Р Е Ш Е Н И Е

 

534/14.7.2016г. гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IХ - ти състав, в публично съдебно заседание, на дванадесети юли, две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1573/2016 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, подадена от И.П.Я. и Д.С.Я., за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родено едно навършило пълнолетие дете – П. И. П., родена на *** г., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК, представено в писмен вид към молбата относно: ползването на семейното жилище, фамилното име на съпругата, имуществените отношения, както и издръжката между съпрузите.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите, лично и чрез процесуалния им представител адв. С. от ШАК, поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна: Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община гр. Шумен. Предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, прецени споразумението между страните да удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Съгласно разпоредбата на чл. 6, т. 1 от Тарифата на държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, при завеждане на исковата молба за развод се събира такса в размер 25 лв., а съгласно разпоредбата на чл. 6, т. 3 от Тарифата на държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, при допускане на развод по взаимно съгласие се събира такса в размер до 40 лв.. Съдът определя размер на същата от 20 лева., като всеки от молителите следва да доплати държавна такса в размер на 10 лв..

Предвид изложеното, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И:

 

Прекратява гражданския брак между Д.С.Я., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***4 и И.П.Я., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***4, сключен на 27.07.1996 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община гр. Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Семейното жилище представляващо апартамент № 34, находящ се в гр. Шумен, комплекс Боян Българанов, ***, в жилищна сграда ЕЖБ 19, вход 2, етаж 4, посторена върху държавна земя, парцел 1 в квартал 568, по плана на гр. Шумен, като апартамента се състои от три стаи, кухня и сервизни помещения със застроена площ на жилището 77.48 кв.м., ведно с избено помещение № 10 със застроена площ 2.48 кв.м., както и 1523/100000 ид. ч. от общите части на сградата и 1523/100000 ид. ч. от правото на строеж върху мястото от 4908 кв. м., при граници на парцела; изток - ул. „***“, запад - ул. „***”, север – ул. „***” и юг - улица, за жилището; изток – ап. 60 и двор, запад - aп. 35 и общо стълбище с асансьорна клетка, север - двор, юг – двор, отгоре - етаж V и отдолу - етаж III и за избеното помещение: изток - общ коридор, запад - общ коридор, север - изба 9, юг - изба 11, отгоре - етаж I и отдолу - земя, съгласно Нотариален акт № *** г., придобито в режим на съпружеска имуществена общност след прекратяване на брака остава по 1/2 идеални части за всеки от молителите, като се предоставя за ползване на дъщеря им П. И. П., с ЕГН **********.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на съсобственост; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки; задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, остават лични за него и не представляват задължение на другия съпруг след прекратяване на брака, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име “Я.”.

Осъжда Д.С.Я., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***4, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 10.00 лв. /десет лева/, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Осъжда И.П.Я., с ЕГН **********, постоянен и настоящ адрес: ***4, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 10.00 лв. /десет лева/ на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: