълнолетното дете А. Ж. А., ЕГН : **********, се предоставят на Ж.Ж.А., ЕГН : **********, като местоживеенето на непълнолетното дете се определя при него на адрес – с. ****.

2.    Определя се режим на лични контакти между майката А.П.А., ЕГН : **********, с непълнолетното дете А. Ж. А., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване както и 30 дни през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

3.    Майката А.П.А., ЕГН : **********,  ще заплаща месечна издръжка за непълнолетното дете А. Ж. А., ЕГН : **********, в размер на 120 лв. считано от 01.07.2016г., с падеж  30-о число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4.    Семейното жилище, в с. ****, ще се ползва от Ж.Ж.А., ЕГН **********.

5.    След прекратяване на брака, съпругата, възстановява предбрачното си фамилно име Н..

6.    Издръжка между съпрузите, не се дължи, след прекратяване на брака.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА А.П.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 86,40 лева и ОСЪЖДА А.П.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 86,40 лева държавна такса.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: